Intra in contact cu noi

Bucuresti

Ancheta Rise Project: Gabriela Firea a PROFITAT de o femeie de 90 de ani pentru a face peste 23.000 de dolari!

Publicat cu

pe

Gabriela Firea a primit, acum trei zile, titlul de „Business Woman of the Year”, în cadrul unei gale care a scos în evidență meritele și altor femei obișnuite să aibă succes în viață. Dând timpul înapoi cu douăzeci de ani, RISE prezintă detaliile unei afaceri simple, profitabile, dar necunoscute, din biografia celei care conduce astăzi Bucureștiul.
În primăvara lui 1996, primarul general al Capitalei și soțul ei de atunci, Răsvan Firea, au câștigat 23.700 de USD, speculând naivitatea unei femei în vârstă de 90 de ani. Bătrâna se numea Lucia Rauwolf și trăia, de mult timp, în exil – la capătul câtorva decenii de persecuții politice la care îi fusese supusă familia. 
1996 a fost un an agitat. În luna mai, presa îi ridiculiza narcisismul lui Adrian Năstase și îl acuza pe Mircea Coșea că furase banii băncii Columna. Urmau alegerile locale, iar Alianța Civică organiza colocvii la Teatrul de Copii „Ion Creangă”, cu titlul „Dialog cu și despre Victor Ciorbea” – pregătind candidatura acestuia la Primăria Capitalei.
Cursul dolarului era 2.946 de ROL și creștea continuu, de la zi la zi.
Piața imobiliară nu era raiul care avea să devină zece ani mai târziu, dar pulsa deja prin mii de supape, aglomerând paginile de mică publicitate ale ziarelor generaliste.
O garsonieră de pe Bulevardul Unirii costa 12.500 de USD, iar un apartament cu trei camere de pe Calea 13 Septembrie se vindea cu 18.700 de USD.
În 1996, Gabriela Firea lucra ca ziaristă la Televiziunea Română. Era căsătorită de trei ani cu omul de afaceri Răsvan Firea și locuia în cea mai bună zonă a Bucureștiului, pe Bulevardul Primăverii.
Gabriela și Răsvan Firea au fost căsătoriți între 1993 și 2010. O afacere imobiliară pe care au făcut-o în 1996, în dauna unei bătrâne care trăia în Germania, le-a adus în buzunare o mică avere. FOTO: Marian Ilie / Mediafax, ziarulring.ro.
Pe 21 mai 1996, soții Firea au cumpărat de la o bătrână pe nume Lucia Rauwolf un teren liber, de 300 de mp, situat în cartierul în care ei trăiau, amplasat chiar vizavi de fostul palat al lui Nicolae Ceaușescu.
O săptămână mai târziu, pe 28 mai, au vândut terenul mai departe, mult mai scump, unui afacerist sirian.
Bilanțul celor două tranzacții, despărțite de numai șapte zile, a fost următorul: au cumpărat cu 180.000.000 ROL (61.100 USD), au vândut cu 250.000.000 ROL (84.860 USD), au câștigat 70.000.000 ROL (23.760 USD).
În 1996, 23.760 USD, profitul soților Firea în urma acestei afaceri, făcute fără nicio bătaie de cap, erau bani cu o putere de cumpărare foarte mare.
Cu ei se putea achiziționa un apartament cu trei camere, în zona centrală, pe Calea Călărași, două garsoniere pe Bulevardul Unirii sau două apartamente cu câte trei camere în Militari sau în Rahova.

Prețurile piaței imobiliare din mai 1996. Pagină de mica publicitate din ziarul „România liberă”. FOTO: RISE Project.

Prețurile pieței imobiliare în mai 1996. Pagină de anunțuri din ziarul „România liberă”. Se poate vedea că o garsonieră, în funcție de amplasament, costa între 8.800 de USD (26 mil ROL) și 13.500 de USD. FOTO: RISE Project.

RISE Project a scris despre cele două tranzacții ale familiei Firea și acum doi ani, fără să aibă, la data aceea, cifrele celor două acte de vânzare-cumpărare, ci doar informația legată de rolul de agenție imobiliară pe care l-au jucat soții Firea.
Între timp, continuând documentarea, RISE a găsit contractele încheiate pe 21 și 28 mai, le-a citit și transcris, fără să primească însă acordul de a le face publice în facsimil. Cifrele lor sunt cele prezentate mai sus.
Declarația Gabrielei Firea, acum doi ani, la întrebările RISE, a fost următoarea: „În `96, locuiam cu soțul meu, Răsvan Firea, pe strada Primăverii și lucram ca reporter la TVR. Nu mă ocupam cu afaceri. Din câte îmi aduc aminte, soțul meu a cumpărat acel teren de la o vecină, care voia să dea banii obținuți copiilor. Apar și eu ca vânzător doar pentru că bunurile dintr-o căsătorie sunt comune. Nu m-am ocupat de negociere, tranzacție etc. Ulterior, probabil că soțul meu a vândut terenul pentru că e posibil să fi avut nevoie de bani la firma lui. Nu cunosc. Vă asigur că totul a fost legal”.

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea s-a construit un bloc de apartamente. Sursa: RISE Project

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea s-a construit, în cele din urmă, un bloc de apartamente. Sursa: Mihai Pogan / RISE Project

Reclama

1996 a fost al nouăzecilea și ultimul an de viață al Luciei Rauwolf, nonagenara pe seama căreia familia Firea s-a umplut de bani.
În ciuda numelui ei cosmopolit, cu rezonanță anglo-saxonă, Lucia Rauwolf era, de fapt, o machedoancă din Oltenia.
Se născuse în 1906 și era fiica academicianului Dimitrie Caracostea (1879-1964), fondator al Institutului de Etnografie și Folclor, ministru al Educației în 1940 și deținut politic în timpul comunismului.
Fusese botezată de scriitorul Gala Galaction, bun prieten cu tatăl ei, și îl avusese naș de cununie pe istoricul Nicolae Iorga, în a cărui coordonare lucrase.
În anii 1960, publicase, sub numele de căsătorie, Lucia Protopopescu, câteva cărți despre Ion Budai-Deleanu și despre primii ani ai învățământului românesc din Transilvania – cărți citate și astăzi, chiar dacă se mai găsesc doar în anticariate.
Rămasă văduvă, emigrase în Republica Federală Germania, în 1980. Înainte de a-i da voie să iasă țară, regimul comunist a obligat-o să doneze statului un teren de pe Bulevardul Primăverii, pe care îl moștenise de la soțul ei, Emil Protopopescu, decedat în 1978.

Lucia Caracostea, căsătorită Protopopescu (1906-1996). Fotografii din tinerețe, publicate în revista „Memoria Oltului”.

Lucia Caracostea, căsătorită Protopopescu (1906-1996). Fotografii din tinerețe, publicate în revista „Memoria Oltului”.

După Revoluție, a dat statul în judecată ca să obțină acest teren înapoi. A câștigat procesul în martie 1996 și, două luni mai târziu, a vândut terenul familiei Firea.
Filologul Mihai Mitu (80 de ani), profesor pensionar al Facultății de Limbi Străine de la Universitatea București, este unul dintre puținii supraviețuitori din mediul academic care au cunoscut-o: „A fost o persoană discretă și un mare om de știință. Studiase viața lui Budai-Deleanu încă din anii 1930, la Viena, unde fusese trimisă special de tatăl ei. Când am văzut-o ultima oară, prin anii 1970, mi-a spus că vrea să plece în Germania, la fiica ei, să moară acolo”.
În Germania, Lucia Protopopescu s-a stabilit la Köln și și-a schimbat numele, pe cale administrativă, în Rauwolf. A încetat din viață în 1996, la doar câteva luni distanță de momentul în care le-a vândut soților Firea, la un preț mult subevaluat, terenul din cartierul Primăverii.

Reclama

Bucuresti

Zeci de masini distruse in Bucuresti dupa prima zapada mai serioasa din aceasta iarna

Publicat cu

pe

ISU Bucureşti-Ilfov a avut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 59 de intervenţii ca urmare a fenomenelor meteo periculoase.

Dintre intervențiile din timpul avertizării cod galben de vreme rea, 51 au fost în București și opt în Ilfov. Au fost îndepărtați 49 de copaci, patru elememte de construcție, patru stâlpi, un panou publicitar căzut. De asemenea, o curte a fost inundată.

Totodată, în perioada din cauza fenomenelor meteo, au fost avariate 38 de autoturisme.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Cod galben de ninsoare și viscol în București și 25 de județe din țară

Publicat cu

pe

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 22:00, în Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în sudul Moldovei şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula în general între 25 şi 40 litri/mp.

Judeţele care se vor afla sub incidenţa Codului galben de vreme rea sunt: Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Reclama

În zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi, treptat, vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

Pe parcursul zilei de vineri, în Dobrogea vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare. Totodată, în aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) şi vizibilitate scăzută.

Reclama

Meteorologii avertizează că, pe alocuri, vor fi depuneri de polei în Transilvania şi Moldova.

Pentru zona Municipiului Bucureşti, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 29 ianuarie , ora 8:00, vremea se va menţine închisă, cu precipitaţii însemnate cantitativ. Astfel, în medie, se vor acumula 20 – 25 litri/mp) şi vor fi sub formă de ploaie şi lapoviţă, când şi vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 45 – 55 km/h.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare umedă, astfel încât, până în dimineaţa zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8 – 15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va oscila între 0 şi 2 grade Celsius.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Vin ninsorile si la Bucuresti

Publicat cu

pe

În această noapte, în Capitală, cerul va fi noros şi trecãtor vor fi condiţii pentru fulguieli.

Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi în continuare uşor mai ridicatã decât în mod normal şi va fi de -2…0 grade.

Mâine, vremea va fi predominant închisã. Nebulozitatea joasã va persista în cea mai mare parte a intervalului şi trecãtor vor fi posibile fulguieli sau burniţã.

Reclama

Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 1…2 grade.

În țară, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Cerul va fi variabil în nord-vestul şi centrul ţãrii şi mai mult noros în rest. Trecãtor şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, sub formã de ploaie şi lapoviţã în Banat, Crişana şi pe litoral şi predominant ninsori în Moldova, Oltenia, Muntenia şi în partea continentalã a Dobrogei. Izolat se va forma polei, iar pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţã.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 6 grade. Presiunea atmosferică va scadea.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: