Ce spune CJUE

Societatea franceza Uber France furnizeaza, prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone, un serviciu denumit Uber Pop, prin care pune in legatura conducatori auto neprofesionisti care utilizeaza propriul vehicul cu persoane care doresc sa efectueze deplasari urbane. In cadrul serviciului furnizat prin aceasta aplicatie, societatea mentionata stabileste tarifele, incaseaza pretul fiecarei curse de la client (inainte de a achita o parte din acesta conducatorului auto neprofesionist al vehiculului) si intocmeste facturile.
Uber France este urmarita penal pentru ca a organizat, prin serviciul UberPop, un sistem de punere in legatura a clientilor cu conducatori auto neprofesionisti care transporta persoane cu titlu oneros cu vehicule de mai putin de zece locuri.
Uber France sustine ca legislatia franceza pe baza careia este urmarita penal constituie o reglementare tehnica ce priveste un serviciu al societatii informationale in sensul directivei privind standardele si reglementarile tehnice. Aceasta directiva impune statelor membre sa notifice Comisiei orice proiect de lege sau de reglementare care instituie reglementari tehnice referitoare la produse si servicii ale societatii informationale, sub sanctiunea inopozabilitatii ulterioare a acestei legi sau reglementari fata de particulari. Or, in cazul de fata, autoritatile franceze nu notificasera Comisiei legislatia penala in discutie inainte de promulgarea sa. Uber France deduce din aceasta ca nu poate fi urmarita penal pentru acuzatiile citate anterior.
Sesizata cu cauza, Tribunalul de Mare Instanta Lille (Franta) solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca autoritatile franceze erau obligate sau nu erau obligate sa notifice in prealabil proiectul de lege Comisiei.
Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea apreciaza ca statele membre pot interzice si sanctiona exercitarea ilegala a unei activitati de transportprecum UberPop fara sa fie obligate sa notifice in prealabil Comisiei proiectul de lege care incrimineaza o astfel de exercitare.
Curtea aminteste mai intai ca a statuat, la data de 20 decembrie 2017, in cauza Uber Spania, ca serviciul UberPop propus in Spania tinea de domeniul transportului si nu constituia un serviciu al societatii informationale in sensul directivei. Potrivit Curtii, serviciul UberPop propus in Franta este substantial identic cu cel furnizat in Spania, revenindu-i Tribunalului de Mare Instanta Lille sarcina de a verifica acest aspect.
Intrucat serviciul UberPop nu intra in domeniul de aplicare al directivei, Curtea concluzioneaza ca obligatia de notificare prealabila catre Comisie, prevazuta de aceasta directiva, nu are vocatie sa se aplice. Prin urmare, autoritatile franceze nu erau obligate sa notifice in prealabil proiectul de lege penala in discutie Comisiei.

Ce spune Uber

Compania spune ca Franta ar fi trebuit sa ceara aprobarea Comisiei pentru o noua lege a taximetriei care sa contina si prevederi pentru aplicatiile de mobilitate. Uber a spus ca acuzatiile aduse impotriva a doi directori ai companiei, nu sunt valide fiindca Franta nu a solicitat opinia CE. ”Speta se refera la o lege franceza din 2014 si daca ar fi trebuit pre-notificata la Comisia Europeana o lege despre servicii de tipul peer-to-peer pe care le-am oprit in 2015”, a spus un purtator de cuvant Uber, citat de Reuters. ”Cum a spus si CEO-ul nostru, este potrivit ca servicii precum Uber sa fie reglementate, asa ca vom continua dialogul cu orasele europene”.
Sursa: Wall-street.ro