Viceprim-ministrul Costin Borc a participat in perioada 7 -9 iunie, la cea de-a doua editie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economica si comerciala dintre China si Tarile Europei Centrale si de Est, organizata la Ningbo, China. Cu aceasta ocazie, au fost semnate cinci proiecte de cooperare bilaterala, printre care constructia unei fabrici de componente auto, la Brasov, o centrala solara de 20 MW si complexe imobiliare in Bucuresti, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Cele 5 proiecte de cooperare bilaterala:

  • constructia unei fabrici de componente auto, la Brasov, investitie in valoare de 45 mil. Euro;
  • proiect in domeniul ornamentelor auto, investitie in valoare de 17,6 mil. USD;
  • contructia, in Romania, a unei centrale solare de 20 MW, investitie in valoare de 33 mil. Euro;
  • investitii in dezvoltarea unor complexe imobiliare in zona Bucurestiului, in valoare de  23 mil. Euro;
  • proiect de cooperare si schimb de experienta in domeniul educatiei in Hunedoara.

In cadrul summitului, a avut loc o  intrevedere a delegatiei romane cu ministrul chinez al Comertului, Gao Hucheng, scrie Hotnews.ro.

Discutiile s-au axat pe importanta investitiilor chineze in Romania, care este considerata o destinatie cunoscuta turistilor chinezi, datorita relatiilor traditionale dintre cele doua state, fiind, in acelasi timp, o tara cu un imens potential turistic:
<
„Va vom sprijini atat pe plan turistic, cat si pe plan comercial, astfel incat tot mai multe produse romanesti sa ajunga pe piata chinezeasca”, a spus Gao Hucheng. „Guvernul sustine toate companiile chineze care doresc sa dezvolte proiecte de infrastructura feroviara, proiecte energetice sau de turism in Romania. Ceea ce ne dorim de la statul roman este o mai buna coordonare pe aceste proiecte, tinand cont ca anumite companii au semnat deja acorduri de investitii”, a mai spus Gao Hucheng.
Vicepremierul Costin Borc, a declarat, in interventia sa ca Romania ofera multe oportunitati de investitii, iar companiile din China sunt binevenite pentru a dezvolta proiecte, respectand cadrul legal aplicat Uniunii Europene.
„La sfarsitul anului trecut am avut privilegiul de a conduce delegatia Romaniei la al patrulea summit de cooperare  al 16+1 din Suzhou si apreciez ca acum, aproape 8 luni mai tarziu, ne intalnim in Ningbo pentru a duce colaborarea de pana acum la un nou nivel concret si la actiuni implementabile, care ne fac eforturile mai substantiale si profitabile pentru toti. Comertul dintre Romania si China a ajuns, anul trecut, la 3,8 miliarde de dolari, iar in primul trimestru al acestui an am vazut deja o usoara crestere de 1,4% a exporturilor produselor romanesti pe piata din China si facem toate eforturile ca acest procent sa creasca de la an la an”, a spus Borc.