Societatea Ornitologică Română lansează primul program de combatere a braconajului la păsările cântătoare din Bucureşti.
Proiectul „Aripi Libere”, susţinut din fonduri elveţiene, este menit să descurajeze fenomenul capturării de păsări cântătoare şi vânzarea lor în pieţele din Capitală. Cele mai multe cazuri de braconaj la aceste specii au fost semnalate în zone precum Delta Văcăreşti sau Lacul Morii, iar pentru a le prinde sunt folosite, de exemplu, păsări captive sau sunete înregistrate pentru a atrage sticleţi, scatii sau piţigoi, care ajung să se lipească de beţe unse de braconieri cu un clei extrem de puternic.
Proiectul Societăţii Ornitologice Române presupune controale în pieţe, alături de autorităţi, dar şi supravegherea zonelor unde braconierii îşi amplasează instalaţiile. În ultima perioadă numărul păsărilor cântătoare din Capitală a crescut datorită unui alt program al ornitologilor – „Bucureştiul prinde aripi”, care au amplasat cuiburi artificiale şi hrănitori în mai multe parcuri din oraş.
Sursa: Rador

<