Intra in contact cu noi

Bani

Coruptie in ITM Ilfov: Seful mergea in controale dupa spaga!

Publicat cu

pe

Fostul şef al ITM Ilfov, George Gavrilă, în prezent suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru infracţiunea de luare de mită, în formă continuată, după ce ar fi cerut de la un om de afaceri care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, 10% din valoarea unui contract atribuit de ITM. În acelaşi dosar, două angajate ale ITM Ilfov au fost de asemenea deferite justiţiei pentru infracţiuni de luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi – sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei anunţă, printr-un comunicat dat publicităţii vineri, că au dispus trimiterea în judecată, a fostului inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, George Gavrilă, acuzat de două acte luare de mită, în formă continuată şi a două subalterne ale acestuia, respectiv Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu, acuzate de fapte de luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată.
Dosarul în ceea ce îi priveşte pe cei trei angajaţi ai ITM Ilfov a fost disjuns dintr-o altă speţă instrumentată de DNA.

„În perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitatea menţionată mai sus, ar fi acceptat de la Stan Nicuşor Valentin (administrator al unei firme şi şef serviciu în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti), atât pentru el, cât şi pentru Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepţie), o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract pe care ITM Ilfov urma să îl atribuie în mod preferenţial omului de afaceri. Ulterior, după atribuirea contractului în valoare de 215.443 lei (43.583 euro), în zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 şi 06 decembrie 2021, Gavrilă George împreună cu Neagu Răzvan Iulian ar fi primit cu titlu de mită, de la omul de afaceri, sume de bani reprezentând 7% din valoarea a trei facturi plătite de ITM. Ilfov firmei respective. Concret, inculpatul Gavrilă George ar fi primit suma totală de 10.000 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Reclama

Anchetatorii au stabilit de asemenea că, tot în legătură cu atribuirea respectivului contract, la data de 2 iulie 2021, şeful ITM Ilfov i-ar fi pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia. Ca ur,mare a acestei cereri. Câteva zile mai târziu, în 8 iulie 2021, din dispoziţia lui Stan Nicuşor Valentin, doi angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti, cu o autoutilitară din dotare, ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

În ceea ce le priveşte pe cele două subalterne ale lui Gavrilă, procurorii DNA susţin că în perioada septembrie – decembrie 2021, în contextul efectuării unor controale la mai mulţi agenţi economici, acestea „nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au aplicat sancţiunile prevăzute de lege (amendă 20.000 lei/persoană) în cazul identificării unor angajaţi care-şi desfăşurau activitatea «la negru». Prin aceste demersuri bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 120.000 lei, obţinându-se totodată un folos patrimonial necuvenit pentru societăţile respective în acelaşi cuantum, reprezentând pierderea patrimonială astfel evitată”.

Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu sunt de asemenea suspectate că ar fi falsificat mai multe documente, ar fi sustras din dosarele de control mai multe înscrisuri şi ar fi pretins de la doi oameni de afaceri sume de bani cuprinse între 1.000 – 5.000 lei, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile angajatoare pentru neregulile constatate. Din banii pretinşi, inculpata Vlăsceanu Doina ar fi primit suma de 500 lei pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională în cuantum de 20.000 lei.

Reclama

Ministerul Finanţelor Publice se constituie parte civilă, cu suma de 120.000 lei, în dosarul în care cei trei vor fi judecaţi, la Tribunal Bucureşti. Cei trei se află sub control, judiciar iar DNA a dispus măsuri asigurătorii faţă de aceştia.

Faţă de Iulian Răzvan Neagu procurii au dispus soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 1, lit. f (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică) din Codul de Procedură Penală.

Stan Nicuşor Valentin a încheiat cu DNA, la data de 21 iunie 2022, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi complicitate la dare de mită, acesta declând expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.

Reclama

Reprezentanţi ai ITM Ilfov au declarat, vineri, pentru News.ro că George Gavrilă este suspendat din funcţia de inspector şef, aceasta fiind ocupată m prezent de Dori Raicu.

Bani

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Publicat cu

pe

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.

Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.

Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.

La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.

Continua sa citesti

Bani

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Publicat cu

pe

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.

Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Continua sa citesti

Bani

Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Publicat cu

pe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Informația pe scurt

Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație  în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de  milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.

Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută  de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.

Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu.  În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.

Ancheta pe larg în g4media.ro.

Continua sa citesti
Reclama
Bucuresti7 minute in urma

Caz socant in Bucuresti: Bătrâni sechestrați în condiții mizere pentru a li se lua casele!

Poliţiştii şi procurorii fac, miercuri, percheziţii în Bucueşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar lipsire de libertate în mod ilegal...

Stiri Bucuresti actualitate5 ore in urma

O vară întreagă de promisiuni deșarte: Zeci de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă!

Mai multe zone din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, în care locuiesc zeci de mii de oameni, au rămas,...

Transport5 ore in urma

Începând cu 15 decembrie pe Bulevardul Regele Mihai I va fi dată în circulaţie o bandă nouă dedicată transportului în comun 

O nouă staţie va fi înfiinţată pe traseul liniei 205 pe Bulevardul Aviatorilor între staţiile „Piaţa Victoriei” şi „Piaţa Charles...

Bucuresti5 ore in urma

Peste 900 kilograme de petarde şi artificii descoperite în casa unui bărbat din Sectorul 1 al Capitalei

Peste 900 kilograme de petarde şi artificii au fost descoperite în urma unei percheziţii la domiciliul unui bărbat din Sectorul...

Turist20 de ore in urma

Bucureștenii sunt șocați de prețurile nesimțite de la târgurile de Crăciun din Capitală. Câteva exemple

Turiștii care vor să mănânce la târgul de Crăciun din Piața Constituției vor trebui să vină pregătiți cu o sumă deloc mică,...

Transporto zi in urma

Efectul autobuzelor si tramvaielor noi: A crescut numarul bucurestenilor care folosesc transportul in comun

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că tot mai mulţi bucureşteni aleg transportul public, dovadă fiind faptul că în primele nouă...

Reclama

La mare cautare

%d