Dacă ești șofer, atunci ai să-mi dai dreptate când îți voi spune că Bucureștiul e o junglă. Partea bună în jungla de pe străzile Capitalei e că lighioanele de la volan conduc mult mai bine decât cele din restul țării. Adică s-au confruntat cu atâtea situații complicate în trafic, încât știu să evite un accident chiar și în situații limită, scrie vice.com.

<

Partea proastă e că în București poți să găsești cei mai siniștri ghiolbani dintre cei care s-au urcat vreodată la volanul mașinii. Am să-ți povestesc mai jos care sunt cele mai frecvente zece mitocănii pe care le-am întâlnit în trafic. Sigur, lista e deschisă, poți să completezi și tu.

1. Șoferul care se bagă în spatele ambulanței

De departe, în topul meu personal, cea mai mare mizerie pe care o poți face în trafic este să profiți de trecerea unei ambulanțe aflate în misiune ca să tai coloana de mașini. Când trece o salvare cu sirenele aprinse, toate mașinile încearcă să-i facă loc.

De cum s-a creat culoarul în trafic, ghiolbanul veritabil trage de volan și se bagă în spatele ambulanței, în timp ce le rânjește în față fraierilor care s-au dat la o parte. Pentru mine, mârlănia asta e, la un nivel ușor diferit, aceeași cu ce-a făcut generalul Oprea care a folosit coloana oficială, de la restaurant spre casă, să nu mai stea el în trafic. Efectul, din păcate, poate fi și el similar: un om a murit.

2. Ghiolbanul care forțează coloana de mașini

Toată lumea așteaptă frumos, chiar dacă nervos, în coloană la semaforul pentru mers înainte când, de pe banda cu semnul „obligatoriu la stânga”, apare un bou care forțează intrarea în șirul de mașini. Dacă vede că nu-i face nimeni loc, se duce direct în fruntea coloanei și blochează intersecția.

Tu, care ai stat cuminte și ți-ai așteptat rândul, ai căzut iar de prost. O să te umpli de spume că mai trebuie să aștepți un alt semafor pentru că un mizerabil face mișcări dintr-astea pentru care, în mod legal, ar trebui să plătească cu permisul. Doar că polițiștul nu se află niciodată acolo când e nevoie de el.

3. Ăla care nu știe ce-nseamnă verde intermitent

Semaforul principal e pe roșu și tu, care trebuie să mergi în față, ești oprit pe banda din dreapta. Mai există și un semafor secundar care arată verde intermitent pentru virat la dreapta. În spatele tău apare un prost care începe să te claxoneze și să-ți facă flashuri cu farurile, ba mai și strigă la tine că să te dai din calea lui. deoarece e verde pentru virat la dreapta

Genul ăsta de ghiolban e printre cei mai periculoși pentru că, nu numai că e nesimțit, dar nici nu știe regulile din Codul Rutier. Semnificația luminii verde intermitent este „poți să o virezi la dreapta, dacă ai pe unde. Dacă nu ai, atunci aștepți”.

4. Șoferul care intră în intersecție și o blochează

De multe ori, intersecțiile nu s-ar bloca la orele de vârf, dacă nu ar fi proștii care, deși știu sigur că nu vor putea trece în partea cealaltă, se avântă pe galben/roșu și rămân blocați în mijlocul drumului.

Nu au nici ei pe unde să treacă, nu-i lasă nici pe alții care vin din alte direcții și pentru care s-a făcut verde. Ăștia-s ghiolbanii care cred că o să facă ei loc în trafic cum a despărțit Moise apele Mării Roșii.

5. Cocalarul care n-a auzit de „regula fermoarului”

Mergi pe banda din dreapta când, la un moment dat, vezi că aceasta se termină într-un șantier. Semnalizezi și vrei să te încadrezi pe banda a doua, numai că, ghinion, vin mașini una după alta, nimănui nu-i trece prin cap să încetinească să te lase să intri. Simți că îmbătrânești așteptând un semn de bunăvoință din partea unui șofer. Ei bine, așa se întâmplă pentru că ești în România.

În Occident schema asta se cheamă „regula fermoarului” și orice șofer știe că trebuie să te lase să intri pe banda care merge înainte. Uite și un film care ar putea să-i mai educe puțin:

Citeste continuarea pe vice.com
Transparenta face diferenta