Bucuresti
Desi incidenta a scazut sub 1,5 la mie in Bucuresti, toate restrictiile raman in vigoare

Incidența cazurilor COVID-19 în Bucureşti a scăzut sâmbătă sub 1,5, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică. Toate restricțiile rămân însă în vigoare, pentru că au fost decuplate de rata de infectare.
Sâmbătă, rata de infectare în Capitală a ajuns la 1,47, față de 1,58 cu o zi în urmă.
În urmă cu o lună, în 4 noiembrie, rata de infectare în București era 12,44.
Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie – 16,54 cazuri la mia de locuitori.
Toate restricțiile rămân însă în vigoare, pentru că au fost decuplate de rata de infectare. Măsurile au fost stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă și sunt valabile în toată țara, indiferent de rata de infectare.
Ce restricții sunt în vigoare în România
Conform ultimei Hotărâri de Guvern din 9 noiembrie privind prelungirea stării de alertă în România pentru 30 de zile sunt și rămân în vigoare mai multe restricții:
Carantina de noapte
interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00
Excepțiile la carantina de noapte:
a) deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
b) deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
c) deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d) deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
e) deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
Magazine închise de la ora 21:00, nunți și botezuri interzise
Interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, în intervalul orar 21:00-05:00. Între orele 21:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Măsura se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:
a) instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
b) săli de sport și/sau fitness;
c) jocuri de noroc;
d) piscine interioare;
e) locuri de joacă pentru copii;
f) săli de jocuri;
g) târguri, bâlciuri, talciocuri.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.
Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.
Interzicerea organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.).
accesul la toate activitățile și evenimentele este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
este obligatorie purtarea măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
În 19 noiembrie, autoritățile au decis mai multe măsuri de relaxare a unor restricții – este permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală. De asemenea, spectatorii pot avea acces la competițiile sportive.
Bucuresti
Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe Șoseaua Fundeni din Capitală, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.
Cele două victime fac parte, potrivit unor surse judiciare, din clanul Chira.
„La data de 30 Noiembrie a.c., în jurul orei 17.20, Brigadă Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulație. Conducătorul unui autovehicul care se deplasa pe Șos. Fundeni, dinspre Șos. Colentina către Șos. Pantelimon, când a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 161, a surprins și accidentat doi pietoni”, anunță Brigada Rutieră.
Polițiștii precizează că cei doi pietoni, doi bărbați în vârstă de 38, respectiv 20 de ani, au fost răniți și duși la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
„Conducătorul autovehicului a fost testat cu aparatele etilotest și DrugTest, rezultatele indicate fiind pentru consumul de băuturi alcoolice și pentru consumul de substanțe interzise. ~În continuare, polițiștii Brigăzii Rutiere efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii accidentului de circulație”, se arată în finalul comunicatului.
Bucuresti
Firea: „Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate”

Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general, acuză Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.
„Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general.
Zilele trecute, am văzut cu toții în presă cum a ajuns să arate singura construcție de tip Park&Ride realizată de Municipalitate, în zona Pantelimon. Coșurile de gunoi erau pline până la refuz, semn că nimeni nu le mai curățase de săptămâni întregi. Multe dintre instalații sunt vandalizate, pereții mâzgâliți cu tot felul de desene, iar locurile de parcare ocupate de mașini abandonate, cu praful pe ele de luni întregi.
Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2 nu fac nimic pentru a-i încuraja pe șoferii care intră în București dintre Cernica sau Pantelimon să-și lase mașinile în parcare, cât timp sunt la serviciu sau în oraș cu alte treburi. Au luat o singură măsură, zero taxe, dar care nu este suficientă. În plus, cele două primării nu se înțeleg nici măcar să țină funcțională parcarea care a costat aproape 13 milioane de euro.
Chiar dacă în urma articolelor din presă au dispărut mormanele vizibile de gunoaie, restul problemelor au rămas.
În 2016 am găsit aici, la intersecția șoselelor Pantelimon și Vergului, o mare groapă și atât. În septembrie 2020, lucrările erau aproape gata. Dar au venit alegerile, s-a schimbat primarul și lucrările s-au oprit la 99%. Abia în iulie 2021, după opt luni, Primăria Capitalei a reușit să termine și acel rest de 1% și să deschidă parcarea. De atunci, vedem cu toții ce s-a întâmplat…”, scrie Gabriela Firea.
Bucuresti
Cum se lucrează în București? Nicușor Dan: ”Proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze”

Tribunalul Bucureşti a confirmat că lucrările de construire la clădirea de pe strada Visarion nr. 8 au fost ilegale, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, citat de Agerpres.
„Autorizaţia a expirat, noi nu am prelungit-o, iar proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze. Se face un an de când am sesizat Parchetul, singurul organ competent să oprească lucrările, nu am avut niciun răspuns”, a scris Nicuşor Dan, vineri, pe Facebook.
El a atras atenţia că se înregistrează „o disoluţie a autorităţii în urbanism”, care începe cu Parchetul.
„Cathedral Plaza, Visarion 8, Icoanei 2-8 sunt clădiri care vor fi demolate, chiar dacă vom mai pierde ani în procese”, a adăugat Nicuşor Dan.
Primarul Nicuşor Dan a declarat, pe 12 februarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru oprirea lucrărilor de construcţie la blocul aflat pe strada Visarion nr. 8, pe motiv că „sunt multe ilegalităţi şi falsuri”.
„După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizaţie, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizaţie pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalităţi, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a găsit nimic ilegal”, afirma Nicuşor Dan.
Pe 7 iunie, edilul general al Capitalei îşi manifesta nemulţumirea că solicitările Municipalităţii de oprire a lucrărilor de pe străzile Visarion şi Icoanei nr. 2-8 nu au fost soluţionate de parchete.
- Sectorul 6o săptămână in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Mondeno săptămână in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Politica2 săptămâni in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Timp liber2 săptămâni in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă