Opinii
Avocat cunoscut: Existenţa actuală a sectoarelor municipiului Bucureşti este neconstituţională!

„Cearta dintre Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea și Președintele PSD, Liviu Dragnea, a readus în discuție o temă mai veche și anume, oportunitatea existenței sectoarelor Municipiului București”, scrie avocatul Vlad-Cristian Soarea, colaborator în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București. Acesta atrage atenţia că răspunsul la disputa dintre cei doi lideri PSD „îl găsim în Constituție”. Textul integral, mai jos.
„Trecând peste atitudinea celor doi, caracteristică unor monarhi absoluți din secole demult trecute, voi prezenta o opinie juridică, personală, apreciată ca fiind singura de acest fel din doctrina de drept administrativ.
Nu voi intra într-o explicație prea tehnică, dar pe cei interesați de aprofundarea acestui subiect, îi voi invita sa citească teza de doctorat a subsemnatului, care urmează a fi publicată și care cuprinde probleme chiar mai interesante decât aceasta.
Prin urmare, în timp ce doamna Firea susține că e sabotată de domnul Dragnea care vrea să dea o ordonanță de urgență prin care sectoarele municipiului să fie transformate în orașe, vom arăta că existența actuală a sectoarelor este neconstituțională.
Analizând art. 3 din Constituție, vom observa că unitățile administrativ-teritoriale sunt: comuna, orașul și județul. Sectorul nu este unitate administrativ-teritorială. Conform, art. 121 din Constituție, municipiile își pot constitui subdiviziuni administrativ-teritoriale.
În aceste condiții, orice municipiu, poate să își constituie subdiviziuni administrativ-teritoriale. În România, singurul municipiu care și-a constituit subdiviziuni administrativ-teritoriale a fost Municipiul București.
Dacă prin absurd, dumneavoastra ați fi primarul Municipiului Cluj-Napoca și ați fi interesat de crearea unor subdiviziuni administrativ-teritoriale, ar trebui să căutați răspunsul la întrebarea “cum se constituie aceste subdiviziuni administrativ-teritoriale?”
Răspunsul îl găsim în Constituție. Astfel, conform art. 121 alin. (3) din Constituție, “autorităţile prevăzute la alineatul (1) se pot constitui şi în subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor”. Observăm că în viziunea constituantului, în subdivizuni administrativ-teritoriale se constituie autoritățile prevăzute la alineatul (1). În acel alineat, singurele autorități enumerate sunt „consiliile locale alese şi primarii aleşi”. Astfel, Constituția acordă consiliilor locale și primarilor, competența pentru constituirea subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Reținem faptul că orice act normativ intern este inferior Constituției și astfel, o reglementare care ar stabili o regulă contrară celei prevăzute în Constituție, ar fi neconstituțională.
Legea nr. 215/2001, nu numai că stabilește o regulă contrară Constituției, ea dă naștere sectoarelor Municipiului București prin art. 78 care prevede că “Municipiul Bucureşti este organizat în 6 subdiviziuni administrativ-teritoriale, numite sectoare.”
Pe scurt, Constituția acordă competența pentru constituirea oricăror subdiviziuni administrativ-teritoriale, consiliilor locale și primarilor, însă sectoarele Municipiului București (subdivizuni administrativ-teritoriale și ele), au fost constituite prin efectul legii și nu conform regulii constituționale.
Cu alte cuvinte, orice alt municipiu, își va putea constitui subdiviziuni administrativ-teritoriale conform regulii stabilite în art. 121 alin. (3) din Constituție, în schimb, Municipiul București “s-a trezit” cu cele 6 sectoare prin efectul Legii 215/2001.
Concluzia logică pe care trebuie să o tragem și pe care organismele politice nu doresc să o recunoască, este aceea că, actuala existență a sectoarelor Municipiului București este neconstituțională. Nu înseamnă că ele nu pot exista, ci pur si simplu, regula stabilită de constituant este aceea că subdiviziunile administrativ-teritoriale, oricare ar fi acestea, se înființează de către consiliile locale și primarii de municipii și sunt subordonate unităților administrativ-teritoriale care le-au constituit. Subdiviziunile administrativ-teritoriale nu pot fi constituite prin efectul legii, așa cum este cazul sectoarelor.
Pe de altă parte, încercarea lui Liviu Dragnea de a transforma niște subdiviziuni administrativ-teritoriale în unități administrativ-teritoriale este la fel de neconstituțională ca existența actuală a sectoarelor din București.
În schimb, și doamna Firea, mai bine lasă această „sabotare istorică” și ar începe să se documenteze în interesul bucureștenilor, cu scopul de a face ceva util pentru aceștia. În fond și la urma urmei, este printre puținele dăți în istorie când același partid deține puterea în Capitală, în toate sectoarele, în Guvern și în Parlament. Dacă acum este sabotată, când are posibilitatea să facă tot ce își dorește, ce ar mai fi spus în situația în care ar fi fost primar fără o majoritate în Consiliul General, fără un Guvern format din colegi de partid și fără un Parlament ce se bucură de o majoritate confortabilă?”
Opinii
”În 40 de ani de șoferie am văzut multe…” – Reactia lui CTP dupa accidentul mortal provocat de actrita Monica Odagiu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu susține că actrița Monica Odagiu nu avea cum să-l evite pe tânărul care i s-a aruncat în fața mașinii. CTP arată că în 40 de ani de șoferie a văzut multe, dar un astfel de accident nu-l putea evita.
”Am văzut acum filmul accidentului mortal în care este implicată dna. Monica Odagiu. Tânărul care a murit, după părerea mea, s-a dus spre moarte. S-a ridicat brusc de pe scaunul din refugiul stației RATB. Dacă ar fi venit alergând, în poziție verticală, exista posibilitatea să fie săltat pe botul mașinii, să ajungă eventual pe parbriz și, având în vedere viteza nu prea mare a vehiculului, să cadă apoi lateral. Cu o anume probabilitate de a nu fi rănit letal. Dar el s-a aplecat la 90 de grade, ajungând jos, cu capul înainte în fața roților și barei de protecție, unde șansele de supraviețuire sunt minime. Potrivit necropsiei, traumatismul cranio-cerebral l-a ucis.
În 40 de ani de șoferie, am văzut și am avut niște evenimente de circulație cu pietoni – am reușit să evit de fiecare dată punerea în pericol a vieții lor. În cazul de pe Știrbei Vodă, nu cred că aș mai fi putut.”, scrie CTP.
Opinii
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti

Demisia primarului sectorului 6, Ciprian Ciucu din fruntea organizatiei municipale a PNL Bucuresti deschide noi discutii pe flancul drept al politicii privind sansele ca dreapta sa se solidarizeze pentru a preveni aparitia unei noi „calamitati” pesediste in fruntea Capitalei.
Cel mai capabil sa coaguleze fortele liberale exercitate la nivel de sectoare si in jurul Consiliului General este considerat europarlamentarul Dan Motreanu. Acesta este un bun cunoscator atat al politicii dambovitene, al administratiei publice locale dar mai ales al traseelor programelor cu fonduri europene de care Capitala are atata nevoie acum.
La 1923 Bucurestiul era titrat in toata Europa ca fiind Micul Paris. Acum in 2023, acelasi oras seamana mai degraba cu un bazar turcesc.
Desigur, in ultima suta de ani, urbea a incaput pe maini, fie hulpave, fie incompetente, ori de-a dreptul criminale…In epoca de „glorie”, de administratie se ocupau lideri politici responsabili, competenti, cultivati si cu un adevar simt practic impletit cu energie artistica si inovatoare.
In ultimii 30 de ani insa, Capitala a cunoscut la pupitrul de comanda niste personaje cu aspect si mentalitate, mai degraba de mahala. Astazi, prin votul bucurestenilor din 2020, lucrurile par sa se indrepte, insa “cu o floare nu se face primavara” si nici cu un om cinstit si dedicat nu se intampla mare lucru.
Demisia tanarului primar al sectorului 6 de la presedintia organizatiei liberale a Bucurestiului ar trebui sa le produca framantari, celor care nu-si doresc revenirea orasului lor la statutul de talcioc si la cheremul rechinilor imobiliari.
Electoratul de dreapta are mari asteptari de la PNL si asteapta cu infrigurare un om politic pragmatic, elevat si bine conectat realitatilor in derulare, care sa preia conducerea organizatiei. Mai ales ca acesta va avea de rezolvat o serie de chestiuni extrem de complicate.
Partidul a gresit in toti acesti ani, pozitionand la varful PNL Bucuresti, personaje subtiri si total departe de intelegerea aspiratilor locuitorilor. Cristian Busoi, Violeta Alexandru si Ciprian Ciucu, in ciuda bunelor intentii nu au construit absolut nimic sustenabil din punct de vedere politic.
In ceasul al doisprezecelea, inaintea alegerilor locale, liberalii de rand vor sa se renunte la aventurism si comoditate si sa propuna in functia de presedinte pentru Bucuresti, un om matur, echilibrat si cu adevarat competent in gestionarea unui oras in plina dinamica.
Cel care se bucura de cea mai mare incredere intre liberali este europarlamentarul Dan Motreanu. Acesta este absolvent al programului postuniversitar de „Dezvoltare a Abilitatilor Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elvetia) si de Fundatia Romano-Elvetiana), expert in pregatire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeana, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obtinut diploma de „Manager in Administratia Publica”.
Liberalii pot dovedi ca sunt un partid matur si responsabil in primul rand fata de bucuresteni si apoi din respect fata de ilustrii inaintasi liberali care au pus umarul serios la gloria Bucurestiului interbelic, si no vor mai propune intr-o functie atat de importanta, oameni fara experienta, fara chef sau timp…
Opinii
Egalitatea de șanse în Regiunea Centru: Antreprenorii cer mai multă implicare din partea autorităților

Antreprenorii sociali din Regiunea Centru fac eforturi pentru a promova egalitatea de șanse și nediscriminarea, însă pentru a avea rezultate concrete este nevoie și de susținerea autorităților publice locale.
Aceasta este una dintre concluziile rezultate în urma implementării în Regiunea Centru a proiectului „Laboratorul antreprenorilor sociali din regiunea Centru”. Proiectul are drept scop sprijinirea diminuării fenomenului de sărăcie și excluziune socială la nivelul Regiunii Centru prin susținerea creării de noi locuri de muncă și facilitarea accesului la acestea și pentru persoanele greu angajabile și pentru cele care provin din grupuri aflate într-o situație de vulnerabilitate.
În total, au fost create 21 de întreprinderi sociale și întreprinderi de inserție, care contribuie la susținerea în mod direct a altor teme secundare: sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon; inovare socială și nediscriminare.
Una dintre cerințele esențiale a fost respectarea egalității de șanse și dezvoltarea socială în Regiune Centru creând șanse egale de reușită pentru toată lumea, indiferent de gen.
”Crearea locurilor de muncă pentru categoriile defavorizate au condus la creșterea nivelului de satisfacție la locul de muncă și au dus la construirea unei imagini pozitive pentru persoanele inactive pe termen lung prin prezentarea abilităților și potențialului acestora în fața colegilor, partenerilor și a colaboratorilor. Angajații sunt informați constant asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au, a criteriilor de evaluare și a altor proceduri, asigurându-se eliminarea inegalităților de gen și a oricărei forme de discriminare” spune unul dintre beneficiarii care a pus pe picioare o astfel de afacere.
Pentru ca o afacere să meargă bine, mai ales în vremuri de incertitudine precum cele din ultimii doi ani, este nevoie de susținere reciprocă angajați-angajator. Iar un sprijin real ar trebui să vină de la autoritățile publice locale, în definitiv cele mai mari beneficii sunt cele din societate.
„Succesul procesului de implementare depinde de efortul unitar al tuturor părților: administrator, colaboratori, angajați, furnizori, clienți. De aceea, considerăm că fiecare persoană implicată poate aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor și un plus de valoare la calitatea serviciilor”, a completat un alt antreprenor.
„Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” este un proiect desfășurat de Primăria orașului Tălmaciu, alături de partenerii săi, Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare și Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Reactia Carrefour dupa ce o pisica a fost filmata mancand pui in vitrina frigorifica din supermarket
- Bani2 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bani4 săptămâni in urma
Bancomat cu bani falsi in Bucuresti. Pagubele se ridica la un sfert de milion de euro
- Transport3 săptămâni in urma
Metrorex e in criza: Staţia de metrou Tudor Arghezi nu poate fi pusa in functiune pentru ca nu exista angajati suficienti
- Politica3 săptămâni in urma
Primarul localitatii Corbeanca retinut de DNA! Edilul isi ia si nepotul dupa el la inchisoare
- Bucuresti3 săptămâni in urma
VIDEO-Imagini socante intr-un Carrefour din Bucuresti: O pisica mananca puii direct din lada frigorifica!
- Politica4 săptămâni in urma
AUR-istii s-au intalnit cu oamenii lui Pandele in Voluntari. S-a lasat cu bataie
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Sinucidere in statia de metrou Aviatorilor