Transport
Aviz favorabil pentru documentația PUZ a Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei – Pantelimon). Secretar de Stat: Suntem în etapa de realizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție

Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat la ministerul Trnasporturilor a avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii documentația pentru Planul Urbanistic Zonal al Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei – Pantelimon), secțiunea Eroilor – piața Iancului.
Irinel Ionel Scrioșteanu: „Suntem în etapa de realizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, pe care vrem să le finalizăm anul acesta, iar în primele luni ale anului viitor vrem să înceapă licitația, la finalizarea căreia se va intra direct în faza de execuție, fiind prima documentație tehnica “la cheie” realizată pentru construcția unei magistrale de metrou. Urmează ca Primăria Capitalei să aprobe rapid acest PUZ, pentru a se putea finaliza documentatia tehnica”.
„Traseul viitoarei linii de metrou va urmări, în principal, trama stradală existentă: Piața Operei – Bd. Mihail Kogălniceanu – Bd. Regina Elisabeta – Piața Universității – Bd. Carol I – Piața C.A. Rosetti – Bd. Pache Protopopescu – Piața Iancului – Șoseaua Iancului”, a spus liberalul.
În detaliu:
Pornește de la Piața Operei pe Bd. Mihail Kogălniceanu unde, la intersecția cu str. Vasile Pârvan, este prevăzută Stațoia nr. 1 – Facultatea de Drept (stație de corespondență cu M4)
Continuă pe Bd. M. Kogălniceanu și Bd. Regina Elisabeta, unde, la intersecția cu Bd. Schitu Magureanu, este prevăzută Stația nr. 2 – Cișmigiu
Continuă pe Bd. Regina Elisabeta unde, la intersecția cu Bd. Nicolae Bălcescu, este prevăzută Stația nr. 3 – Universitate (stație de corespondență cu M2)
Continuă pe Bd. Carol I unde, la intersecția cu str. Calea Moșilor, este prevăzută Stația nr. 4 – Calea Moșilor (stație dr corespondență cu M7)
Continuă pe Bd. Pache Protopopescu unde, la intersecția cu str. Popa Nan, este prevăzută Stația nr. 5 – Traian
Finalul traseului va fi pe șoseaua Iancului, unde la intersecția cu șoseaua Mihai Bravu, este prevăzută Stația nr. 6 – Piața Iancului (stație de corespondență cu M1)
„Această secțiune a Magistralei 5, cuprinsă între Eroilor și Piața Iancului, are o lungime de 5,2 km și un număr de 6 stații subterane de metrou și interstațiile aferente”, a precizat Secretarul de Stat.
Transport
Începând cu 15 decembrie pe Bulevardul Regele Mihai I va fi dată în circulaţie o bandă nouă dedicată transportului în comun

O nouă staţie va fi înfiinţată pe traseul liniei 205 pe Bulevardul Aviatorilor între staţiile „Piaţa Victoriei” şi „Piaţa Charles de Gaulle”.
Conform unui comunicat transmis marţi de Primăria Capitalei, decizia a fost luată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov pentru a creşte atractivitatea transportului public de călători.
Începând de miercuri, autobuzele acestei linii vor opri pe sensul de mers spre terminalul „Străuleşti” în noua staţie „Arhitect Ion Mincu”.
Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunţat, totodată, că începând cu data de 15 decembrie pe Bulevardul Regele Mihai I va fi dată în circulaţie o bandă dedicată transportului în comun spre Arcul de Triumf.
„Noua bandă BUS de pe Bd. Regele Mihai I va fi dată în circulaţie începând cu data de 15 decembrie. Lucrările pentru realizarea benzii dedicate transportului public avansează. Au fost montate separatoare de sens şi indicatoare rutiere. Săptămâna viitoare, se finalizează şi noua platformă de staţie STB amplasată pe scuarul de delimitare şi culoarul pietonal care face legătura cu trecerea de pietoni la intersecţia cu Str. Primo Nebiolo. Zona centrală de pe Bd. Regele Mihai I cuprinde trei benzi de circulaţie, două spre Arcul de Triumf (dintre care banda 1 este rezervată transportului public) şi una spre Piaţa Presei, dedicată transportului general”, a scris Bujduveanu, pe Facebook.
Transport
Efectul autobuzelor si tramvaielor noi: A crescut numarul bucurestenilor care folosesc transportul in comun

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că tot mai mulţi bucureşteni aleg transportul public, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni ale acestui an s-au vândut 1.767.369 abonamente, informează Agerpres.
Numărul abonaţilor STB a crescut cu 251.688 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de 16,61%.
„O veste şi mai bună legată de cifrele STB, în primele 9 luni ale anului, este legată de scăderea numărului de amenzi date pentru neplata călătoriei. Digitalizarea plăţilor şi noile funcţionalităţi din aplicaţiile STB (InfoTB şi YouthTB) au dat rezultate şi gradul de conformare a crescut. Veniturile din activităţile de control au scăzut cu 26,40%, fiind aplicate astfel mai puţine amenzi călătorilor”, scrie Bujduveanu, pe Facebook.
În luna iulie, viceprimarul informa că peste un milion de abonamente STB au fost vândute în primele cinci luni ale anului, cu 213.782 mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Totodată, în primele cinci luni din 2022 STB înregistra 14 milioane de călătorii, iar anul acesta în acelaşi interval numărul lor se cifrează la 17.657.284.
El menţiona că încasările obţinute din activitatea de control, în primele cinci luni ale anului, au scăzut cu 14,82% (s-au diminuat cu 380.400 de lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Transport
Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru Român ajunge săptămâna viitoare la București

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României ajunge sâmbătă seară la Curtici, fiind aşteptat în 5 noiembrie la Bucureşti, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară potrivit news.ro
Primul tren produs de către Alstom pentru a fi livrat României, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în cadrul contractului privind achiziţia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu şi lung parcurs a trecut testele şi inspecţia finală de fabrică şia fost expediat în 29 noiembrie către Bucureşti.
”Trenul este programat să ajungă de la Katowice (Polonia) la Curtici, pentru a face procedurile de intrare în ţară, în seară de 2 decembrie 2023. La Bucureşti este programat să ajungă pe 5 decembrie 2023 şi să înceapă pregătirile din partea furnizorului în vederea livrării oficiale către ARF”, a transmis instituţia.
În prima etapă, după testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Făurei al AFER şi pe reţeaua feroviară publică.
După finalizarea tuturor acestor etape şi atingerea momentului în care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulaţia cu călători în siguranţă, trenul va fi pus în circulaţie de către CFR Călători, câştigătorul licitaţiei pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de călători atribuit competitiv.
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden2 săptămâni in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Inca un scandal de corputie in primaria lui Ciprian Ciucu! Sef la Serviciul impozite si taxe pe mana cu rechinii imobiliari!
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Timp liber2 săptămâni in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă