Viceprimarul USR PLUS al Capitalei, Horia Tomescu, i-a cerut marți seară primarului general Nicușor Dan să retragă proiectul de buget propus pentru București, despre care spune că nu a fost trimis pentru consultare, este nerealist și nu sprijină realizarea obiectivelor asumate în fața cetățenilor.

<

Ședința Consiliului General pentru aprobarea proiectului de buget este programată să aibă loc miercuri.

”Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde, există deja o decizie oficială a conducerii politice”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu.

Potrivit acestuia, veniturile de șapte miliarde de lei estimate pentru anul 2021 sunt ”surprinzătoare”, el susținând că în toate discuțiile pe care le-a avut cu primarul și cu directorii din primărie, sumele avansate au fost în jur de 4,5-5 miliarde de lei.

”Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică și am văzut suma de 7 miliarde, am cerut notele de fundamentare, adică explicațiile, pe ce se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcțiile din primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor și viceprimarului la orice fel de detalii care să explice forma actuală a bugetului. Avem deci motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste”, a precizat Tomescu.

El a subliniat că ”nu putem să ne mințim că anul acesta, dintr-o dată, o să avem o mulțime de bani dacă în anii trecuți nu s-a întâmplat asta”, avertizând că, dacă ar face așa, din toate cheltuielile planificate pentru sănătate, pentru asistență socială, pentru mediu, sport și așa mai departe, va trebui să se taie din bani.

”Noi vrem să avem un buget realist, așa încât să prioritizăm cheltuielile și ele să fie respectate. Nu e momentul să fim populiști, ci să fim responsabili și buni gospodari. Noi asta cerem de la primarul general pe care l-am susținut. Vrem să-l sprijinim să construiască”, a precizat Tomescu.

”La București nu a început reforma în sănătate. Nu există nici măcar o intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce putem numi o mafie. Vorbim de bugetul ASSMB care începe cu 78 de milioane de lei datorii din anul precedent, de achiziții prin negociere directă fără publicare, dintre care 50 de milioane doar în 2020. Contracte umflate de sute de ori atât în ASSMB, cât și în cele 19 spitale subordonate. Inflație de personal pentru același obiect de activitate, deci aceleași servicii la un preț mai mare pentru bucureșteni”, a mai spus el.

Viceprimarul USR PLUS a subliniat că partidul pe care îl reprezintă are responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în București, dar și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că nu se reformează nimic, indiferent că este vorba de aparatul Primăriei, de subordonate, de managementul Administrației Spitalelor din București.

”Vrem să ne așezăm la masă, să vorbim și să venim în fața bucureștenilor cu un buget realist bazat pe venituri reale și care să prioritizeze cele mai importante proiecte pentru București. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. Ne-au dat în scris că nu ne dau acces la notele de fundamentare a bugetului. E ca și cum Parlamentul ar fi în situația de a aproba bugetul Guvernului fără să știe pe ce se bazează. Noi nu am venit aici să ne jucăm, avem o responsabilitate, ne-au votat oamenii”, a mai declarat Tomescu.