Femeile gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate se pot imuniza cu vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech şi Moderna! Este, însă, recomandat să consulte medicul specialist înainte de a lua această decizie, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

<

“Datorită mecanismului de acţiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA consideră că este puţin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide”, precizează oficialii forului român al Sănătății

Totuși, trebuie menționat un aspect semnificativ: companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide şi la cele care alăptează.

“În aceste două cazuri, este recomandat ca, înainte de a lua o decizie, să discutaţi cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluaţi o balanţă risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte. În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea ştiinţifică medicală nu se aşteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate. Decizia de vaccinare vă aparţine în totalitate. Vă recomandăm să cereţi sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luaţi această hotărâre”, mai menționează specialiștii români.

Pe de altă parte, o nouă transă, de aproape 96.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, a sosit marţi în România pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.