Intra in contact cu noi

Imobiliare

Bucurestiul Gabrielei Firea: Bloc înghesuit între alte blocuri, peste spații verzi și rețele de utilități

Publicat cu

pe

Pe strada Pecineaga din Sectorul 5 al Capitalei, in dreptul nr 10 A, se afla până nu de mult un spaţiu verde traversat de o alee pietonală. Asta până când terenul a fost retrocedat, iar pe el, proprietarul a decis să construiasca un bloc de două etaje plus mansarda. Pe lângă faptul că mai mulţi arbori au fost tăiaţi, sub imobilul care se construieşte acum se află mai multe retele de utilitaţi, informeaza g4media.ro.

Ca mărturie pentru cele afirmate, există mai multe poze din momentul săpării fundaţiei din care se văd clar conductele de gaze şi curent. Conducte peste care, locuitorii din zonă spun că a fost turnat beton. In faţa imobilului, la aproximativ un metru de acesta, trec prin pământ alte conducte. Cele de termoficare.

„În urmă cu două luni, aici ne-am trezit cu o echipă de muncitori care au început să sape nişte şanţuri. Am crezut că sunt de la utilităţi publice. După ce am stat de vorbă cu ei, mi-au explicat că aici se va construi un imobil P+2 nivele+mansardă. Am vrut să vedem şi noi autorizaţiile de construcţie şi nu ni s-a arătat nimic. Mai mult decât atât, pe lângă defrişările care s-au făcut, s-a blocat o alee care făcea legătura între jumătate de cartier şi Piaţa Rahova. S-a săpat şi s-a construit peste utilităţi publice cum ar fi: conducte de gaze, conducte RADET şi peste cablu de înaltă tensiune. Chiar în timp ce săpau, un cablu de înaltă tensiune a fost secţionat şi a făcut o flamă mare. Un alt lucru care ne deranjează este că această construcţie este lipită de blocurile noastre. Ni se ia lumina, ni se ia verdeaţa, ni se ia accesul la aleea pietonală pe care mergeam la piaţă. E foarte aproape. Dacă întind mână din construcţie în bloc, putem să dăm noroc prieteneşte”, a declarat pentru G4Media.ro Ştefan Marchidan, preşedintele asociaţiei de proprietari.
În ciuda neregulilor semnalate, Primăria Sectorului 5 susţine într-un răspuns pentru TVR că proprietarul imobilului are toate avizele în regulă. Are autorizaţie de construire emisă în baza unui certificat de urbanism care atestă toate avizile impuse de lege, „inclusiv pe cele de la furnizorii de utilităţi”.

  • *Contactat în mai multe rânduri, beneficiarul investiţiei, Florian Claudiu Codaus, nu a răspuns pentru a-și expune un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Activiştii de mediu nu văd însă cu ochi bun noul proiect imobiliar. Asta pentru că pe lângă suspiciunile care planează asupra emiterii avizelor emise de primărie pentru ca dezvoltatorul să poată construi, spaţiul verde ar fi putut fi răscumpărat cu bani sau cu un teren la schimb.
„Legea este foarte clară. Primăria putea să dea negaţie încă de la certificatul de urbanism. Precizează legea. Putea să îi precizeze că acolo sunt utilităţi, să îi arate ce spune legislaţia de mediu şi să nu-i autorizeze investiţiile pe terenul respectiv. Aşa că proprietarul nu avea decât să se îndrepte cu cererea de expropriere către Primăria Generală, Consiliul General. Legea spune că se interzice schimbarea de destinaţie a spaţiilor verzi care însoţesc blocurile de locuinţe, indiferent de regimul juridic al acestora. Poţi să fii proprietar particular, dacă ai vrut să iei un teren pe spaţiul verde al blocului, îl păstrezi ca atare, sau ceri primăriei să îţi dea teren la schimb, sau să îţi dea banii”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Pentru că se simt neândreptăţiţi, locuitorii din zonă spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă.
Potrivit ultimelor statistici, Bucureştiul ar avea în acest moment 23 mp de spaţii verzi pe locuitor, în condiţiile în care legislaţia naţională cât şi cea europeană prevede un minim de 26 mp. Spre comparație, Viena avea în anul 2012 o suprafață de 120 mp de spațiu verde per locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86).

Sursa: g4media.ro

 

Imobiliare

Armata vrea sa inceapa un proiect imobiliar nou in Bucuresti

Publicat cu

pe

Un teren pustiu, ocupat sezonier de un patinoar, acum dezafectat, stă ca un ghimpe în coasta locuitorilor din cartierul bucureșten Drumul Taberei care de ani de zile se întreabă ce are de gând primarul cu el.

Închis între garduri, terenul nu are nicio utilizare în prezent, „se află în stare de conservare”, potrivit unui răspuns al MApN, pentru B365, întrucât spațiul la care locuitorii nu au acces se află în proprietatea privată a Armatei, iar primarul Sectorului 6 sau primarul general nu au nicio putere administrativă asupra lui.

Terenul se află într-un loc central al cartierului, pe str. Brașov nr. 21 A, sector 6, mai exact vizavi de Parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc din Sectorul 6.

Investigația asupra terenului suspect de pustiu a pornit de la sesizarea unui cititor al B365, publicație de București, potrivit căruia: ”în Drumul Taberei pe locul fostului patinoar, gunoaie au apărut pe terenul UM02547.”

Reclama

La momentul comentariului său, se strângeau echipamentele fostului chiriaș, proprietarul afacerii patinoarului, însă între timp terenul a fost curățat, dar tot împrejmuit cu garduri a rămas, scrie B365.ro

Continua sa citesti

Imobiliare

Nicusor Dan cere demolarea unui bloc cu 90 de apartamente construit ilegal: Locatarii sa fie despăgubiţi de Primăria de Sector

Publicat cu

pe

Întrebat de ce nu emite certificat de urbanism pentru ca blocul cu 90 locuinţe din Sectorul 5, de pe Strada Nicolae Drăgan 5A, să poată fi racordat din nou la curent, primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a spus că imobilul ar trebui demolat, iar locatarii despăgubiţi de Primăria de Sector, cea care a permis construirea ilegală.

„Acea clădire trebuie demolată în opinia mea pentru că acolo dacă izbucneşte un incendiu e foarte greu de intervenit. Acea clădire, aşa cum este construită azi, are nenumărate probleme de legalitate şi în opinia mea, singura soluţie este desfiinţarea ei pe cheltuiala şi cu despăgubirea locatarilor de către emitent, de către Primăria Sectorului 5”, a declarat pentru TVR primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Mai mult decât atât, edilul a afirmat că emiterea certificatului de urbanism ar fi un act ilegal, motiv pentru care urmează să demareze o acţiune în instanţă împotriva Sectorului 5 care ar fi eliberat câteva autorizaţii în afara cadrului legal.

Dincolo de cele afirmate de Primarul General, un lucru este însă sigur. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) l-a amendat până acum de trei ori pe acesta pentru refuzul emiterii certificatului de urbanism.

Reclama

Certificatul de urbanism este necesar pentru ca blocul în care locuiesc acum 90 de familii să poată fi racordat la rețeaua de electricitate. Imobilul a fost construit în anul 2012 fără forme legale. Timp de nouă ani a fost folosit curentul „organizării de şantier”. În urmă cu mai bine de un an, în momentul în care furnizorul de electricitate a depistat instalația periculoasă, a întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Potrivit surselor G4Media.ro, investitorul care a construit blocul a ridicat mai multe imobile în Sectorul 5, tot fără forme legale. În 2018, unul dintre acestea, un bloc de 54 de apartamente, a luat foc tot din cauza instalației electrice improvizate. Zeci de familii au rămas atunci pe drumuri. Nici acest bloc nu era racordat la rețeaua de electricitate. Era alimentat de la o proprietate din zonă.

În prezent, cei care locuiesc în blocul debranșat își duc traiul așa cum pot. Primăria Sectorului 5 le-a împrumutat un generator pe motorină. La acesta sunt legate doar 20 de locuințe din cele 90. Restul locatarilor au generatoare mai mici sau panouri fotovoltaice montate pe balcoane sau au trase cabluri de la casele din zonă.

Reclama

Specialiștii în administrație publică consultați de G4Media.ro sunt de părere că în această speță vina este atât a autorităților, care ar fi trebuit să nu permită construcția imobilului, cât și a proprietarilor, care, bucurându-se că fac un chilipir, au știut la ce se înhamă. Locuințele au fost cumpărate cu prețuri cuprinse între 20.000 și 40.000 de euro. Cu mult sub preţul pieţei.

În ceea ce priveşte refuzul municipalităţii de a emite certificatul de urbanism, reprezentanţii Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului, care susţin cauza locatarilor, sunt de părere că acesta este neîntemeiat.

„Nicidecum nu se poate pune problema desfiinţării acestui imobil. El este legal, are autorizație de construire. Într-adevăr, nu a fost totul în regulă la momentul respectiv, dar aşa a fost intabulat şi, pe cale de consecinţă, a devenit legal. Deci nu are niciun motiv ca el (n.r.-primarul) să refuze emiterea certificatului de urbanism în scopul branşării la curent electric”, a declarat pentru G4Media Alexandru Pânişoară, preşedintele Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Primaria Capitalei renoveaza inca doua cladiri emblematice pentru Bucuresti

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București a aprobat miercuri indicatorii tehnico- economici pentru renovarea Palatului Dacia, o clădire simbol a Capitalei, unde va funcționa Pinacoteca Municipiului București, potrivit unui comunicat al primăriei.

Valoarea totală a lucrărilor este de 49 de milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție este de 21 de luni calendaristice.

Situată în str. Lipscani nr. 18-20, în zonă protejată, clădirea Pinacoteca Municipiului București este monument istoric, fiind cunoscută sub denumirea Palatul fostei Societăți de Asigurări Dacia.

Imobilul, realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea (perioada 1884-1888) a fost afectat de cutremure, fiind obligatorie executarea lucrărilor de intervenție, potrivit comunicatului citat.

Reclama

Muncitorii vor consolida fundațiile, structura de rezistență, instalațiile electrice, finisajele interioare și exterioare.

În Palatul Dacia se vor regăsi capodoperele din colecția Pinacotecii Bucureștiului, care deține 2.543 lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 lucrări de artă decorativă şi 2.425 lucrări de grafică.

Tot miercuri, consilierii generali au aprobat transmiterea Muzeului Gheorghe Tattarescu din administrarea Muzeului Municipiului București în administrarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic pentru ca această instituție să poată demara procedurile în vederea execuției lucrărilor de consolidare seismică și renovare energetică.

Reclama

Clădirea Muzeului Gheorghe Tattarescu este situată pe str. Domnița Anastasia nr. 7, Sector 5, a fost construită în anul 1855 și este înscrisă în lista monumentelor istorice.

Continua sa citesti
Reclama
Bucuresti4 ore in urma

Colonel in Armata Romana, admirator al extremismului rus, premiat de PSD cu un spatiu tocmai in sediul Politiei Locale din Sector 1

In februarie 2019, Politia Locala Sector 1 a semnat, prin fostul director, Ionut Diaconu, un protocol cu Sindicatul Cadrelor Militare...

Bani4 ore in urma

Spitalul Bagdasar Arseni a plătit numai pentru electricitate 300 de mii de lei. Facturi uriase in Bucuresti

Facturile uriașe la energie sărăcesc spitalele din București. Medicii spun că ar putea rămâne fără tratamente vitale pentru pacienți deoarece...

Sanatate4 ore in urma

Viceprimarul Bucurestiului anunta ca primaria vinde cabinete medicale la licitatie

Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian Bujduveanu. „Prima licitaţie publică deschisă...

Bucuresti4 ore in urma

Interlopul bucurestean care a batut o femeie in direct pe facebook s-a trezit cu mascatii in casa

Polițiștii bucureșteni au făcut o percheziție la domiciliul unui bărbat cercetat într-un dosar penal de lipsire de libertate în mod...

Bucuresti21 de ore in urma

Peste 640 de blocuri afectate: Termoenergetica anunta lucrari masive in Bucuresti, in prag de iarna

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti anunţă că, începând de luni, se desfaşoară lucrări pentru remedierea unor avarii apărute pe conductele din...

Bani23 de ore in urma

Primarul Nicușor Dan: Arena Națională a adus la bugetul local în ultimele nouă luni mai multi bani decat in doi ani cu Firea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, luni, că Arena Națională a adus 5 milioane de lei la bugetul...

Reclama

La mare cautare