Un cutremur de 5,8 grade a speriat Bucurestiul!

Un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter a trezit in dimineata zilei de duminica 28 octombrie 2018 locuitorii Bucurestiului, care s-au speriat la perspectiva unei replici de mai mare amploare. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminica dimineata, la ora locala 3:38, in zona seismica Vrancea. Pe site-ul Institutului National de Fizica a Pamantului, seismul a fost de 5.8 grade pe scara Richter si s-a produs duminica dimineata, la ora 3:38, la o adancime de 151 de kilometri, in judetul Buzau, in zona seismica Vrancea. Seismul s-a resimtit destul de puternic in Capitala.
Constantin Ionescu, directorul general al Institutului pentru Fizica Pamantului, spune ca intensitatea in epicentru a fost de 6, iar cutremurul face parte din activitatea seismica normala a zonei. El a declarat agentiei Agerpres ca, de obicei, cutremurele de adancime nu prea sunt urmate de replici importante.
https://m.bucurestiul.ro/topul-celor-mai-sigure-zone-ale-bucurestiului-caz-de-cutremur/
Alis Grasu, sefa Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, spune, ca in primele minute dupa producerea cutremurului au fost inregistrate 12 apeluri la numarul de urgenta, fiind vorba de cazuri de atacuri de panica.
Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs in 2016, in septembrie si decembrie. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Stirile Pro TV: ”Dupa ce s-a resimtit cutremurul, pompierii au trecut la verificarile care se fac conform planului, mai ales in zonele vulnerabile, precum Centrul Vechi. Nu am primit nicio informare pe parcursul verificarilor ca ar fi fost pagube. Nu am primit apeluri la 112 ca ar fi fost inregistrate pagube. Verificarile care s-au facut arata ca acest cutremur a fost fara impact asupra cladirilor, care sa produca situatii de urgenta.
Cel mai imporant lucru – iar noi am postat aceste sfaturi pe Facebook, pe aplicatie – este ca omul sa nu se panicheze in timpul cutremurului. Trebuie imediat sa se puna sub o grinda, sub o masa sau alta piesa de mobilier mai solida, sa nu coboare pe scari sau cu liftul, pana trece cutremurul. Daca are gazul pornit, trebuie sa-l opreasca.
Sistemul RO-ALERT nu anunta cutremure. Sistemul va fi folosit in cazul cutremurului eventual pentru transmiterea unor mesaje pentru indicatii post-cutremur. Numai ca in aceasta situatii nu am avut pagube ca sa trimitem mesaje si sa trezim populatia prin mesaje de acest gen, doar ca sa spunem sa stea linistiti. Trebuie sa se inteleaga ca transmiterea unor mesaje cu cateva secunde inainte poate produce panica.
Controlul panicii este foarte important, dar si informarea din timp. De aceea noi recomandam populatiei sa citeasca recomandarile de pe aplicatia DSU.

<