Acasă Actualitate Bucurestiul va avea O NOUA AUTOSTRADA, pe langa Soseaua de Centura!

Bucurestiul va avea O NOUA AUTOSTRADA, pe langa Soseaua de Centura!

Transparenta face diferenta
Guvernul selectează consultant care să realizeze un Master Plan al Centurilor Bucureştiului. Asta în condiţiile în care actuala centură este, în mare parte,un drum cu o bandă pe sens, iar pentru modernizarea sa au fost realizate deja planuri şi a fost solicitată finanţare europeană prin POIM 2014-2020.
La aproape 10 ani de la intrarea în UE, Capitala României este probabil singura din blocul comunitar fără o centură cu două benzi pe sens.
În aceste condiţii, Guvernul vrea ca un consultant, selectat împreună cu Banca Europeană de Investiţii, să realizeze o strategie nouă pentru „centurile” Capitalei.
„Pentru întreg sistemul de ring-uri al Bucureştiului, şi în ideea de a putea obţine bani europeni, împreună cu Banca Europeană de Investiţii se va selecta un consultant”, a spus la Digi24 Cătălin Drulă, consilier în domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş.
Potrivit lui, consultantul va elabora un fel de „master plan al centurilor Bucureştiului”, din care ar trebui să reiasă ce nevoi are Bucureştiul în termen de inele, dacă de autostradă sau drum expres, şi câte.
„Deja simt obiecţiile, încă un studiu, încă un master plan, dar din păcate nu suferim de prea multă planificare ci de prea proastă planificare”, a continuat consilierul lui Cioloş.
După cum a anticipat acesta, iniţiativa Guvernului tehnocrat a şi fost criticată pe forumurile de specialitate.
Multe planuri, nicio licitaţie de construcţie
„Mi se pare o prostie. Încă un consultant? Încă o tragere de timp? Avem 1 centură cu 1 bandă pe sens. Asta trebuie dublată în totalitate şi denivelată 90%. Chiar dacă mai târziu facem A0, traficul de pe DNCB nu va dispărea. Vor apărea destule ansambluri rezidenţiale sau parcuri industriale în imediata ei apropiere (nu că acum nu ar exista). De pe acum, la Berceni şi la Popeşti Leordeni stai de îţi vine rău. Cred că suntem singurul oraş cu peste 1 milion de locuitori care nu are o centură cu 2 benzi pe sens. Şi nouă ne trebuie consultanţi”, spune un membru al forumului de infrastructură peundemerg.ro.
„Până ieri era un plan, o speranţă. Azi ştim aşa: un nou consultant, un nou plan. O luăm de la capăt. Măcar ştim de ce Studiul de fezabilitate pe SUD nu se mai termină. Avem acum Master Planul de transport la nivel de ţară, PMUD (planul de dezvoltare durabilă a Bucureştiului) şi mai facem încă un plan pentru RINGuri. Ce nu facem? Nicio licitaţie de construcţie”, adaugă alt forumist.
Ce facem cu Centura de Sud?
Dacă pe partea de Nord a Centurii Capitalei au fost efectuate deja sau sunt în curs de executare lucrări de lărgire la patru benzi pe anumite porţiuni, pe partea de Sud nu există multe lucruri concrete, deşi vorbim încă despre o şosea cu o bandă pe sens, sufocata de trafic.
În interviul pentru Digi24, consilierul premierului nu a explicat ce se va întâmpla exact cu pe partea de Sud.
„Cu Centura Capitalei facem în felul următor: Ştiţi că este în curs de dublare un sector între Militari şi Chitila. Din ce am înţeles de la CNADNR, acela urmează să fie dat în folosinţă la două benzi pe sens în acest an. Mai este un sector între Colentina şi autostrada de Constanţa, unde a fost abandonat contractul acum doi ani. Tot în toamna aceasta ar trebui scoasă la licitaţie reluarea lucrărilor”, a spus Drulă.
„Mai e întrebarea ce facem pe Sud? Şi aici am avut anumite discuţii cu Comisia Europeană, care ne-a pus o întrebare legitimă. Noi nu prea gândim strategic în mod normal. Înainte de a ne finanţa, ei ne-au întrebat dacă vrem să dublăm drumul existent sau să construim o nouă autostradă, sau ambele. Ei sunt de acord cu orice variantă, atât timp cât cifrele, hârtia de trafic, de costuri, au sens. Pe scurt, pentru sectorul de Sud-Vest, adică între Autostrada de Piteşti şi DN5, drumul de Giurgiu, s-a ajuns cumva la o concluzie că trebuie dublat oricum drumul existent, şi CNADNR ar urma să lanseze în această toamnă licitaţia pentru lucrările respective, de dublare”, a continuat consilierul lui Cioloş, fără a preciza dacă restul sectorului de Sud, între DN5 şi A2 (Glina) va fi şi el dublat sau nu.
Situaţia este cu atât mai aberantă cu cât statul plăteşte deja pentru revizuirea studiului de fezabilitate al sectorului de Sud. „În prezent este in derulare contractul cu proiectantul SC Luca Way pentru revizuirea Studiului de fezabilitate, termen estimat (pentru finalizare – n.r.)  semestrul II 2016”, se menţionează pe site-ul Companiei de Drumuri.
Citeste continuarea pe economica.net