Bucuresti
Cum se distrau bucurestenii acum o suta de ani? Bogatii plecau la mare, cei care ramaneau mergeau la serbari campenesti si gradini de seara!
In urma cu un secol si mai bine nu existau nici macar aparate de radio, darmite cinematografe, televizoare, calculatoare sau Internet. Automobilul abia fusese inventat, iar trenurile erau inca rare si scumpe. Pe scurt, viata cotidiana a romanilor, ca si a altor europeni de la acea epoca, era mult mai linistita, chiar patriarhala, in sensul cel mai traditional al cuvantului. Desi se imbracau altfel decat in ziua de azi, desi orasele si statiunile aratau diferit, romanii isi petreceau verile intr-un mod oarecum asemanator cu al contemporanilor nostri, scrie miculparis.ro.
Cei mai instariti plecau in vilegiatura la mare si la munte, cu diligentele sau trasurile. Clasa de mijloc se bucura de binefacerile anotimpului insorit in mijlocul naturii, vizitandu-si rudele de la tara. Cei care nu paraseau marile orase in care isi petreceau timpul in restul anului, indiferent din ce motive, aveau, la randul lor, o sumedenie de posibilitati pentru a se distra. Ca de obicei, in astfel de situatii, capitala tarii devenea locul cel mai cautat; nu numai de provinciali, ci si de straini, caci Bucurestiul, pe atunci, era cu adevarat „Micul Paris”, iar obiceiurile de-a bea, de-a manca si de-a se plimba se dovedeau inca si mai placute decat astazi.
Bucurestii de altadata, intr-o zi de august
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea decorul urbanistic al capitalei romanesti era diferit de cel de azi, cu toate ca existau cateva locuri care s-au pastrat pana acum, chiar daca nu mai seamana exact. Bucurestenii aveau asemenea locuri predilecte pentru plimbare, mai ales in zilele toride. Ei ieseau ca sa mai vada „lume noua”, sa priveasca „galantarele” – adica vitrinele pravaliilor – sau sa descopere „ce se mai poarta”. In aceste plimbari ei intalneau „cunostinte”, caci orasul era mai slab populat si oamenii se stiau frecvent unii pe altii, mai ales daca faceau parte din aceeasi patura sociala.
Grupuri mici de prieteni sau vecini se opreau la cate o terasa ori cafenea pentru a servi prajituri, serbet in apa rece ca gheata, cafea sau chiar „mezelicuri”, cum se numeau pe atunci aperitivele. Pentru cei care nu plecasera din Bucuresti locurile privilegiate ale unor astfel de promenade sau mondenitati erau „Soseaua”, Calea Victoriei, „Bulevardul” (aceasta denumire generica se referea la zona dintre Piata Universitatii si Piata Romana de astazi), plus Parcul Cismigiu. „Soseaua” – ce poarta acum numele fondatorului sau – fusese amenajata, inca de pe la 1830, de generalul Kisselef, guvernator al Tarilor Romane pe vremea Protectoratului Rusiei. Pe langa plimbarea cu trasurile, aici se facea si calarie, pe aleea ingusta din dreapta drumului, cum priveai spre Arcul de Triumf. Acelasi lucru se petrecea si pe soseaua alaturata, numita „Jianu”, de la numele popularului haiduc Iancu Jianu, adica bulevardul Aviatorilor de astazi.
Dupa Razboiul de Independenta au aparut si „velocipedele”, stramoasele, daca putem spune asa, bicicletelor de mai tarziu. Tot in acea vreme au fost inaugurate faimoasele „batai cu flori” de la Sosea, care au durat pana la sfarsitul perioadei numite „la belle epoque”. Cei mai bogati dintre plimbareti nu coborau din trasuri decat la „Jockey Club”, unde se afla azi Clubul Diplomatic, langa rondul cu „Fantana Miorita”. Aici serveau un pranz copios, dupa o partida de golf, apoi reveneau in oras spre seara. Multi altii se opreau la rondul Arcului de Triumf si isi continuau plimbarea pe jos, pe aleile umbrite si racoroase ale Parcului Herastrau. La orele pranzului poposeau la cate o terasa unde serveau fripturi la gratar si mititei, insotite de nelipsitele halbe cu bere. Perechile de „musterii amorezati”, cum erau numite cuplurile care frecventau restaurantele de la Sosea, preferau, de cele mai multe ori, sa se opreasca la „Bufet”, devenit, in epoca interbelica, barul de noapte „Fu Ciang”, primul local cu mancare chinezeasca din istoria Romaniei moderne, iar in perioada comunismului, restaurantul „Doina”. Aici ii prindea pe cei mai multi inserarea, caci se serveau mancaruri alese, cu vinuri straine si cu sampanie, avand pe estrada un taraf de lautari „slefuiti” al caror repertoriu cuprindea, pe langa cantecele noastre romanesti sau sansonete pariziene, si cantonete italienesti. Asa se petrecea la Bufetul de la Sosea, fie afara, in „boscheti”, cum venea vorba atunci, cand era vremea frumoasa si serile cu luna plina din august, fie in „chambre separee”, pe vreme urata, chiar daca era vara.
Localuri de odinioara, pe Calea Victoriei
O alta „preumblare” favorita a bucurestenilor, in anotimpul calduros, era pe Calea Victoriei, intre Capsa si Palatul Regal. Pe aici era locul preferat de promenada al intelectualilor, in sens general, fie ca era vorba de scriitori, artisti sau gazetari, fie ca era vorba doar de politicieni sau latifundiari. Aceasta distractie se petrecea mai mult seara sau noaptea, pe racoare, caci in timpul dupa-amiezelor toride, daca nu iesea prin parcuri sau la Sosea, lumea se ascundea in case, cu jaluzelele lasate. Pe aceasta portiune de strada istorica, in afara de cofetaria, restaurantul si cafeneaua Capsa, cel mai vechi local era beraria si bodega armeanului Mardan Kosman, aproximativ pe locul actualei sali a Teatrului „Tanase”. La mesele de afara ale acelei bodegi, in umbra castanilor ce strajuiau pe atunci marginea trotuarului (taiati mai tarziu de celebrul primar bucurestean Pache Protopopescu, cand a facut cea dintai sistematizare a Caii Victoriei), se adunau zilnic multe personaje cu reputatie in lumea acelei epoci. Printre acestia se numarau liberalul Coco Dumitrescu, care se lauda ca mananca, in fiecare vara, pe toata perioada vacantei parlamentare, tot atatia mititei cate voturi isi daduse, cu diferite prilejuri legislative, in dezbaterile de la Camera, Costica Stefanescu, director al Scolii de Belle-Arte, celebru pentru jobenul si redingota sa care pastrau moda din timpul Revolutiei Franceze si pe care le-a purtat toata viata, chiar si in zilele caniculare, precum si cunoscutii caricaturisti Aurel Jiquidi si Nae Petrescu-Gaina, acesta din urma fiind prieten, inca din prima tinerete, al legendarului Alexandru Bogdan-Pitesti., un personaj pitoresc al boemei de altadata despre care noi am scris la aceasta rubrica, inca din primele numere ale revistei.
Un alt local faimos, aflat in capatul strazii Franklin, la intersectia cu Calea Victoriei, pe locul hotelului Athenee Palace de azi, era cafeneaua „High-Life”, pe care o frecventau, nu numai vara, scriitori cu renume in acele vremuri, precum Macedonski, Dimitrie Anghel, St.O. Iosif, Ilarie Chendi sau Stefan Petica. Alaturi, pe locul restaurantului „Cina” de acum, se afla cafeneaua „Kubler”. La una dintre mesele acestui local, intrat in istoria literaturii romane, si-a scris Caragiale schita „Caldura mare”, pe durata consumarii a doua halbe cu bere.
In „Piata Teatrului”, langa Palatul Telefoanelor de astazi, de-a dreapta si de-a stanga fostei cladiri a Teatrului National (distrusa de bombardamente in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial), se aflau cafeneaua cofetariei „Fialkowski”, unde si-a mutat cartierul general, in ultima parte a vietii, poetul Alexandru Macedonski, impreuna cu muzicianul Alfons Castaldi si pictorul Stefan Luchian, precum si legendara „Terasa Otetelesanu”, pe care o frecventau multi actori ai Nationalului bucurestean si gazetari. Cele mai pitoresti exemple din aceasta ultima categorie erau redactorul Grigore Ventura, de la cotidianul „Timpul”, ce isi imbata cu bere cainele botezat „Leandru”, de care nu se despartea niciodata, si cronicarul monden Misu Vacarescu-Claymoor.
Parcul Cismigiu si alte distractii estivale
Plimbarile prin Cismigiu, intrerupte de cate un moment de odihna pe bancile comode ale parcului, asezate prin cele mai umbroase colturi, erau inca o placere, pe timpul verii, pentru bucuresteni. In fiecare joi si duminica, in chioscul din centrul gradinii, fanfara canta valsuri, polci si mazurci, spre delectarea pensionarilor si disperarea chefliilor, veniti la terasa de alaturi. Intr-adevar, faimoasa gradina de vara „La Buturuga” era cunoscuta in tot Bucurestiul pentru faptul ca aici se manca probabil cea mai buna fleica din capitala, iar berea se bea numai cu „tapul”. Clientii obisnuiti ai terasei erau exasperati de zgomotul fanfarei si evitau sa treaca pe acolo de doua ori pe saptamana…
In 1886, frumosul si vechiul parc din centrul capitalei a gazduit prima editie a „Expozitiei Bucurestilor”, adica un fel de „Targ International de Bunuri de Larg Consum” avant la lettre! Cu acel prilej a fost inaugurata o insula artificiala pe lacul din centrul parcului si si-a deschis portile un restaurant care avea si gradina de vara, ce nu si-a schimbat numele pana in ziua de azi, numindu-se la fel chiar si in epoca dictaturii comuniste, anume „Monte Carlo”. Restaurantul Monte Carlo din Cismigiu Pentru ca am pomenit de acest restaurant, unicul din istoria localurilor bucurestene ce nu si-a schimbat denumirea vreme de aproape 120 de ani, se cuvine sa adaugam cateva randuri si despre aceasta distractie de sezon, respectiv „luatul mesei in oras”, care avea un pronuntat specific citadin, inedit pe atunci. Felul acesta de petrecere era insa, in acele vremuri de care amintim aici, rezervat mai mult barbatilor, deoarece cucoanele obisnuiau sa primeasca musafiri doar acasa sau sa fie invitate numai la rude si cunostinte ale familiei, iesind mai rar in oras sa manance.
In general, in asemenea locuri se putea merge tot timpul anului, doar cateva dintre ele fiind frecventate cu precadere vara, fiindca aveau gradini foarte frumoase. Diferenta dintre o terasa sau o cafenea si un restaurant de acest fel era data nu numai de pret, ci si de faptul ca aici nu se putea consuma doar o cafea sau un „schwartz”. Cele mai cunoscute localuri de acest fel, frecventate cu precadere de strainii care vizitau capitala pe timpul verii, erau – in afara de Capsa, care se bucura de un prestigiu unic, indiferent de anotimp, dar nu avea gradina – restaurantele „Hugues”, instalat in locul fostei cofetarii „Riegler”, „Frascatti”, unde se mancau cele mai bune si mai variate paste italienesti din Bucuresti, si „Grand Hotel du Boulevard”. In afara de aceste localuri simandicoase si cu preturi piperate, cel mai pitoresc si popular restaurant din Bucuresti, mai ales pe timpul verii, ramanea „Iordache”, de pe strada Covaci. Acest local faimos merita un capitol separat, in cadrul rubricii de fata a revistei noastre. In fine, mai existau o sumedenie de birturi de cartier ce-si scoteau vara mesele pe trotuare. Dintre acestea, cele mai cunoscute au ramas „Leul si Carnatul”, de pe strada 11 Iunie, langa dealul Patriarhiei, numit asa pentru ca numai acolo patricienii costau doar 1 leu bucata, si „Trei ochi sub plapuma”, de pe Calea Mosilor, unde bautura era gratis, daca mancai ceva.
Epilog
In acele vremuri patriarhale mai exista si obiceiul ca, vara, in zilele de duminica sau cu ocazia altor sarbatori, unele asociatii mestesugaresti si de „ajutor mutual”, cum li se spunea pe atunci, sa-si convoace membrii la serbari campenesti organizate in gradini, cu plata unui singur leu la intrare. Astfel au ramas in amintirea bucurestenilor petrecerile din Parcul Bordei, in capatul soselei Jianu, pe locul strandului de astazi, langa Ambasada Chinei, si chefurile din Parcul Trocadero, aflat pe amplasamentul actualului Parc al Tineretului. O alta distractie estivala mai erau, cu precadere pentru lumea mahalalelor, targurile si balciurile, intre care, la loc de frunte statea celebrul Targ de Mosi.
Cand sirul acestor balciuri calendaristice se incheia, venea „Ziua Crucii” (14 septembrie) si, o data cu ea, sosea culesul viilor rasfirate pe la marginea capitalei. Abia atunci se incheia vara in Bucuresti si incepeau sa se deschida mustariile, in care se beau must si tulburel, insotite de fudulii de berbec, momite si uger de vaca, colace de ghiudem si sferturi de pastrama afumata de capra. Unele dintre aceste obiceiuri culinare s-au pastrat pana in zilele noastre.
Sursa: miculparis.ro
Bucuresti
Ce poți vedea la Zilele Bucureştiului
Zilele Bucureştiului sunt sărbătorite de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu, Casa Dinu Lipatti şi Casa Filipescu-Cesianu, publicul fiind invitat să participe la un program complex, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, ce include evenimente şi expoziţii interesante al căror subiect central se referă la istoria şi cultura Capitalei.
PALATUL SUŢU (BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 2)
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), Porţi deschise cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Palatul Suţu – intrare gratuită pentru vizitatori la expoziţiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală:
* Expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”, dedicată istoriei oraşului Bucureşti;
* Expoziţia tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domneşti”;
* Expoziţia tematică „Dinamica palatelor voievodale de la Bucureşti şi Târgovişte în perioada medievală”;
* Expoziţia tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureştiului dintr-o perspectivă ceramică”;
* Expoziţia outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, prin care vizitatorii pot retrăi farmecul Bucureştiului de altădată prin prisma fotografiilor realizate de Şerban Lăcriţeanu în anii ’70.
Se vor putea vizita şi expoziţiile tematice „Între România şi Franţa. Un parcurs plastic remarcabil” şi „Vechi cărţi româneşti cu steme domneşti şi stihuri poeticeşti”.
Vineri, 20 septembrie, ora 17.00, publicul este invitat să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Universul restaurării ceramicii”.
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), proiectul PRINCIPIUM MOBILITAS, organizat de Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cadrul proiectului vor fi prezentate în foyerul Palatului Suţu materiale muzeale itinerante proprii referitoare la istoria Jandarmeriei (uniforme naţionale şi internaţionale), puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, materiale şi machete puse la dispoziţie de Institutul Astronomic al Academiei Române şi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului Bucureşti, precum şi machete puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti.
CASA DINU LIPATTI (BD. LASCĂR CATARGIU, NR. 12)
Vineri, 20 septembrie, ora 18.00 – „Zilele Bucureştiului” la Casa Dinu Lipatti – Recital Tinere Talente. Eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Regală Margareta a României. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Solişti: Iuliana Ioana (soprană), Olga Florea (soprană), Daniel Dumitrascu (pian) – studenţi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În program: G. Dendrino, P.I. Ceaikovski, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy, E. Doga, Bach-Busoni, G. Verdi, A. Catalani, J. Massenet, A. DvoĹ™ak, J. Offenbach.
LA˜ CASA FILIPESCU-CESIANU (CALEA VICTORIEI 151)
Sâmbătă & duminică, 21 şi 22 septembrie, Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Programul complet este detaliat mai jos.
Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
16.00 – 17.00: Performance „Changing Skins & Nemira” – Moderator Eli Bădică
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
18.30 – 19.30: Sesiune de jazz – Jazzy Jo
19.30 – 20.30: Întâlnire literară Nemira cu Andrei Crăciun despre cartea „Turbo”
19.30: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
Duminică, 22 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
15.00 sau 16.30: Tur ghidat – Andreea Mâniceanu, muzeograf MMB (23 lei/adult, 16 lei/elev şi studenţi, înscrieri pe [email protected])
15.30: Atelier de fotografie urbană – coordonat de Octavian Pavel
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
17.30 – 18.30: Sesiune de chitară & pian – Monica Gemene şi Roxana Cioran
18.30 – 20.00: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
* De asemenea, publicul este invitat să descopere la Casa Filipescu-Cesianu expoziţia permanentă – Muzeul Vârstelor, precum şi expoziţia tematică „Gust, rafinament şi sociabilitate în Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX” (deschisă în perioada 29 august – 10 noiembrie 2024).
Program: miercuri – duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).
Preţ bilete:
13 lei – bilet întreg; 6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenţi).
Bucuresti
900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.
Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.
De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.
În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.
Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.
În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.
Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.
Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.
Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.
Bucuresti
Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București
- Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.
În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:
- Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
- Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
- Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
- Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.
ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.
Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucur3sti/domains/bucurestiul.ro/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te