Autoritățile au procedat greșit în cazul “Balena Albastră”. O spune psihologul Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit RFI România. 
După ce ministrul de Interne, Carmen Dan, si primarul Capitalei, Gabriela Firea, au anunţat că marți, 4 aprilie, se vor întâlni cu elevii din mai multe şcoli bucureştene, pentru a le spune cât de periculos este jocul “Balena Albastră”, psihologul Daniel David le recomandă politicienilor să se abțină și să lase locul profesioniștilor.
Jocul online a căpătat notorietate din cauza mediatizării excesive. În plus, nu există nicio dovadă că acest joc ar fi contribuit la sinuciderea unor tineri în România, spune la RFI directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

„Sunt foarte multe comunități online focalizate pe suicid și pe moarte. “Balena Albastră” este doar una dintre comunități. Nu avem nicio dovadă care să arate că acest joc ar fi contribuit la sinuciderea unor tineri în România.Un fenomen marginal, nesemnificativ în prima fază, prin faptul că l-am rostogolit în media și i-am dat atâta importanță, a devenit extrem de vizibil și abia acum dobândește putere findcă tinerii au auzit de el și încep să fie curioși și doresc să exploreze acest joc. Asta a fost practic o foarte mare greșeală în modul în care din ceva foarte mic ai făcut un uriaș. Mă bucur că doamna ministru și doamna primar sunt preocupate de acest fenomen însă nu asta este strategia. Nu ele trebuie să se întâlnească cu tinerii. Autoritățile ar trebui să pună la dispoziție resurse și bani astfel încât specialiștii din școli – consilierii școlari, consilierii psihologici – să aibă acțiuni în școli pe această temă. Sigur, pentru politicieni poate să fie o acțiune de imagine, dar eu le-aș recomanda să se abțină că fac mai mult rău decât bine. Prin ministerul Educației, prin ministerul de Interne ar trebui să fie acțiuni specifice în toate județele țării, dar nu într-o manieră catastrofică” a declarat psihologul pentru RFI România.

Duminica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunta sedinte de urgenta pe tema Balenei Albastre:

<

„Am primit mai multe alarme. Unele false, altele reale cu privire la elevi care joacă acest joc. S-au început mai multe acţiuni. Am vorbit cu doamna ministru de Interne, Carmen Dan. Trebuie să ne unim forţele. Unele acţiuni vor fi comune pentru a trage un semnal de alarmă. Până acum nu s-au ajuns la situaţii grave, dar se poate întâmpla, Doamne fereşte, în orice moment. Vor fi alături de noi sportivi care le vor vorbi elevilor. Vom invita personalităţi simpatizate de copii. Mesajul nostru trebuie să fie simţit şi să ajungă la sufletul copiilor. Trebuie să le atragem atenţia că jocul Balena Albastră îi poate aduce pe altă lume, din păcate.”, a spus Primarul General, la Antena 3.

Transparenta face diferenta