Intra in contact cu noi

Opinii

Un sociolog explica de ce Cluj-Napoca a devenit mai atractiv pentru tineri decat Bucurestiul! Alegerea Gabrielei Firea joaca un rol important!

Publicat cu

pe

Cunoscutul sociolog Barbu Mateescu a publicat o analiză, pe blogul său, in care trateaza cu atentie relația dintre clujeni și bucureșteni, subliniind că există diferențe majore între cele două orașe din punctul de vedere al demografiei și constată că tendința e promițătoare în Ardeal și îngrijorătoare pentru Capitală.
Municipiul Cluj a devenit popular prin numeroasele evenimente cultural-artistice, în timp ce Bucureștiul are un profil mai complex: și centru IT, dar și bază puternică de susținere pentru un tradiționalism refractar la schimbări. Victoria Gabrielei Firea la primăria Capitalei nu e întâmplătoare, iar contrareacția prin proteste din ce în ce mai mare nu e nici ea un accident, scrie sociologul.
Potrivit cifrelor puse la dispoziție de Institutului Național de Statistică, Bucureștiul „îmbătrânește”, în timp ce Clujul câștigă tot mai mulți tineri activi.La o populație totală de 5,8 ori mai mare (în 2011), București are doar de două ori mai mulți studenți decât Clujul și, în funcție de ce cifre găsim, chiar de doar 1,8 ori mai mulți. Ponderea și impactul studenților asupra populației totale a orașului sunt mai mici în București decât în Cluj și lucrurile au stat așa dintotdeauna.
Până acum un deceniu acest lucru nu conta foarte mult. Între timp însă Clujul a crescut economic și a devenit o opțiune autentică pentru absolvenți. Nu mai este doar o haltă între localitatea de naștere (Bistrița, Satu Mare, Sibiu, etc) și localitatea unde se merge la muncă (București sau un oraș din străinătate). Un fenomen similar are loc și în municipiul Iași, dar la dimensiuni mai mici.
Efectul? 28% din populația Clujului cu domiciliul în oraș are între 20 și 34 de ani. Dacă adăugăm și pe cei care locuiesc în oraș dar au adresa din cartea de identitate în altă parte, ajungem la 37% din populația totală a orașului. La București valorile corespondente sunt de 19% și respectiv 23%.
Să privim și altfel lucrurile. În Cluj își stabilesc reședința în fiecare an 10 mii de persoane și pleacă în alte localități din țară maxim 1900. Creștere netă de cel puțin 8 mii pe an. În București, se stabilesc între 25 și 35 de mii și pleacă în alte localități din țară (în Ilfov sau chiar… Cluj) 15-20 de mii. Raportul dintre creșterea celor două orașe fluctuează între egalitate și 2-la-1 în favoarea Bucureștiului, mult inferior acelui 5,8-la-1 de la care pornim în 2011. Bucureștiul gâfâie, la Cluj 14% din populație (oficial) nu trăia în oraș acum cinci ani…
Conform INS migrația externă definitivă dinspre Cluj spre străinătate e de 280-320 persoane/an. Dinspre București e de minim opt ori mai mare (cotă atinsă în 2013) și până la de douăzeci de ori mai mare (2014). Raportul 5,8-la-1 nu se menține… din București se emigrează în droaie. Și nu emigrează pensionarii.
Demografia funcționează geometric. Atragi la tine în oraș mulți oameni tineri, de vârstă fertilă? Vei avea copii mulți și, implicit, peste ceva ani, iarăși mulți oameni tineri, de vârstă fertilă și deci mulți copii etc etc etc. Gonești tinerii? La revedere natalitate, deci la revedere și natalității de peste 20-30 de ani…
Din fericire aici matematica e mai simplă. În contextul în care România are un spor negativ ( = mai multe decese decât nașteri) de 75 000, Cluj-ul are mai multe nașteri decât decese an de an, fenomen cel puțin bizar pentru țara noastră, iar Bucureștiul un deficit de 3000/an. Iar valul deceselor din București încă n-a început… în deceniul următor 450 de mii de bucureșteni, cam cât un Cluj mai dodoloț, vor păși în lumea celor drepți.
Unde orașele seamănă este un dezechilibru de gen care explică parțial valorile disonante față de restul țării. La categoria de vârstă 20-34 de ani, la fiecare 100 de bărbați din București există 105 femei; în Cluj la 100 bărbați corespund numeric 111 femei, în timp ce în restul țării doar 93. Că ești un bărbat tânăr care vrea să înceapă o familie sau că dorești o relație pur erotică, e mai ușor să îți îndeplinești obiectivul în metropolele României decât într-un orășel mic sau în mediul rural. Iar acest lucru schimbă totul, de la tonul unui protest până la rata infracționalității sau prioritățile generaționale.
Ce înseamnă toate astea, în rezumat?
Bucureștiul e o rană care supurează, orașul-dormitor în care locuitorii ar prefera să nu doarmă defel (și, cu câte noxe li se strecoară pe fereastră, cine-i poate blama?). Se migrează la Cluj, se migrează la Sibiu, mai nou la Iași, se migrează la Milano sau la Dublin sau la „casă în Ilfov” (o iluzie cândva sacră, ea însăși pe cale de nimicire datorită infrastructurii deficitare). În cuvintele jurnalistei Elena Deacu, „Bucureștiul e orașul unde faci banii cu care să pleci să vizitezi orașe civilizate și frumoase”. Un alt jurnalist, Teodor Tiță, punctează într-un articol solid starea de anxietate în care se regăsesc mulți din locuitorii tineri ai capitalei, care simt că orașul se apropie de starea de debandadă a Kinshasei mai degrabă decât de traiul predictibil, curat și civilizat al unui oraș vest-european. Dezvoltarea în cifre a economiei orașului e un adevăr parțial, trădat de scăderea constantă a numărului de locuitori (adică … a plătitorilor de taxe, lucru de care primăria municipală cu 50 (!) de consilieri nu prea pare să-i pese). Între norurile de rapt, șmen și șperț, infrastructura se prăbușește: deși populația scade, capacitatea mijloacelor de transport în comun de a duce oameni din punctul A în punctul B scade cu și mai mare repeziciune. Cine nu vede legătura între traficul infect și protestele stradale anuale este invitat să o facă. Fluviile au deseori la bază râușoare.
Clujul trece și va trece prin alt tip de criză. Economia orașului este în schimbare, iar modelele orașelor în creștere sunt intraductibile pentru o municipalitate românească (Shanghai? Nairobi? Dacca? San Francisco?). Limitările obiective de natură geografică apasă deja greu, creând scenariul „Berlin”: chirii care scot din oraș locuitori, tragedii autentice dar de ne-evitat („Aș dori să trăiesc aici, îmi place enorm orașul dar nu-mi mai permit, ajutați-mă!”). În cazul în care paradigma economică generală va fi funcțională în continuare, cuvântul Cluj-ului va deveni din ce în ce mai important în acest secol. Contează mult și competiția regională (mă uit la tine, Timișoara), dar atracția pentru emigranții interni e mai mare în Cluj decât în cazul capitalei Banatului, adică aproape dublă, ceea ce e deocamdată decisiv.

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Opinii

Tudor Chirila nu e impresionat: ”Defilarea de 1 Decembrie e pentru hoți, ei sunt uniți!”

Publicat cu

pe

Mai sunt câteva zile până la defilarea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, însă artistul Tudor Chirilă pare dezamăgit. El crede că românii sunt „dezbinați”.

Când cinci milioane de români trăiesc în străinătate, mulți dintre ei uscându-se de dor, că n-au plecat ca Magellan să înconjoare pământul, noi ne facem că sărbătorim unitatea națională. Pe bune, cine să ne unească? Ăia care ne fură banii și decența? Nu am ce sărbători. Singura sărbătoare e să fim conștienți că ratăm esența zilei de 1 decembrie: suntem dezbinați. Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți. Ceilalți, fiecare pe treaba lui. Asta e unitatea”, a scris Tudor Chirila.

Ceremoniile de 1 Decembrie

Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, evenimentele organizate de 1 Decembrie, la Bucureşti şi Alba Iulia de 1 Decembrie. Ziua începe cu ceremonii militare, urmate de defilare. La Bucureşti, la Parada Militară Naţională vor participa peste 2.400 de persoane, iar la Alba Iulia peste 1.000 militari şi specialişti din diferite instituţii.

Reclama

”Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Ministerul Apărării Naţionale organizează în municipiul Bucureşti, vineri, 1 decembrie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, în memoria eroilor români care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naţionale”, anunţă Ministerul Apărării, potrivit news.ro.

Sursa citată a precizat că, la Parada Militară Naţională care va avea loc vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, participă peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

”Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare româneşti, dintre care 23 de echipamente militare terestre şi aeriene sunt ale militarilor străini participanţi”, a mai transmis ministerul.

Reclama

Potrivit instituţiei, după încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” din Bucureşti va fi vernisată vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00, Expoziţia „Tricolorul – simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular”. Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante – Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Reclama

”Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz”, precizează oficialii ministerului.

Potrivit acestora, în garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.

Reclama
Continua sa citesti

Opinii

Nicușor Dan dă cu flit PNL: ”Noi suntem într-un context…”

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară onorat de propunerea PNL privind înscrierea în partid, dar consideră în continuare că „formula independentului susţinut de celelalte partide de dreapta” este soluţia potrivită, în vederea câştigării alegerilor locale de anul viitor, scrie Agerpres.

„Evident, mă onorează faptul că Partidul Naţional Liberal se gândeşte la mine ca la un potenţial membru. Dincolo de asta, noi suntem într-un context – alegeri locale într-un singur tur, în care avem un partid mare pe stânga, aşa cum am avut şi în 2020, şi în 2016 şi avem nişte partide medii pe partea dreaptă. Şi avem o experienţă din 2016, când fiecare din partidele astea medii şi-au pus candidaţi şi a câştigat stânga. Şi avem experienţa 2020, unde, după mult efort, s-a ajuns la o formulă în care au existat candidaţi unici şi cu o puternică presiune a publicului de dreapta, care a zis ‘scăpaţi-ne de PSD’. Eu cred că asta este soluţia în continuare, în 2024, şi mi-e greu să cred că o să poată fi candidatul unui partid susţinut de ceilalţi şi de asta formula independentului susţinut de celelalte partide de dreapta mi se pare în continuare soluţia potrivită”, a afirmat joi, la RFI, Nicuşor Dan.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, are „o singură soluţie” dacă vrea să mai primească susţinerea liberalilor pentru un nou mandat şi anume să se înscrie în PNL.

Reclama

„Discuţia cu Nicuşor Dan este mai veche. Dumnealui a candidat la primărie şi cu susţinerea Partidului Naţional Liberal. (…) Astăzi, PNL are capacitatea administrativă, dacă ne uităm la ceea ce au realizat administraţiile liberale. Este necesar doar să vorbesc de ce a făcut Emil Boc la Cluj, ce a făcut Ilie Bolojan la Bihor, ce a făcut Ion Dumitrel în Alba, ce a făcut Gheorghe Flutur la Suceava. Deci, Partidul Naţional Liberal a demonstrat că are capacitate să administreze şi să dezvolte şi local şi regional, ca atare nu putem să nu avem un candidat în Bucureşti. Dacă Nicuşor Dan vrea să mai primească susţinerea Partidului Naţional Liberal are o singură soluţie: să se înscrie în Partidul Naţional Liberal”, a spus Nicolae Ciucă, la RFI. 

Continua sa citesti

Opinii

Biserica Ortodoxa se dezice de Gabriela Firea: „Proba supremă de abjecție și cinism”

Publicat cu

pe

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează în cazul ororilor din centrele de bătrâni din Ilfov și lansează un atac dur care pare să o vizeze pe Gabriela Firea.

Bănescu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook intitulat „monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată”.

El spune că „cruzimea este, probabil, fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști, iar când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii”:

„Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd.

Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă”.

„A te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe lansează un atac dur fără a nominaliza o persoană anume, însă acesta pare îndreptat către Gabriela Firea, care a susținut că nu are nicio implicare în acest caz și că nu a știut despre activitatea centrelor și a asociației vizate în această anchetă.

Bănescu vorbește și despre creștinismul afișat, clamat:

„Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.
Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.
Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează”.

Ulterior, el le-a transmis jurnaliștilor că mesajul său nu vizează „persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere”:

„În urma apariției în presă a unei informații care asociază o postare personală a mea pe Facebook cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea oficială că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate. Nu persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere.

Mesajul vizează din perspectivă creștină răul, banalizarea lui și denunțarea cruzimii”.

Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare