Acasă Imobiliare Tranzactia care schimba fata Bucurestiului!

Tranzactia care schimba fata Bucurestiului!

Transparenta face diferenta

Grupul israelian con­tro­lat de miliardarul Lev Leviev a semnat în da­ta de 10 iunie o scri­soare de intenţie pen­tru vânzarea clădirilor de birouri AFI Park 1,2 şi 3, alături de o opţiune ca viitorul proprietar să cumpere şi AFI Park 4&5.
Valoarea tranzacţiei pentru cele trei clădiri de birouri din apropierea mallului AFI Cotroceni, dacă se va realiza, va fi de 92,7 milioane de euro cu un randament de 7,75%. De asemenea, compania vrea să vândă şi 4&5 tot cu acelaşi randament. În urma tranzacţiei compania va încasa un profit de 6,5 mil. euro, înainte de plata taxelor aferente, iar tranzacţia va genera un cash flow de 46,7 mil. euro. Toate aceste informaţii apar într-un raport al AFI, conform Ziarului Financiar.
Potrivit presei israeliene, în piaţă au apărut zvonuri potrivit cărora şi mallul AFI Cotroceni ar fi la vânzare.
Anul trecut printre cele mai mari tranzacţii semnate pe piaţa de birouri precum vânzarea clădirilor Skanska 1 şi 2 din zona Barbu Văcărescu sau a sediului UniCredit din apropierea Pieţei Presei Libere sau Nusco Tower, randamentele au fost de 7,5%.
În cadrul unui interviu acordat ZF din luna iunie,Tal Roma, Development Manager în cadrul AFI Europe România, declara că la acea dată „în situaţia în care compania-mamă va decide să vândă clădirile de birouri AFI Park, tranzacţia se va face la un preţ record pentru piaţa locală“.
AFI Park 4&5 a ajuns la un grad de ocupare de peste 70% din suprafaţa închiriabilă de 32.000 mp, în timp ce primele trei clădiri au o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp, ocupată în procent de 100%. Printre companiile care au semnat contracte pentru clădirile 4 şi 5 se numără trei firme care provin din industria IT&C – SII, Ortec Central & Eastern Europe şi un jucător nou pe piaţa specifică din România, precum şi Cameron, unul dintre chiriaşii din AFI Park 1, care s-a extins şi şi-a mutat birourile în AFI Park 4 şi 5.
Dezvoltatorul AFI Europe România a avut venituri de 22,2 milioane de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 13,1% faţă de primul semestru din 2015. Banii au venit din proiectele pe care compania le deţine pe piaţa locală – AFI Palace Cotroceni, AFI Palace Ploieşti şi mai multe imobile de birouri. Astfel, AFI Palace Cotroceni a avut un venit operaţional net de peste 16,5 milioane de euro în S1 2016, rezultate mai mari cu 8,6% faţă de cele înregistrate în S1 2015. Vâzările retailerilor din AFI Palace Cotroceni au crescut cu 14% şi au depăşit 112 milioane de euro.