Bucuresti
Cel mai rusinos an din istoria Facultatii de Drept din Bucuresti

Decanul şi Consiliul Facultăţii de Drept au decis să propună rectorului Universităţii din Bucureşti exmatricularea a 45 de studenţi care au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă a anului I, informează un comunicat remis vineri de instituţia de învăţământ superior, în care se subliniază că este vorba despre o decizie unică în istoria facultăţii.
„Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenţi, sesizări însoţite de dovezi certe, pertinente şi concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultăţii de Drept şi Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti vor înainta Rectorului Universităţii din Bucureşti propunerea de exmatriculare a 45 de studenţi din anul I”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, studenţii pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfăşurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor şi rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susţinute online în luna februarie.
„În şedinţa Consiliului facultăţii din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele şi au fost ascultaţi toţi studenţii care au dorit să îşi exprime punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care li se aduc. În urma acestei şedinţe, în cursul zilei de astăzi – 26 februarie 2021 – membrii Consiliului şi-au exprimat opţiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate”, menţionează sursa citată.
În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, decanul Facultăţii de Drept va anula rezultatele obţinute de studenţii în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă.
Totodată, Consiliul Facultăţii de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vară, deci în actualul an universitar, examenele şi colocviile din toate programele de studii ale Facultăţii de Drept să se desfăşoare faţă în faţă, chiar dacă activitatea didactică (cursuri şi seminare) va continua online.
„Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti transmite opiniei publice că decizia de a propune exmatricularea a 45 de studenţi a fost una extrem de grea prin implicaţiile sale atât asupra studenţilor pentru care s-a propus exmatricularea şi a familiilor acestora, cât şi asupra întregului corp profesoral şi a tuturor celorlalţi studenţi ai Facultăţii noastre. Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă şi importanţa sa prezentă şi viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din Bucureşti, pentru întregul sistem de învăţământ juridic superior, dar şi pentru societatea românească în ansamblul său”, se subliniază în comunicat.
Conform acestuia, prin această decizie, conducerea Facultăţii de Drept îşi asumă „o alegere foarte clară între just şi injust, între fapte dovedite şi declaraţii fără acoperire, între adevăr şi minciună”.
„Această decizie este o expresie a curajului de spune NU fraudei la examen. Reprezintă o decizie grea, dar justă, o decizie bazată pe dovezi incontestabile. De asemenea, este o decizie care exprimă fără niciun dubiu faptul că Facultatea de Drept, facultate etalon a învăţământului juridic superior din România, nu tolerează frauda în rândul studenţilor care au început un drum lung şi greu pentru a desăvârşi o carieră de jurist. În faţa fraudei evidente, incontestabile, a închide ochii înseamnă să distrugi spiritul dreptăţii care ar trebui să caracterizeze atât mediul academic, cât şi întreaga comunitate a juriştilor. (…) Justiţia se învaţă din şcoală. Dacă şcoala de drept însăşi nu este fermă cu privire la valorile dreptăţii şi echităţii, justiţia nu se poate înfăptui în societate”, mai transmite conducerea facultăţii.
Bucuresti
Directorul Sălii Polivalente din București, trimis în judecată de către DNA

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a primarului comunei Bălușeni, județul Botoșani, și a directorului Complexului Sportiv Național (CSN) „Sala Polivalentă” București. Cel din urmă ar fi încasat ilegal salarii timp de mai multe luni de la primărie.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Doroftei Gheorghe-Claudiu, primar al comunei Bălușeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată, și Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, director al Complexului Sportiv National (CSN) „Sala Polivalentă” București pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Doroftei Gheorghe-Claudiu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi aprobat plata drepturilor salariale care i se cuveneau inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, angajat la acea vreme în cadrul primăriei în funcția de administrator public, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-ar fi prezentat la serviciu decât ocazional și nu ar fi prestat activitățile la care era obligat prin contractul de management și prin fișa postului.
Documente falsificate
Procurorii precizează că, atât în perioada respectivă, cât și în prezent, inculpatul Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu ocupa și funcția de director al CSN „Sala Polivalentă” București.
„Cei doi inculpați ar fi semnat diverse documente (foile colective de prezență a angajaților instituției, condica de prezență deținută la nivelul instituției) prin care s-ar fi atestat, în mod nereal, prezența inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu la locul de muncă, deținut în cadrul primăriei comunei Bălușeni, județul Botoșani. Demersurile de mai sus ar fi avut ca urmare obținerea de către inculpatul
Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu a unor foloase patrimoniale necuvenite, constând în plata drepturilor salariale, în cuantum de 56.508 lei”, se arată în comunicat.
Bucuresti
Femeie in stare grava dupa ce a fost injunghiata intr-un taxi din Bucuresti

O femeie de 31 de ani a fost înjunghiată de către iubitul ei în timp ce se afla într-un taxi oprit în faţa locuinţei sale din Sectorul 2. Aceasta se află în prezent internată în stare gravă în spital.
Conform polițiștilor, incidentul s-a produs sâmbătă noapte, iar autorul atacului, un tânăr de 23 de ani, a fost prins şi reţinut de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat de „violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor”, relatează HotNews.ro.
„La data de 18.03.2023, în jurul orei 01.20, în timp ce se afla pe bancheta din spate a unui taxi staţionat în faţa locuinţei sale din Bucureşti, Sector 2, inculpatul, un bărbat în vârstă de 23 de ani, a lovit-o pe concubina sa, în vârstă de 31 de ani, cu lama unui cuţit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în zona cervicală, după care a fugit de la faţa locului.
Victima a fost transportată cu taxiul respectiv la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, a intrat în stop cardio-respirator şi a fost resuscitată, fiind ulterior supusă unei intervenţii chirurgicale, iar în prezent este internată în spital, în stare gravă”, a anunţat, luni, Parchetul Tribunalului București.
Potrivit sursei citate, bărbatul a fost reţinut sâmbătă pentru 24 de ore, ulterior fiind admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri.
Bucuresti
Copii de bani gata din Bucuresti, care invata la licee de top, reținuți pentru trafic de droguri

Mai mulți copii de bani gata sunt implicați într-un dosar de trafic de droguri. Unii dintre ei au părinți cu funcții înalte în instituții importante ale statului, precum Ministerul de Externe și DNA. Polițiștii au descins, luni, la mai multe adrese, iar peste 20 de suspecți au ajuns în fața procurorilor DIICOT pentru a da declarații.
Printre elevii care ar fi complici la vânzarea stupefiantelor în licee de top din Capitală s-ar afla fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, dar și al unui angajat al DNA, potrivit Realitatea Plus.
O parte dintre suspecți au ajuns deja la audieri.
Poliția și DIICOT au anunțat luni destructurarea unei grupări care distribuia canabis, cocaină sau ketamină, dar și comprimate de Xanax în școli și licee din București.
Oamenii legii au făcut luni 23 de percheziţii într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Conform DIICOT și Poliției Române, membrii grupării au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București, începând cu anul 2022.
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei3 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica3 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Politica4 săptămâni in urma
Sondaj la nivelul Bucurestiului: Cine ar vota bucurestenii daca duminica ar avea loc alegeri
- Opinii3 săptămâni in urma
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti
- Transport4 săptămâni in urma
O tanara din Bucuresti a fost implicata in doua accidente in doua zile
- Cultura3 săptămâni in urma
Pe 1 martie începe construcția Grivița 53, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității