Intra in contact cu noi

Sectorul 2

Candidatul PNL la primaria Sectorului2, Dan Cristian Popescu: “Toate contractele și toate plățile făcute de Primăria Sectorului 2 sunt publice pe site”

Publicat cu

pe

Viceprimarul Sectorului 2, candidatul desemnat de PNL pentru primaria acestui sector, a acordat un interviu publicatiei cronicaromana.net.
Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, în cei trei ani și jumătate de mandat, ați pus un accent deosebit pe educație. Va continua candidatul PNL la Primăria Sectorului 2 investițiile semnificative în educație, dacă va fi ales primar în următorii patru ani?
Cea mai importantă investiție pe care o poate face o comunitate este investiția în Educație. De aceea, de când am venit la Primărie, am considerat prioritar acest aspect, iar anul trecut am reușit să modernizăm la un standard extrem de înalt 14 unități de învățământ. Mai mult,  în prima zi a semestrului al II-lea, am deschis Colegiul Național Bilingv George Coșbuc despre care pot să spun că este cel mai modern liceu din România, un liceu care se poate bate, astăzi, de la egal la egal, ca  dotări, cu orice instituție similară din lume. Vorbim de o refacere de la structură, de cele mai noi materiale, de table inteligente, de imprimante 3D, de sisteme audio încorporate, de unități sanitare moderne, de tot ce au nevoie elevii și profesorii pentru un învățământ de top.
Foarte important pentru mine a fost și proiectul Academia Copiilor, cel mai mare program educațional din România, în afara școlii. Pot spune că Primăria Sectorului 2, atât cât a depins de mine ca viceprimar, a alocat o mare parte din buget Educației. Avem peste 37.000 de copii înscriși, care fac până la două cursuri săptămânal. De asemenea, tot  în zona educației, am inițiat redeschiderea Centrului Pantelimon care fusese închis de domnul primar Toader, imediat după alegeri, în contextul în care au fost identificate grave nereguli. S-a redeschis acest Centru, pe baze legale, și avem astăzi 50 de grupe de copii care fac acolo cursuri gratuite, plătite de Primăria Sectorului 2. Am demarat, de altfel, și cursuri pentru seniori.
Vorbim, practic, de modernizarea a 15 unități de învățământ, din cele 83 existente la nivelul sectorului 2. Sunt câteva dintre acestea care au statutul de monument istoric și aici intervenția va fi mai delicată, dar programul meu prevede ca până în anul 2022 să modernizăm, la standarde înalte, toate unitățile de învățământ din acest sector.
De asemenea, avem în plan multiple proiecte educaționale care să vină în completarea curriculei școlare, programe pentru educația cognitivă, pentru că tot mai mulți copii trebuie învățați astăzi cum să învețe eficient, trebuie ajutați să aibă o dezvoltare didactică importantă pentru că așa vor crește semnificativ șansele de a reuși și performa în viață.
“Taxa zero la gunoi și reciclarea selectivă ne scapă de amenzi usturătoare ale UE”
„Taxa zero” la gunoi este o altă promisiune îndeplinită a candidatului Popescu, la alegerile locale din 2016. Cât de utilă este, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, această taxă pentru locuitorii sectorului 2?
Taxa zero este parte din programul pe care l-am început acum un an, un program care își propune ca, în sectorul 2, să se facă reciclare, să se valorifice fracția uscată, fracția reciclabilă, adică pe românește să se aplice legea, ce nu s-a aplicat începând cu anul 2006. Și au trecut 14 ani!
Anul trecut, am demarat acest proiect, foarte dificil de implementat pentru că vorbim de o schimbare a comportamentului populației pe o temă pe care era obișnuită să lucreze într-un anumit mod. Inițial, cetățenii au fost reticenți, au fost discuții ample, cu argumente pro și contra, dar, după un an de dezbateri, oamenii au început să înțeleagă importanța introducerii acestei taxe care de la 1 ianuarie 2020 este zero, practic vorbim de 0,99 bani, o sumă simbolică, pentru că Primăria Capitalei s-a opus. Am implementat, astfel, ca Primărie de sector, legislația aferentă privind reciclarea și putem evita astfel amenzi usturătoare de milioane de euro din partea Uniunii Europene. De altfel, putem trăi într-un mediu mai puțin poluat. Deja, de anul trecut, din ultimele luni, sortăm aproape 95% din gunoiul selectat în Sectorul 2 și avem un procent de circa 10% de reciclare. Suntem foarte aproape de ținta pentru anul 2020 care este de 16,5 %, practic 50%  din 33% care ar fi procentul de reciclabile din gunoi, deci suntem cel mai avansat sector în această privință. Suntem singura Primărie de Sector care aplică legea în materie.
Nu puteam să ne ocupăm de reciclare și de modificarea modului de colectare dacă nu am fi introdus Primăria Sectorului 2 în acest lanț de colectare a gunoiului. Înainte de a introduce „taxa zero”, erau contracte private între firmele care colectau gunoiul și asociațiile de proprietari sau proprietari, ca persoane individuale, și nu exista niciun control asupra modului în care se făcea colectarea.
Noi suntem în procedura de licitație cu Supercom, pentru prelungirea contractului, însă am schimbat modul de lucru privind colectarea gunoiului.  Pe mine m-a interesat, în primul rând, modul de lucru și eficiența operatorului de salubritate, astăzi Supercom, mâine poate altcineva.
De altfel, începând cu 1 ianuarie 2020, avem rezultate palpabile în acest sens pentru că și firmele vor plăti taxă în locul contractului, taxa neînsemnând altceva decât un alt mod de plată, nu mai plătești către o firmă ci plătești către Primărie. Suma nu a fost majorată, este aceeași, însă Primăria are pârghiile necesare pentru un control mult mai bun al colectării și reciclării gunoiului. Pentru reciclare, Primăria Sectorului 2 primește deja bani prin Organizațiile de Transfer de Responsabilitate, așa-numitele OTR-uri, și, repet, această situație ne va permite să evităm amenzile uriașe venite din direcția UE.
La propunerea mea, încă de anul trecut, s-a majorat semnificativ cuantumul amenzilor pentru aruncarea gunoiului, mărind plafonul minimal, foarte important. Există, după cum știți, o perioadă de 15 zile, în care poți plăti jumătate din minimul amezii. Înainte, suma era de 100 de lei, o sumă infimă, scăpai dacă erai prins că arunci gunoiul cu o amendă de 50 de lei. Suma a fost majorata la câteva sute de lei și asta, cred, va reduce tentativele de aruncare a gunoiului pe la colțurile de bloc sau pe diverse alei/străzi.
„Situația curățeniei din sector s-a ameliorat semnificativ în ultimele luni„
Este, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, vă întreb știind că sunteți o persoană publică care traversează destul de des întreaga Capitală, sectorul 2, un sector mai murdar decât celelalte?
Cred, și vă spun asta cu sinceritate, că este în media celorlalte sectoare din Capitală. Există opinia potrivit căreia sectorul în care locuiești este cel mai murdar. De o lună de zile, la inițiativa mea, avem acțiuni în fiecare noapte, vorbim de echipe mixte poliție-operator de salubritate care nu numai că ridică grămezile de gunoi aruncate necontrolat, dar dau și amenzi când situația o impune. Cred că situația s-a ameliorat semnificativ în acest an, însă, până la urmă, rezolvarea situației ține de educația oamenilor din sector. Este inacceptabil ca o persoană să arunce gunoiul pe străzi.
Mai mult, există o hotărâre de consiliu, votată la propunerea mea, ca toate străzile să fie spălate la rigolă o dată pe lună. Din păcate, nu am putut aplica această hotărâre decât experimental. Nu putem să punem în execuție acest proiect pentru că există, din păcate, mașini parcate haotic, peste tot, inclusiv pe trotuare. Este imposibil să speli un trotuar și o rigolă cât timp sunt parcate mașini non-stop. Ideea ar fi ca măcar o dată pe lună să se elibereze o rigolă sau un trotuar, prin rotație, dar dat fiind faptul că există mult mai mașini decât locuri de parcare acest lucru este, așa cum v-am spus, imposibil. Sper ca, din vara acestui an, după ce voi câștiga, alegerile pentru Primăria Sectorului 2, să aplic această hotărâre  prin introducerea unor semnalizări asupra faptului că strada trebuie eliberată o dată pe lună. Cu ajutorul Poliției Locale, dar și al altor instituții competente, sper ca situația să se remedieze și în privința acestui aspect.
„Lipsa caselor sociale-principala problemă ridicată de cetățeni în audiențe”
Cât de importante sunt pentru viceprimarul Dan Cristian Popescu audiențele pe care le acordă? Care sunt principalele nemulțumiri semnalate de locuitorii sectorului 2, excluzând aici, bineînțeles, problemele personale care exced competența Primăriei?
Cea mai mare problemă este legată de lipsa caselor sociale. Sunt cetățeni care așteaptă de ani buni aceste case, însă, realitatea tristă este aceea că acestea nu mai există. De trei ani și jumătate, de când sunt viceprimarul sectorului 2, noi am primit o singură locuință socială de la Primăria Capitalei, și aceasta era într-o stare atât de proastă încât a fost refuzată de primele 80 de persoane înscrise pe listă. Dacă nu se va găsi un mod prin care să se contruiască noi locuințe sociale, pentru că fondul acela de locuințe de stat a fost epuizat fiind cumpărate sau retrocedate, ar trebui să nu mai creăm speranțe deșarte celor care așteaptă o locuință socială de la Primărie, fie ea cea a Capitalei sau de sector.
Sunt, de asemenea, nemulțumiri legate de curățenia sectorului, de spațiile verzi din jurul blocurilor (aici, punctez, că este obligația asociației de proprietari de a se implica), de activitatea poliției locale.
Să știți că, în 99% din cazuri, am ținut eu audiențele, deși programul meu este extrem de încărcat. Am preferat, în multe cazuri, să amân audiențele, decât să le țină altcineva. Am primit în audiențe oficiale peste 1.000 de persoane. Ușa biroului meu este mereu deschisă și primesc în fiecare zi multe persoane, fiecare cu problema sa. De asemenea, am avut foarte multe întâlniri cu asociațiile de proprietari, cred că timpul dedicat problemelor Primăriei Sectorului 2 este, zilnic, de minimum zece ore. Este foarte important să ai o relație directă cu cât mai mulți cetățeni și sunt convins că doar astfel poți rezolva problemele comunității.
“Toate contractele și toate plățile făcute de Primăria Sectorului 2 sunt publice pe site
Transparentizarea deciziilor Primăriei reprezintă un alt pariu câștigat de viceprimarul Popescu.
Așa este. După cum știți, am propus și s-a votat în Consiliul Local ca toate  contractele și toate plățile făcute de Primăria Sectorului 2 să fie publice pe site-ul Primăriei. A fost un scandal uriaș, au încercat să-l blocheze, au spus că este ilegal, dar, până la urmă, au fost nevoiți să-l implementeze. Cu toate că, nici astăzi, acest proiect nu este respectat sută la sută, existând încă instituții din Primărie care nu-și publică datele financiare, dar putem vorbi, totuși, de  un început.
Cred că mulți bucureșteni din sector știu cât de opacă a fost, în privința infomațiilor publice, Primăria Sectorului 2, în perioada de tristă amintire, spun eu, a mandatetelor lui Onțanu. Când am venit în Primăria Sectorului 2, am văzut, stupefiat, cum sute de hectare de teren au fost retrocedate de fostul primar, lucru pentru care, sper că locuitorii sectorului 2 nu au uitat, a fost și reținut. Tocmai din acest motiv, al retrocedărilor marca Onțanu, nu mai avem unde să construim locuințe sociale, școli sau grădinițe. Tot terenul pe care se putea construi a fost retrocedat. Inadmisibil!
Ce ar fi făcut viceprimarul Dan Cristian Popescu, dacă ar fi avut pârghiile unui primar, în acești patru ani?
Dacă aș fi fost primar în mandatul 2016-2020, aș fi terminat toate blocurile de reabilitat termic. Erau, de asemenea, mult mai multe unități de învățământ modernizate, mai mulți polițiști locali în stradă, ar fi fost mult mai curat (pentru că aș fi aplicat mai de mult măsurile privind strângerea gunoiului și colectarea selectivă a acestuia). Înainte erau foarte multe firme-pirat care luau gunoiul de la cetățean și îl aruncau peste două-trei străzi. Era o debandadă totală. Dar nimeni nu a avut curajul să ia o măsură tranșantă deși acestea trebuiau luate începând din 2006.
Un interviu realizat de Iulian Badea

Sectorul 2

Promisiune electorala? Primaria Sectorului 2 anunta modernizarea Halei de Peste din Piata Obor

Publicat cu

pe

Primăria sectorului 2 a anunțat că va începe lucrările la modernizarea halei de pește, pentru a creşte gradul de confort al cumpărătorilor şi al comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu. Decizia a fost votată în ultima ședință a Consiliului Local.

”Am hotărât să adaptăm proiectul iniţial de reabilitare a Halei Terminal la cele mai noi standarde europene şi să facem o reconstrucţie mai amplă. Nu ne rezumăm doar la reparații, ci vrem să izolăm termic şi la exterior clădirea, pentru a menține temperatura la un nivel optim în interiorul halei, fără pierderi de căldură, şi implicit, cu un consum mai scăzut de energie”, a transmis Primăria Sectorului 2 într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției.

Primăria a mai anunțat că lucrările vor ține seamă și de nevoile persoanelor cu dizabilități.

Reclama

„Considerăm că fiecare persoană are dreptul la o viaţa independentă, motiv pentru care în Sectorul 2 nu lăsăm pe nimeni în urmă şi accesibilizăm Hala Terminal pentru ca fiecare client să își poată face cumpărăturile fără efort, indiferent de nevoile sale”, se scrie în comunicat.

Vor fi executate reparații atât la interiorul cât și la exteriorul clădirii, vor fi refăcute instalațiile sanitare, electrice și termice, iar hala va fi recompartimentată. Astfel, va fi oprită degradarea imobilului, care va fi readus la standardele optime de utilizare.

Lucrările vor dura 12 luni din momentul începerii lor, iar investiția va fi de aproximativ 1,38 milioane de euro.

Reclama

„Pentru suprafaţa de 2284.20 mp este necesară o investiţie în valoare totală de 6.902.020,72 lei fără TVA. Proiectul de modernizare va dura 12 luni de la momentul începerii lucrărilor”, mai precizează Primăria Sectorului 2.

Continua sa citesti

Sectorul 2

Campania „Începem Școala Sănătos” – servicii medicale gratuite pentru locuitorii Sectorului 2 din București

Publicat cu

pe

Monica Anisie, președintele Comisiei de Învățământ din Senat și președintele PNL Sector 2, continuă campania „Începem Școala Sănătos”, organizată împreună cu Asociația „Platforma pentru Educație Competitivă” și sprijinită de Organizația Femeilor Liberale a filialei PNL Sector 2.

Între 13 și 15 septembrie, orele 16:00-19:30, toți copiii, dar și însoțitorii acestora vor avea parte de consultații gratuite în specializările: medicină generală, oftalmologie, dermatologie, diabet și nutriți, acestea fiind realizate de către personalul medical al clinicii Noblesse. Evenimentul se află la a doua ediție și obiectivul acestuia este creșterea accesului la servicii de calitate în domeniul sănătății pentru locuitorii Sectorului 2 al Capitalei.

„Începutul de an școlar vine cu multe responsabilități pentru părinți. Eu, ca profesor, dar și ca părinte, înțeleg acest lucru. Cred că fiecare copil trebuie să aibă acces la educație și la servicii de sănătate de calitate. „Începem școala sănătos” este un proiect care îngrijește, dar și educă atât copiii, cât și părinții cu privire la atenția pe care trebuie să o acordăm sănătății. Ca și anul trecut, mă voi bucura să fiu în mijlocul copiilor, părinților și bunicilor. Împreună putem găsi răspuns preocupărilor cu privire la începutul noului an școlar. Mulțumesc pe această cale cadrelor medicale ce se vor ocupa și anul acesta de nevoile micuților, dar și ale adulților!”, precizează Monica Anisie.

Reclama

Această ediție va avea un element de noutate reprezentat de prezența elevilor Școlii Postliceale Sanitare „Fundeni”, alături de profesorii acestora. Împreună vor răspunde curiozităților celor prezenți privind educația pentru sănătate.

Continua sa citesti

Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Publicat cu

pe

Primăria Sectorului 2 începe de joi ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, a anunțat primarul Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook. Edilul spune că vor fi ridicate în primul rând mașinile care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic: cele parcate pe trecerea de pietoni, în stații de transport în comun sau cele care blochează accesul elevilor în apropierea școlilor.

Mașinile ridicate vor fi depozitate pe Aleea Bistricioara, unde îşi are sediul noul Serviciu de ridicări auto al Sectorului 2, iar proprietarii trebuie să plătească minim 500 de lei pentru recuperare.

Regulamentul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a fost aprobat de Consiliul Local în octombrie 2022, dar până acum nu a fost pus în practică deoarece Primăria nu avea unde depozita mașinile ridicate.

”Vă rog, aveți mare atenție unde vă lăsați mașina. De astăzi e operațional serviciul de ridicări mașini

Reclama

Vom prioritiza cele mai grave situații care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic – mașini parcate pe trecerea de pietoni, în stații de transport în comun sau cele care blochează accesul elevilor în apropierea școlilor.

Ce trebuie să știți:

– Dacă nu vă mai găsiți mașina în locul în care ați parcat-o, puteți confirma informația la dispeceratul Poliției Locale Sector 2 la următoarele numere de telefon: 021.25.25.103, 0753.317.168, 0800 800 772 sau 021 9941.

Reclama

– Mașinile ridicate vor fi depozitate pe Aleea Bistricioara, unde îşi are sediul noul Serviciu de ridicări auto al Sectorului 2.

– Recuperarea maşinii va fi posibilă doar după plata taxelor de ridicare, transport şi depozitare.

– Pentru vehiculele cu o masă maximă autorizată până în 5 tone se vor achita următoarele taxe: 200 lei ridicare, 150 lei transport și 150 lei pe zi pentru depozitare.

Reclama

– Pentru vehiculele cu o masa maximă autorizată peste 5 tone proprietarul maşinii va plăti 270 lei pentru ridicare, 200 de lei transportul și 150 de lei pe zi pentru depozitare.

– Aceste taxe pot fi plătite la casieria de pe Aleea Bistricioara, în numerar sau cu cardul.

– Programul de funcţionare este non-stop atât pentru serviciul de ridicări, cât și pentru restituirea mașinilor de la platforma Bistricioara.

Reclama

– Ulterior, şoferul maşinii va fi sancţionat cu 4 puncte de penalizare. Un punct de penalizare reprezintă 145 lei, ceea ce înseamnă că în total amenda va fi de 580 de lei. Amenda poate fi plătită la jumătate (290 de lei) dacă este achitată în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Sincer, îmi doresc să nu avem prea mulți “clienți” la platforma de pe Bistricioara, însă asta presupune să NU periclitați siguranța celorlalți prin modul în care vă parcați mașina.a scris Radu Mihaiu pe pagina de Facebook.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica7 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti7 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare