Câți oameni de afaceri trebuie ”să faci scăpați” pentru a ajunge procuror renumit la București? Cazul Laura Oprean de la Cluj spune totul!

0
655

Plecată de la Cluj-Napoca în urmă cu mai bine de 13, doamna Laura Oprean a urcat rapid treptele profesionale, ajungând în scurt timp să-și facă un nume în București. Un nume cel puțin interpretabil dacă este să aruncăm o privire asupra legăturilor ei cu parchetele din Transilvania, dar mai ales cu oamenii de afaceri și problemele lor penale din Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, pe listă apare procurorul Florin Magyar, a cărui imagine este cel puțin ”murdară” prin unele părți ale țării.
Când are un procuror mulți prieteni? Când nu face nimic, s-ar zice, căci într-o astfel de meserie îți faci prieteni când nu-ți faci treaba și viceversa. Un acuzator aspru și nemilos e îndeobște o persoană nesuferită, n-are lipici la negustori și nici la dregători de tot soiul. Dacă un astfel de raționament stă în picioare, atunci știm deja de unde i se trag prieteniile cu care se laudă Florin Magyar, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. David-Ioan Ciceo, Iuliu-Paul Mureşan, administratorul SC FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA, Ioan Oţel, fostul şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Zoltan Paszkany – iată ce oameni de seamă gravitează în jurul lui Magyar, cu tot cu dosarele lor. Cu zece ani în urmă, legăturile cu persoane precum cele amintite l-au făcut pe procurorul Florin Magyar nedorit printre colegii săi de la DIICOT Cluj, impunând grabnica mutare la DNA Cluj. După un an, s-a deschis o fereastră de oportunitate și iată-l ajuns procuror general adjunct la Parchetul Curții de Apel Cluj, unde îl găsim și astăzi, scrie injust.wordpres.ro.
Din această poziție, personajul despre care vorbim a controlat energic activitatea Parchetelor din centrul și nordul țării, acumulând putere și autoritate. Pentru că este propulsat acum către București, pentru că i se netezește deja calea spre o funcție înaltă în Parchetul General, unde are deja o ancoră bine înfiptă, suntem îndreptațiți să-i analizăm acțiunile.
Printre procurorii clujeni, Florin Magyar avea reputația unui magistrat mediocru. Absolvise Dreptul la fără frecvență, în studenție s-a poticnit grav de cursul de ”penal” al profesorului Matei Basarab, care l-a costat un an de ”bis”, dar astea sunt deja lucruri de notorietate pe care doar le inventariem. Când Mona Pivniceru, la acea vreme ministrul Justiției, a fost tentată să-l propună Procuror General al României, candidatului i-au ieșit pe nas toți scheleții din dulap. Presa i-a făcut cu promptitudine pomelnicul:
Monei Pivniceru i-a trecut rapid cheful de experimente și s-a oprit asupra variantei mai puțin controversate, Tiberiu Nițu.
E interesant să relatăm ce a impresionat-o pe ministresă, acum judecător constituțional, la Curtea de Apel Cluj, în februarie 2013: ”Potrivit bilanţului prezentat de Florin Magyar, în cursul anului 2012, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, instituţie care are în subordine toate Parchetele din judeţele Sălaj, Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au întocmit un număr de 196 de rechizitorii. Din imensa cifră de 196 de rechizitorii, 152 se referă la infracţiuni la regimul circulaţiei publice.” Niciun dosar de mare complexitate, pe un an întreg, pe patru județe…
Cert este că, dacă performanțele nu-l recomandau deloc pentru înalta funcție, prieteniile și obligațiile l-au tras pe Magyar înapoi.
Așa se face că mai marele procurorilor clujeni avea să se trezească interceptat chiar de colegii săi, în șapte discuții telefonice cu bunul său prieten, fostul colonel de poliție Oțel, pensionat în urma unui scandal sexual și apoi inculpat în dosarul ”Gazeta”, în care a și fost condamnat pe fond. Evenimentul Zilei consemna: ”Favoritul ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, la şefia procurorilor nu are un trecut tocmai curat. Magyar are legături de prietenie cu o grupăre de tip mafiot din Cluj. Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Cluj este amic cu fostul colonel de poliţie Ioan Oţel, care, în urma unui scandal sexual, a fost obligat să se pensioneze. Oţel face parte dintr-o grupare care în 2006 a făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de DIICOT Cluj, instituţia unde lucra şi procurorul Magyar. Reţeaua este acuzată de şantaj şi constituirea unui grup de criminalitate organizată. În acest dosar, Florin Magyar a fost interceptat telefonic de şapte ori în timp ce vorbea cu fostul poliţist, deşi deontologia nu-i permitea: fiica lui Oţel era avocatul unor inculpaţi dintr-un dosar anchetat de Magyar. Nici după ce Oţel a fost eliberat, Magyar nu s-a ferit să se afişeze cu acesta la diferite evenimente publice din oraş.”
Stenogramele pot fi citite aici.
Presa locală avea să mai noteze ”Cu puţin timp înainte de izbucnirea scandalului „Gazeta”, procurorul Magyar l-ar fi asigurat pe Ioan Oţel că ar avea susţinerea lui împotriva procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor de la structura anticrimă care au instrumentat această cauză”
Prietenia cu David-Ioan Ciceo, directorul Aeroportului Cluj Napoca, în prezent judecat pentru luare de mită, este o altă pricină de rumori în oraș. Căci Florin Maghiar este văzut adesea la salonul VIP al Aeroportului, este dus la avion direct de șofer, pe pistă, lumea are ochi să vadă și urechi să audă. Mesele și cadourile de la Ciceo nu sunt nici acestea un secret. În schimb, nu se aude nimic de dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Cluj în luna ianuarie 2016, când a ieșit de pe pistă un avion. A fost îngropat și dosarul intentat lui Ciceo la Parchetul Tribunalului Cluj, pentru plata a peste 100.000 de euro pentru servicii juridice, deși aeroportul avea propriii juriști. De acest dosar mort se ocupă chiar multprearecunoscătorul Marius Boțogan, șeful Secției Urmăriri Penală a Parchetului Cluj, adus de Magyar de la Bihor și plantat în această funcție-cheie. Boțogan are pesemne de plătit datorii serioase, anume din această poziție, de-a refuzat el chiar și o detașare la DNA.
În fine, cele mai recente murmure de pe holurile Curții de Apel privesc dosarul de delapidare al lui Iuliu Paul Mureșan, și Arpad Paszkany, președintele și patronul clubului CFR Cluj. Cercetările aparțin DIICOT, unde Magyar mai are încă prieteni capabili de un mic serviciu nevinovat. Așa se face că percheziția de la sediul din clădirea Sigma Center a vizat birourile neimportante, în care nu era nimic de găsit, dar nu și biroul lui Paszkany, de la ultimul etaj. Nici faptul că avocatul lui Mureșan, Catălin Budușan, i-a fost recomandat de prietenul Magyar nu a trecut neobservat.
Presa a vorbit de-a lungul vremii de legăturile lui Magyar cu fostul șef al DGIPI Gelu Oltean, acum urmărit penal, dar și cu alți polițiști de proastă faimă.
Aruncând năvodul la suprafață, cam astea sunt aspectele care intrigă: legături cu tot felul de crapi grași ai afacerilor clujene. Dacă lăsăm năvodul la fund, prindem de coadă ditamai sirena de la București, prim-adjunctul Procurorului general al României, doamna Laura Oprean. Domnia sa este mai legată de Florin Magyar decât se știe. E drept că cei doi apar îndeobște împreună la mai toate agapele procurorilor. Asta n-ar trezi mirare, știindu-se că sunt clujeni amândoi. Ba chiar traseul lor profesional s-a tot împletit și anunță să se împlet(ic)ească pe mai departe.
Doamna Oprean a plecat în 2006 de la Parchetul Curții de apel Cluj la DNA, a fost pentru 5 luni, între octombrie 2012 și martie 2013 procuror șef delegat la DNA, din 2014 până în 2016 a fost procurorul general al Parchetului Curții de Apel Cluj, avându-l ca adjunct pe Florin Magyar, poziție din care a fost avansată adjunct al procurorului general Augustin Lazăr. Trebuie spus că va fi contribuit la această alegere și prietenia notorie dintre domnii Magyar și Lazăr. Lăsând locul vacant la șefia PCCA Cluj, luna trecută acesta a fost ocupat prin concurs de Ana-Maria Edu, care a devenit astfel șefa lui Magyar. Cei doi nu se înghit însă defel și se pare că a venit rândul doamnei Oprean să întoarcă serviciul și să-l recupereze cumva pe Magyar, care acum are piuneze pe scaun.
Pentru că bârfele din justiție sunt veninoase, anume site-uri au definit relația apropiată dintre domnul Magyar și doamna Oprean drept una ”domestică”. Noi ne mărginim la relațiile ce pot fi definite de interese comune: ”Laura Oprean a anchetat şi un dosar in care a fost implicat Arpad Paszkany. Dosarul care s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale viza modul in care s-a vandut terenul de circa 34 de hectare de catre o companie de stat societaţii „Polus”, reprezentata la acea data de Paszkany. Pe acesta s-a construit complexul comercial „Polus Center”. In aceasta ancheta, procurorul care a decis scoaterea de sub urmarire penala a invinuiţilor şi închiderea dosarului a fost Laura Oprean.”
Preocuparea de a-i acorda protecție lui Paszkany, direct sau indirect, e trădată de evidențe. La fel și practica – foarte prost văzută în branșă – de a înlătura procurorii incomozi. Acum doi ani, procuroarea Valentina Laura Grădină, de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, a fost pusă pe făraș pentru că nu a răspuns comenzilor celor doi. La începutul anului 2015, Grădină a intrat în conflict cu Magyar și Oprean pe un dosar cu doi poliţişti (Marcel Nicu Bonţidean, fostul şef al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca şi Mircea Ion Rus, şeful Biroului Investigaţii Criminale) cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.
Pentru că nu a vrut să îi facă scăpaţi, procuroarea s-a ales cu o cercetare disciplinară. Florin Magyar i-a aranjat o plângere la CSM pe motiv că în cursul lunii noiembrie 2015, în presă au apărut redările unor înregistrări în care Valentina Laura Grădină utiliza un limbaj indecent faţă de poliţişti clujeni. Dar, dintr-o disfuncție greu de explicat altminteri, CSM a primit plângerea înainte chiar ca înregistrările să fie făcute publice. Coincidenţă sau nu, redările respective au apărut în mass-media exact în contextul intenției de trimitere în judecată a poliţiştilor. Colegii vorbeau că Magyar nu a fost străin de această manevră. În final, procuroarea cea rea de gură s-a ales cu un avertisment din partea CSM și a plecat să prindă pește, la Parchetul Tulcea.  Polițiștii anchetați sunt acum bine-mersi.

<