Acasă Bucuresti Un bucurestean lupta pentru Ucraina in Donbas: ”Ca el sunt sute, poate...

Un bucurestean lupta pentru Ucraina in Donbas: ”Ca el sunt sute, poate mii de romani care lupta in Ucraina”

92

Jurnalistul Mircea Barbu, prezent in Ucraina, relateaza despre un prim caz al unui roman care lupta ca voluntar alaturi de ucraineni in Donbas. Romanul are deja experienta de lupta dobandita in Siria, informeaza Aktual24.ro.

„Acum 7 ani, pe vremea asta, am mers in Siria ca sa documentez povestile a doi romani care luptau ca voluntari alaturi de fortele kurde impotriva ISIS. Armanchi si Rubar (kunya) se numesc cei doi tineri originari din Bucuresti.

Din cate stiu, unul dintre ei se afla acum in Donbas, in prima linie, alaturi de armata ucraineana.

Ca el sunt sute, poate mii de romani care lupta in Ucraina.

Din experienta mea, motivele sunt legate de 1. covingeri ideologice/personale cu privire la conflictul in care se implica 2. dorinta de aventura/adrenalina si nu in ultimul rand, in anumite cazuri, motivatia financiara. De cele mai multe ori, e un amestec de putin din fiecare”, a relatat Mircea Barbu, marti, pe Facebook.

Mircea Barbu a realizat numeroase reportaje in Ucraina, aproape de linia frontului, chiar din momentul in care Rusia a declansat invazia.

Armata rusa a anuntat vineri ca putin sub 7.000 de „mercenari straini” din 64 de tari, printre care si Romania, au sosit in Ucraina de la inceputul conflictului si ca aproape 2.000 dintre ei au fost ucisi.

„Listele noastre, din 17 iunie, includ mercenari si specialisti in arme dintr-un total de 64 de tari. De la inceputul operatiunii militare speciale, 6.956 au sosit in Ucraina, 1.956 au fost deja eliminati, 1.779 au plecat”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii rus.

Ministerul rus adauga ca Polonia este „liderul absolut” intre tarile europene in ceea ce priveste combatantii care vin in Ucraina, urmata de Romania si Marea Britanie, noteaza AFP.

Acest comunicat este insotit de un tabel al numarului de luptatori straini, clasificand dupa cetatenie sosirile in Ucraina si pierderile inregistrate, potrivit armatei ruse.

Ministerul asigura, de exemplu, ca 59 de „mercenari” francezi din 183 care au venit sa lupte au fost ucisi de la inceputul ofensivei ruse. Tarile cu cele mai multe pierderi inregistrate potrivit Moscovei sunt Polonia (378 de morti), Statele Unite (214), Canada (162) si Georgia (120).

Moscova arata in acest tabel ca a ucis 102 dintre cei 504 combatanti romani din Ucraina.

Sursa: AKTUAL24.RO

<