Politica
Cum raspunde Firea la intrebarea: De ce Clujul are excedent si bani pentru toate proiectele, iar Bucurestiul e in FALIMENT?

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus, vineri, că Bucureștiul este în situația unui faliment nedeclarat și a subliniat că primarul general nu poate, oricând de puternic ar fi, să se suprapună deciziei unui guvern întreg sau a Ministerului de Finanțe și să „smulgă” partea de buget „care i se cuvine” Capitalei.
„Nu pot să fiu făcută responsabilă pentru faptul că anul trecut Ministerul de Finanțe ne-a tăiat în luna decembrie 500 de milioane de lei, iar în fiecare lună a acestui an am primit mult mai puțin, ca sumă, decât fila bugetară și decât angajamentul în legea bugetului. Sunt banii bucureștenilor, sunt încasările din impozitul pe venit, iar singurul care se face vinovat de nelivrarea acestor bani este Ministerul de Finanțe, deci Guvernul”, s-a plâns Gabriela Firea, la Digi24, precizând că a informat-o despre acest fapt pe Viorica Dăncilă.
„Doamna prim-ministru a spus și astăzi în Comitetul Executiv – și sunt martori toți colegii mei – că îi pare foarte rău, dar domnia sa nu a putut să ia parte la întocmirea bugetului de stat anul trecut – deși este prim-ministru -, că acesta s-a făcut doar din punct de vedere politic – și știm cine s-a ocupat – și că nu este responsabilă pentru felul în care arată bugetul național”, a dezvăluit primarul general al Capitalei.
Gabriela Firea a precizat în context că Eugen Teodorovici nu a fost prezent vineri la ședința PSD, pentru că este plecat și oricum n-ar fi fost membru al CEx.
„Nu e vorba doar de Capitală, și în țară sunt foarte mari probleme ”, a menționat Gabriela Firea. „Am solicitat să se rectifice toate aceste neajunsuri și toate aceste minusuri, în luna iulie, noi dorim nu să ni se dea ceva în plus, ci ceea ce este dreptul nostru prin legislația în vigoare, prin legea bugetului. Noi până acum suntem subfinanțați”, a spus Gabriela Firea.
Primarul din Cluj, Emil Boc, care este membru PNL, are în acest moment la Primărie bani în plus, a făcut profit, se descurcă. De ce se poate la Cluj și nu se poate la București? a fost întrebată Gabriela Firea.
„Îmi pare foarte rău, eu am fost la toate ședințele Asociației Municipiilor în care dl. primar Boc a vorbit despre faptul că municipiile pierd în acest an bani, că a pierdut și municipiul Cluj. Toate municipiile au pierdut anul acesta bani prin Legea bugetului național, toate primăriile au avut de suferit prin faptul că acea ordonanță care a făcut în așa fel încât să trebuiască să refacem toate contractele cu constructorii care lucrează acum la șantierele din țară, ordonanță care înțeleg că va fi declarată de la Bruxelles ca ajutor de stat și va fi desființată (ordonanța cu creșterea salariului minim pentru domeniul construcțiilor – n.r.). Toate primăriile o duc prost, nimeni nu este pe profit”, susține Gabriela Firea.
„Sunt și cofinanțările europene, dacă este cineva care nu face execuția și rămân bani la sfârșitul anului excedent bugetar, acei bani pot fi luați oricând de către Ministerul de Finanțe, deci o primărie nu are cum să stea cu bani în cont, ei trebuie să ruleze, să se asigure să se plătească toate serviciile publice și se se achite toate investițiile. Prin urmare, dimpotrivă, eu spun că cine a dat acest mesaj îi face un deserviciu dlui primar Boc, pentru că un primar care stă cu banii în cont și nu-i folosește la investiții nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”, a punctat primarul general al Bucureștiului.
La observația că Primăria Clujului nu este totuși în faliment și nici aproape de faliment, Gabriela Firea a spus că „Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, probabil nu i-a tăiat o sumă atât de importantă în luna decembrie Primăriei din Cluj și nici în ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai și așa mai departe”.
Întrebată ce soluție se întrevede pentru București, Gabriela Firea a declarat că premierul Viorica Dăncilă – cu care edilul subliniază că nu are în partid niciun conflict, ci doar o divergență de opinii – a promis că va discuta cu toți colegii de la Ministerul de Finanțe și va repune în drepturi toate primăriile care au avut de suferit în această perioadă, din diferite motive.
Politica
Ministrul invizibil al Energiei se viseaza primar al Bucurestiului. Burduja: ”PNL în Bucureşti are datoria să vină cu o propunere proprie”

Deși s-a remarcat prin absenta aproape totala de la Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, preşedinte interimar al PNL Bucureşti, nu exclude o candidatură la Primăria Capitalei, el declarând la RFI că Partidul Naţional Liberal trebuie să aibă un candidat propriu la alegerile de anul viitor.
Întrebat dacă validarea ca preşedinte interimar al PNL Bucureşti înseamnă că va candida la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja a răspuns: “Sunt dispus să-mi asum orice bătălie şi niciodată nu m-am dat în lături de la o provocare. PNL în Bucureşti are datoria să vină cu o propunere proprie şi la Primăria Generală şi la primăriile de sectoare”.
Burduja a spus că PNL ”nu e doar cel mai important partid de dreapta, este şi partidul care a livrat pentru cetăţeni la nivel local, de la Oradea, la Cluj, la Piatra Neamţ şi în multe alte localităţi din ţară”.
”Deci când vorbim de principalul motor economic al ţării, cred că e nevoie de o viziune liberală, e nevoie de candidaţi liberali şi e nevoie de o competiţie onestă, bazată pe proiecte pentru cetăţeni”, a mai arătat Burduja.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat recent că dacă vrea susţinerea formaţiunii liberale la alegerile de anul viitor pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan trebuie să se înscrie în partid.
”Discuţia cu Nicuşor Dan este mai veche, dumnealui a candidat la Primărie şi cu susţinerea PNL (..) Astăzi, PNL are şi capacitatea administrativă, pentru că, dacă ne uităm la ce au realizat administraţiile kliberale, este necesar să vorbesc despre ce a făcut Emil Boc la Cluj, ce a făcut Ilie Bolojan la Bihor, Ion Dumitrel, în Alba, Gheorghe Flutur la Suceava. PNL a demonstrat că are capacitatea să administreze şi local şi regional, ca atare nu putem să nu avem un candidat în Bucureşti”, a spus preşedintele PNL, despre susţinerea candidaturii lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.
Politica
Nicolae Ciucă vine cu un ultimatum: „Dacă Nicușor Dan rămâne independent, PNL nu susține această candidatură”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că Partidul Naţional Liberal nu va susţine o candidatură a lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei dacă acesta alege să intre în cursa electorală ca independent.
„Am purtat discuţii cu domnul primar Nicuşor Dan şi am clarificat această situaţie în care domnia sa va voi să candideze la Primăria Capitalei, dar fără susţinerea Partidului Naţional Liberal. Dacă rămâne independent, PNL nu susţine această candidatură”, a precizat Nicolae Ciucă.
Întrebat referitor la nume vizate pentru a candida la alegerile pentru Primăria Generală, preşedintele PNL a afirmat: „Cert este că în momentul de faţă avem nominalizat un preşedinte interimar în persoana domnului Sebastian Burduja şi consider că este foarte important, ca preşedinte de filială, să îşi asume şi candidatura la Primărie”.
Politica
Revelația lui Nicușor Dan: ”Ce este PSD? Este un continuator al statului comunist care nu acceptă ca altcineva să aibă o opinie”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consideră PSD „un continuator al statului comunist care nu acceptă ca altcineva să aibă o opinie” şi susţine că există „înţelepciunea” astfel încât să fie construite „înţelegeri politice” pentru ca anul 2024 să fie „fără PSD”.
„De 30 de ani singura temă pe care noi o avem e să fie sau să nu fie PSD. Ne învârtim în jurul acestei probleme. Ce este PSD? Este un continuator al statului comunist care nu acceptă ca altcineva să aibă o opinie, care ar vrea să controleze mediul de afaceri, care ar vrea să controleze ONG-urile, care trăieşte într-un mod de comunicare în care una scriem şi una decidem noi în spate dintr-o mimare a statului democratic în care deciziile se iau în altă parte decât în locurile, în administraţia în care are trebui să fie luate şi care a făcut ca 5 milioane de oameni să prefere să trăiască în afara României şi foarte mulţi dintre ei nu pentru că nu ar fi avut mijloacele materiale să trăiască în România, ci pentru că pur şi simplu nu au mai suportat nedreptatea pentru ei şi pentru copiii lor”, a declarat, sâmbătă, Nicuşor Dan, în cadrul evenimentului „Renew Europe” despre viitorul României europene, organizat de REPER.
Potrivit edilului Capitalei, este necesară o alternativă la PSD în perspectiva alegerilor din 2024.
„Acesta fiind momentul în care ne aflăm, cu acelaşi partid, PSD, care conduce şi vrea să conducă în continuare Ronia, cred că este obligaţia fiecăruia dintre noi de a colabora şi a găsi o alternativă pentru ca în rândurile de alegeri care vor veni (…) să nu mai avem PSD la putere după 2024”, a spus Nicuşor Dan.
Acesta a punctat că au existat „greşeli” în 2016, dar a amintit şi de momentul 2020 când politicienii „au dovedit maturitate” venind cu candidaţi unici împotriva PSD la Bucureşti.
„Fiecare dintre noi am făcut greşeli. De exemplu, în 2016 avem o responsabilitate pentru faptul că am avut Firea primar la Bucureşti, Dragnea – prim-ministru, chiar dacă nu a fost prim-ministru. Am avut în 2020 la Bucureşti o experienţă în care politicienii au dovedit maturitate când au reuşit (…) să vină cu candidaţi unici împotriva PSD la primăriile din Bucureşti. Avem energia, avem determinarea şi cred că avem înţelepciunea să construim acele înţelegeri politice pentru ca 2024 să fie fără PSD”, a conchis Nicuşor Dan.
„Una din problemele mari pe care România o are acum este calitatea clasei politice . (…) Din păcate, în ultimii ani, vedem un mare potenţial de muncă, creator al românilor, faptul că am ajuns să avem PIB-ul pe cap de locuitor mai mare decât al Ungariei, ăsta e un succes al românilor în ansamblul lor, dar nu avem voinţa lor de a intra în politică, de a intra în administraţie şi de a schimba de acolo lucrurile, ce contează, de fapt. De ce nu intră oamenii în politică? Pentru că, aşa cum spunea Dacian Cioloş, este o fractură între noi şi ei, ni se pare că e o altă lume, cu alte reguli, în care nu avem acces şi pentru că în partidele politice mecanismul de selecţie nu este cel mai fericit”, a afirmat Nicuşor Dan în discursul ţinut sâmbătă în faţa membrilor formaţiunii fondate de Dacian Cioloş.
Primarul general al Capitalei a mai spus că „o chestiune foarte importantă” în politică o reprezintă formarea de majorităţi.
„Politica este despre majorităţi şi ca să ai o majoritate e dificil. Ca să ai o majoritate trebuie să îţi doreşti 100% dar să ştii că vei obţine 30%, dar e mai bine 30% decât 0%. Trebuie să reuşeşti să ai un dialog, trebuie să reuşeşti să treci peste lucruri care la un moment dat ţi se par foarte importante, dar să ai conştiinţa că, prin ceea ce faci, duci lucrurile înainte. Am o experienţă de trei ani în sensul ăsta, nu e uşor, dar vă spun că sunt cu conştiinţa foarte clară că am făcut acele lucruri care trebuiau, chiar dacă am renunţat la nişte lucruri la care ţineam, pentru că mi-am dat seama că ele nu pot fi atinse în momentul acesta”, a mai afirmat Nicuşor Dan.
- Sectorul 67 zile in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliareo săptămână in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden6 zile in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucurestio săptămână in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Bucuresti7 zile in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Politicao săptămână in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
- Timp libero săptămână in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă
- Stiri Bucuresti actualitateo săptămână in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști