Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, arata intr-o scurta analiza ce diferente uriase sunt intre costurile salubrizarii stradale din Sectorul si cele din mai multe orase mari ale Romaniei. In Sectorul 1 s-a platit un pret de 26 de ori mai mare decat cel practicat de operatori din Iasi sau Galati.

<

„Am comparat costurile salubrizarii stradale din Sectorul 1 Bucuresti cu costurile la aceeasi categorie din alte orase similare din Romania ca sa vedeti dimensiunea jafului de la Sectorul 1 si sa intelegeti mai bine lupta noastra de pana acum.

Metodologie: In afara de sectorul 1 am identificat 29 de UAT-uri (municipii sau sectoare ale Bucurestului) cu peste 100.000 locuitori. Am solicitat in baza legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public sa ne fie comunicate cheltuielile cu salubrizarea in anul 2020. Pana la 23 august 2021 am primit raspuns de la 20 de municipii si 2 sectoare din Bucuresti cu o populatie totala de peste 5 milioane de locuitori. Am impartit sumele cheltuite in 2020 cu salubrizarea stradala de fiecare oras la numarul de locuitori la 01.01.2020.

Nota: Suma privind Sectorul 1 Bucuresti reprezinta totalul facturilor prezentate de operatorul de salubrizare in 2020 la categoria salubrizare stradala.

Rezultate: Suma medie anuala cheltuita de cele 22 UAT a fost in 2020 de 87 lei cu TVA pe cap de locuitor. Cel mai mic pret a fost platit la Iasi si Galati (30, respectiv 31 lei). Cele mai mari preturi (cu exceptia Sectorului 1) au fost la Sectorul 6 si la Targu Mures (247, respectiv 200 lei cu TVA pe cap de locuitor). Sectorul 1 a platit in 2020 pentru salubrizarea stradala suma de 797 lei cu TVA pe cap de locuitor, adica:
– de 9 ori mai mult decat media tarii,
– de 26 de ori mai mult ca la Iasi sau la Galati
– de peste 3 ori mai mult ca urmatorul clasat, Sectorul 6.

Remarca: O familie de 4 membri din Sectorul 1 care traieste din doua salarii minime pe economie a platit in 2020 (indirect, prin intermediul primariei de sector) 3188 lei, adica peste 10% din venituri, doar pentru salubrizarea stradala!

In cifre absolute, Sectorul 1 a primit in 2020 facturi de salubrizare stradala de peste 206 milioane lei cu TVA, mai mult decat suma totala platita la aceeasi categorie de municipiile Iasi, Galati, Satu-Mare, Turnu-Severin, Bacau, Vaslui, Brasov, Botosani, Timisoara, Cluj-Napoca, Sectorul 3, Baia-Mare, Sibiu si Pitesti impreuna!

Iata de ce este importanta lupta noastra, iata o lectie de matematica pentru cei din PSD si pentru televiziunile lor. Cifrele nu mint iar dimensiunea jafului se vede de pe Marte”, a scris Armand pe Facebook.

Clotilde Armand a confirmat joi dimineata ca Romprest s-a angajat in scris sa accepte pentru serviciile sale un pret la jumatatea celui cerut la inceputul anului. „A fost nevoie de 10 luni de zile de lupta, santaje si gunoi pe strazi, linsaje mediatice non-stop la televiziunile unor personaje sinistre”, subliniaza Armand.

„Compania de salubrizare a acceptat ieri (in scris) la Prefectura sa asigure serviciile din Sectorul 1 la jumatatea pretului solicitat la inceputul anului. Adica la un tarif de 10-12 milioane de lei pe luna, fata de 20 de milioane de lei, cat a cerut initial. A fost nevoie de: 10 luni de zile de lupta, santaje si gunoi pe strazi, linsaje mediatice non-stop la televiziunile unor personaje sinistre, de un Consiliu ostil si ignorant la nevoile cetatenilor care au fost furati ani de zile, de 10 luni sa inteleaga asta.

Banii recuperati si salvati vor fi investiti masiv in infrastructura, scoli si spitale. In comunitate. #Continuam #NiciUnPasInapoi”, a scris Armand pe Facebook.