Interviuri
VIDEO-Primarul Nicușor Dan, anunt pentru toti bucurestenii: ”Vom face reparații pe 60 de bulevarde și străzi aflate în administrarea PMB”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că PMB va face reparaţii pe 60 de bulevarde şi străzi aflate în administrarea instituţiei şi vor fi făcute marcaje rutiere pe 180.000 metri pătraţi, mai mult decât în anii 2020 şi 2021.
El a mai spus că în acest an bugetul PMB este de patru ori mai mare ca anul precedent în ceea ce priveşte drumurile şi marcajele rutiere şi anume 60 milioane lei faţă de 15 milioane în 2021.
„Am fost aseară în sectorul 6 al Capitalei, pe unul dintre şantierele deschise în această perioadă pentru repararea străzilor. În 2022 am reuşit alocarea unui buget de patru ori mai mare decât anul trecut în ceea ce priveşte drumurile şi marcajele rutiere (60 de milioane de lei faţă de 15 milioane de lei în 2021), iar asta se va vedea în teren”, a scris Nicuşor Dan, marţi pe Facebook.
El a adăugat că vor fi făcute „reparaţii pe 60 de bulevarde şi străzi aflate în administrarea Primăriei Generale şi vom face marcaje rutiere pe 180.000 metri pătraţi, mult mai mult decât s-a făcut în 2020 şi 2021”.
„Semnalaţi vă rog zonele în care e nevoie de lucrări, iar informaţiile vor ajunge la Administraţia Străzilor Bucureşti pentru programarea intervenţiilor, în funcţie de buget”, i-a mai rugat edilul general pe bucureşteni.
Interviuri
Ambasadorul Rusiei la București, amenințare fățișă: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei. Care este soarta Ucrainei, puteţi vedea”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de Republica Moldova ar fi fost interpretate greşit și dă vina pe Polonia. Lavrov susține că Moscova nu ar fi vrut să ameninţe Chișinăul, ci dimpotrivă, ar fi vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Republica Moldova, aşa cum s-ar fi folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.
Kuzmin a susținut că Polonia ar fi distorsionat sensul comentariilor făcute de Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 24, dar a reluat practic amenințările Moscovei la adresa Chișinăului.
„Pare că Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei”
„Din păcate, domnul Duda (preşedintele Poloniei, Andrzej Duda – nr.) sau cineva din Polonia a încercat să interpreteze cuvintele ministrului nostru de Externe spunând că următoarea ţintă a agresiunii Rusiei, după Ucraina, va fi Moldova.
Înţelesul sau explicaţia ideii exprimate de ministrul nostru de Externe este exact pe dos.
El a spus că se pare că Vestul se foloseşte de situaţia în care se află Moldova, de faptul că preşedinta Maia Sandu însăşi vrea ca ţara să se alăture alianţei occidentale etc, deci pare că Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul, să exerseze aceeaşi funcţie ca Ucraina”, a afirmat miercuri ambasadorul Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.
El a susținut propaganda Moscovei că Ucraina ar fi fost „sacrificată pe altarul NATO”, iar rezultatul ar fi o depopulare masivă a ţării, astfel că fosta republică sovietică a ajuns în prezent „o ţară relativ mică”.
„Recent, chiar o analiză americană a arătat că sub controlul regimului de la Kiev, în prezent, ţara are o populaţie de maximum 20-22 de milioane de oameni. Ce înseamnă asta? Nu vorbesc de istoria Ucrainei ca republică socialistă sovietică, atunci când era locuită de 50 de milioane de oameni, acum mai bine de 30 de ani, ci relativ recent, la începutul acestei crize, în 2014, când estimarea populaţiei Ucrainei era de 37-42 de milioane de oameni.
Acum, este o ţară relativ mică. E, de fapt, un fel de ţară sacrificată pentru cauza ne-sfântă a agresivei alianţe NATO.
Asta a fost ideea ministrului nostru, să explice că este alarmant, dar suntem conştienţi de această realitate, este un indiciu clar că intenţiile occidentale şi planurile – încă nedeclarate deschis – ale Occidentului sunt legate de Moldova. Asta e tot.
Altfel, noi nu căutăm niciun fel de escaladare. Escaladarea este motto-ul părţii occidentale, dacă te uiţi la faptele lor. Şi dacă mă puteţi contrazice, aş fi curios să aud”, a mai susținut diplomatul rus.
„Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a fi următoarea Ucraină”
La începutul acestei luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat din nou Chișinăul, el declarând că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu, „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”, conform TVR Moldova, care cita Rador.
„Republica Moldova este acum luată în calcul pentru acest rol”, a spus Lavrov, susținând că Occidentul „a plasat-o” în fruntea Republicii Moldova pe Maia Sandu „dornică să intre în NATO și pregătită practic, pentru orice”, inclusiv pentru unirea cu România, conform TVR Moldova.
„Acum, Moldova este privită pentru acest rol.
În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov răspunzând la întrebarea care dintre țările din jurul Rusiei ar putea urma calea Ucrainei, nota și jurnal.md.
Interviuri
Avocatul Romeo Cosma, reprezentant al angajatilor Petrom care si-au castigat drepturile in instanta: Daunele de o mie de lei pe zi, la care a fost obligat Guvernul Romaniei, reprezinta daune pentru fiecare salariat in parte

Avocatul Romeo Cosma, reprezentant al angajatilor Petrom care au castigat drepturile in instanta subliniaza ca actiunile de tergiversarea punerii in aplicare a hotararii judecatoresti, ori instrainarea actiunilor catre alte parti pot fi interpretate ca fapte penale, scrie Stireazilei.ro. Obligat de instanta sa vanda angajatilor 8% din actiuni Guvernul vrea sa fenteze hotararea judecatoreasca si sa limiteze achizitia la doar 1% din actiunile Petrom de catre angajati!
Reporter: Care sunt urmarile proiectului de hotarare de guvern asa cum este pus el in dezbatere acum la Ministerul Economiei?
Avocat Romeo Cosma: Ca sa raspundem la intrebare trebuie sa fim constienti ca Romania isi doreste sa fie un stat de drept, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe o concordanta perfecta intre reglementarile unui act normativ cu putere de lege, asa cum este Ordonanta Guvernului 55/2003 si Hotararea de Guvern data in aplicarea acestei ordonante. In actul normativ cu putere de lege, Guvernul Romaniei, statul roman, recunoaste in patrimoniul salariatilor societatii Petrom, la momentul privatizarii, nasterea unui drept de a cumpara, la pretul la care s-a facut privatizarea, pana la 8 la suta din capitalul social al acesteia.
Participatia reprezenta, aceasta participatie, aceasta modalitate de privatizare, acest drept al salariatilor de a deveni actionari ai societatii este un drept recunoscut de lege. Guvernul Romaniei a ales, in perioada de dupa 2003, a ales sa nu respecte prevederile acestei ordonante si nu a emis Hotararea de Guvern care ar fi stabilit procedura de urmat, astfel incat dreptul salariatilor sa se poata si materializa. Din aceasta perspectiva salariatii au fost nevoiti sa apeleze la puterea judecatoreasca si s-a format un dosar, in 2015.
Este vorba de dosarul 1442, inregistrat pe rolul instantelor de contencios administrativ si fiscal, solutionat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. De remarcat este faptul ca in acest dosar, de Contencios Administrativ, asa cum au mai spus, Guvernul Romaniei, Statul roman a fost obligat sa emita hotararea de Guvern care sa asigure punerea in aplicare a ceea ce legea recunostea ca drept al salariatilor. Din momentul la care aceasta hotarare judecatoreasca a Inaltei Curti a ramas definitiva, Guvernul a fost obligat si la plata unor daune.
Am urmarit comunicarile publice de pana acum si cred ca ne aflam in fata unei confuzii. Daunele de o mie de lei pe zi, la care a fost obligat Guvernul Romaniei, reprezinta daune pentru fiecare salariat in parte nu pentru toti salariatii, nu pentru intregul dosar. Pentru ca in procesul acesta au fost peste 20.000 de reclamanti, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit normelor de procedura civila si potrivit celorlalte norme ce reglementeaza raporturile partilor in cazul existentei unui litigiu, orice fel de litigiu, drepturile fiecarui reclamant la despagubiri presupun faptul ca Guvernul Romaniei este obligat sa plateasca o mie de lei pe zi pentru fiecare zi de intarziere, pentru fiecare din cei peste 20.000 de salariati indreptatiti sa devina actionari ai societatii Petrom.
Iarasi o chestiune importanta. Remarcati va rog ca exista un interes patrimonial nelegal si injust lipsit de echitate al Guvernului de a nu finaliza procedura de privatizare, respectiv de a nu transfera, de a nu reglementa cadrul legal in care se poate realiza acest transfer al actiunilor, respectiv 8% catre salariati din actiunile Petrom, deoarece in toata aceasta perioada, potrivit dispozitiilor Legii 31/1990 Guvernul Romaniei a incasat dividende in fiecare an in functie de profitul realizat de Petrom. A incasat dividende pentru cei 8%. Exista si exista, fara indoiala, un interes material direct, dar nelegitim, ilegal pentru Guvernul Romaniei de a nu finaliza aceasta procedura de privatizare si de a nu le recunoaste drepturile, de a nu reglementa maniera concreta in care salariatii pot deveni actionari ai acestei societati, ai societatii Petrom.
Nu inteleg ratiunile care stau la baza unei hotarari a guvernului de a limita dreptul la doar 1% din actiuni!
Reporter: Exista posibilitatea ca Guvernul sa scape de penalitati?
Avocat Romeo Cosma: Fara indoiala vor trebui achitate daunele respective. Acum ne aflam in ziua sau in preziua momentului la care Guvernul, ratiunile Guvernului imi scapa, nu reusesc sa inteleg exact, se lucreaza la emiterea unei hotarari de Guvern care ar trebui sa fie in concordanta cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49 per 97 si ordonata 55/2003.
Dar, totodata ar trebui sa fie si in concordanta cu dispozitivul deciziei civile pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul de contencios administrativ despre care v-am facut vorbire. Surprinderea noastra este in sensul in care Guvernul discuta de reglementarea unei proceduri in care sa nu se transmita, sa nu se recunoasca ca salariatii pot cumpara pana la 8% din actiunile Petrom-ului, ci sa limiteze acest drept la 1 la suta din actiunile Petrom-ului. Iata o prima incalcare a normelor legale despre care am facut vorbire, dar totodata si o nerespectare a hotararii judecatoresti…, acea decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de care am facut vorbire.
Totodata se incearca o limitare a persoanelor care pot deveni actionari. Intelegem ca in proiectul, sau in nota de fundamentare, pentru aceasta hotarare de Guvern se vorbeste chiar de vanzarea actiunilor catre OMV, OMV care nu este deloc persoana indreptatita. Daca ar fi sa aruncam o privire de ansamblu asupra intregii legislatii din Romania si facand o judecata extrem de generala, simpla, dar extrem de reala, practic Guvernul intentioneaza sa transfere catre un tert catre OMV ceea ce li s-ar cuveni salariatilor.
Citeste continuarea pe Stireazilei.ro
Interviuri
Maestrul Victor Rebengiuc se retrage: „Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”

Marele actor Victor Rebengiuc anunță că se retrage, rolul tătălui din spectacolul cu același nume de la Teatrul Bulandra fiind ultimul pe care îl mai joacă, după o carieră de 67 de ani în teatru și film.
Într-un interviu pentru Digi 24, Victor Rebengiuc a spus că rolul din spectacolul „Tatăl” va fi cel de final de stagiune pentru Teatrul Bulandra și, totodată, pentru finalul carierei sale.
„Am 89 de ani, în curând o să am 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferință, e greu.
M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca și în fața publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Nu mai vreau. Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”, a spus Victor Rebengiuc.
Potrivit site-ului Teatrului Bulandra, spectacolul „Tatăl” de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu, va avea avanpremiera în 11 şi 12 iunie, la Sala Liviu Ciulei, de la ora 19,00. Premiera spectacolului este programată în 24 iunie.
- Sectorul 67 zile in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliareo săptămână in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden6 zile in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucurestio săptămână in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Bucuresti7 zile in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Timp libero săptămână in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă
- Politicao săptămână in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
- Stiri Bucuresti actualitateo săptămână in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști