Pe strada Pecineaga din Sectorul 5 al Capitalei, in dreptul nr 10 A, se afla până nu de mult un spaţiu verde traversat de o alee pietonală. Asta până când terenul a fost retrocedat, iar pe el, proprietarul a decis să construiasca un bloc de două etaje plus mansarda. Pe lângă faptul că mai mulţi arbori au fost tăiaţi, sub imobilul care se construieşte acum se află mai multe retele de utilitaţi, informeaza g4media.ro.

Ca mărturie pentru cele afirmate, există mai multe poze din momentul săpării fundaţiei din care se văd clar conductele de gaze şi curent. Conducte peste care, locuitorii din zonă spun că a fost turnat beton. In faţa imobilului, la aproximativ un metru de acesta, trec prin pământ alte conducte. Cele de termoficare.

„În urmă cu două luni, aici ne-am trezit cu o echipă de muncitori care au început să sape nişte şanţuri. Am crezut că sunt de la utilităţi publice. După ce am stat de vorbă cu ei, mi-au explicat că aici se va construi un imobil P+2 nivele+mansardă. Am vrut să vedem şi noi autorizaţiile de construcţie şi nu ni s-a arătat nimic. Mai mult decât atât, pe lângă defrişările care s-au făcut, s-a blocat o alee care făcea legătura între jumătate de cartier şi Piaţa Rahova. S-a săpat şi s-a construit peste utilităţi publice cum ar fi: conducte de gaze, conducte RADET şi peste cablu de înaltă tensiune. Chiar în timp ce săpau, un cablu de înaltă tensiune a fost secţionat şi a făcut o flamă mare. Un alt lucru care ne deranjează este că această construcţie este lipită de blocurile noastre. Ni se ia lumina, ni se ia verdeaţa, ni se ia accesul la aleea pietonală pe care mergeam la piaţă. E foarte aproape. Dacă întind mână din construcţie în bloc, putem să dăm noroc prieteneşte”, a declarat pentru G4Media.ro Ştefan Marchidan, preşedintele asociaţiei de proprietari.
În ciuda neregulilor semnalate, Primăria Sectorului 5 susţine într-un răspuns pentru TVR că proprietarul imobilului are toate avizele în regulă. Are autorizaţie de construire emisă în baza unui certificat de urbanism care atestă toate avizile impuse de lege, „inclusiv pe cele de la furnizorii de utilităţi”.

<
  • *Contactat în mai multe rânduri, beneficiarul investiţiei, Florian Claudiu Codaus, nu a răspuns pentru a-și expune un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Activiştii de mediu nu văd însă cu ochi bun noul proiect imobiliar. Asta pentru că pe lângă suspiciunile care planează asupra emiterii avizelor emise de primărie pentru ca dezvoltatorul să poată construi, spaţiul verde ar fi putut fi răscumpărat cu bani sau cu un teren la schimb.
„Legea este foarte clară. Primăria putea să dea negaţie încă de la certificatul de urbanism. Precizează legea. Putea să îi precizeze că acolo sunt utilităţi, să îi arate ce spune legislaţia de mediu şi să nu-i autorizeze investiţiile pe terenul respectiv. Aşa că proprietarul nu avea decât să se îndrepte cu cererea de expropriere către Primăria Generală, Consiliul General. Legea spune că se interzice schimbarea de destinaţie a spaţiilor verzi care însoţesc blocurile de locuinţe, indiferent de regimul juridic al acestora. Poţi să fii proprietar particular, dacă ai vrut să iei un teren pe spaţiul verde al blocului, îl păstrezi ca atare, sau ceri primăriei să îţi dea teren la schimb, sau să îţi dea banii”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Pentru că se simt neândreptăţiţi, locuitorii din zonă spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă.
Potrivit ultimelor statistici, Bucureştiul ar avea în acest moment 23 mp de spaţii verzi pe locuitor, în condiţiile în care legislaţia naţională cât şi cea europeană prevede un minim de 26 mp. Spre comparație, Viena avea în anul 2012 o suprafață de 120 mp de spațiu verde per locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86).

Sursa: g4media.ro

 

Transparenta face diferenta