Intra in contact cu noi

Bucuresti

Trei studenti de la Politehnica din Bucuresti PREMIATI DE MICROSOFT pentru o inventie care va schimba lumea!

Publicat cu

pe

O echipă formată din trei studenţi români a câştigat marele premiu pentru inovaţie, la o competiţie mondială Microsoft. Din 35 de echipe finaliste, echipa studenţilor de la Politehnica din Bucureşti, denumită ENTy, a câştigat premiul cel mare la Microsoft Imagine Cup cu un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni care urmăreşte echilibrul urechii interne şi verifică postura coloanei vertebrale în timp real. Dispozitivul poate fi purtat pe spate sau cap, poate detecta probleme ale urechii interne şi generează date care pot fi utile medicilor în diagnosticarea pacienţilor cu tulburări de echilibru.
Cristian Alexandrescu, Flavia Oprea şi Iulian Mateşică au realizat, cu ajutorul unui medic, un aparat ingenios care măsoară nivelul de echilibru al pacienţilor şi care ajută în diagnostigarea şi tratarea bolilor care afectează echilibrul corpului.
„Ideea a venit iniţial de la doamna doctor Mădălina Georgescu. Ea ne-a povestit despre nevoia unui dispozitiv medical care să facă lucrurile mult mai uşoare pentru pacienţi, dar şi pentru doctorii care îl vor folosi. Noi, ca studenţi în domeniul IT, am acceptat provocarea aceasta de a crea dispozitivul pentru a-l lansa pe piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Alexandrescu (21 de ani), student la Politehnică, cel care s-a ocupat de designul echipamentului.
Mădălina Georgescu, medic primar ORL, care lucrează de peste 20 de ani la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” a explicat pentru MEDIAFAX de unde a venit ideea proiectului şi cât de important este dispozitivul din punct de vedere medical.

„Ideea a venit din experienţa clinică pentru că atunci când vezi foarte mulţi pacienţi şi vezi ce este util în diagnosticul lor, poţi să selectezi teste care sunt utile. Ideea pe care am avut-o şi pe care am reuşit să o punem în practică cu ajutorul studenţilor, este un test foarte util în diagnisticul pacienţilor cu tulburări de echilibru. Cu acest dispozitiv, avem o dovadă medicală în urma consultului, pacientul pleacă direct cu rezultatul şi putem să avem şi o etapă de diagnostic, să monitorizăm beneficiul tratamentului pe care îl instituim. Avantajul este că aceşti tineri, mici genii, au putut să pună în practică ceea ce eu ştiam clinic, într-un dispozitiv medical care e foarte uşor de folosit de către medici”, a declarat Georgescu.

Echipamentul se adresează mecanismului prin care ne menţinem echilibrul, indiferent dacă stăm sau mergem, a mai explicat medicul. „În momentul în care are o leziune vestibulară, pacientul fie nu poate să stea perfect nemişcat, fie deviază într-o parte dacă are o leziune laterală. Cu ajutorul acestui dispozitiv, poţi să ştii dacă ai o leziune de sistem vestibular sau nu, cât de amplă este, unde este leziunea şi, pe acest fond, alegi tratamentul relevant. Dispozitivul măsoară exact capacitatea pacienţilor de a-şi menţine echilibrul în reper static şi dinamic (atunci când stau şi când merg)”, a explicat medicul.
În ceea ce priveşte concursul Microsoft care a avut loc în Seattle (SUA), tinerii spun că nu se aşteptau să câştige premiul cel mare pentru inovaţie, care înseamnă şi suma de 50.000 de dolari, bani pe care au de gând să-i investească mai departe în proiect.

„Când am plecat în State, am plecat cu gândul că vom lua un premiu, dar nu ne aşteptam să luăm tocmai cupa Imagine Cup. Ce înseamnă pentru noi? În primul rând ne-a validat ideea, ştim că este o idee bună, un dispozitiv viabil pentru a fi lansat pe piaţă. Desigur, am primit şi un premiu în bani pe care îl vom investi în proiect”, a declarat Cristian Alexandrescu.

Colegul său de echipă, Iulian Mateşică (23 de ani), care este pasionat de hardware şi software, a creat softul dispozitivului şi a povestit că ENTy a fost singura echipă care a avut curajul să dea o demonstraţie live în finală. „Am fost singurii care am făcut o demonstraţie live fiindcă am avut încredere că dispozitivul va funcţiona. A fost o decizie dificil de luat fiindcă există riscul mare ca ceva să nu meargă”, a povestit Iulian.
Pentru a ajunge pe piaţă, peste câteva luni, ei au nevoie de mai multe aprobări pe care le vor obţine tocmai din Statele Unite. Mai departe, cei trei tineri au de gând să mai realizeze un dispozitiv care să atragă atenţia dacă stai corect, dacă ai o postură corectă.
Coordonatorul echipei, profesorul Daniel Rosner, spune că este pentru prima dată când o echipă din România aduce acasă acest premiu de la Microsoft.

Reclama

Sunt foarte mândru de echipă şi de reuşita lor, este un lucru extraordinar. În ceea ce priveşte proiectul, estimămăm că în maximum 12 luni, ieşim cu produsul pe piaţă. Dacă mă întrebaţi pe mine, IT-ul este unul dintre motoarele economiei româneşti şi cred că ar trebui să dezvoltăm mai multe produse autohtone”, a spus profesorul. El are şi un sfat pentru tineri: „Să creadă în ei, să muncească mult şi să nu renunţe niciodată la ideile lor”.

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare