Comorile Egiptului
Sute de oameni si-au luat ramas bun de la actorul Radu Beligan. Florin Piersic, in lacrimi: L-am iubit… – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
 Comorile Egiptului

Bucuresti

Sute de oameni si-au luat ramas bun de la actorul Radu Beligan. Florin Piersic, in lacrimi: L-am iubit…

Sute de persoane – rude, colegi de teatru, prieteni și oameni simpli – și-au luat rămas bun de la maestrul Radu Beligan. El a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Rând pe rând, la sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului și regizorului Radu Beligan, și-au prezentat un ultim omagiu mari actori, colaboratori, printre care Mihai Mălaimare, Dorel Vișan, Florin Piersic, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Horațiu Mălăele, Gheorghe Turda. A fost prezentă, de asemenea, principesa Maria.

 „L-am iubit. Sunt atât de singur și de trist și nu-mi vine să cred că maestrul Beligan, cu care vorbeam zilele trecute, cu care repetam și care întotdeauna când se întâlnea cu mine îmi spunea numai vorbe excepționale, tocmai dumnealui să mă părăsească. A fost o perioadă foarte lungă în care am lucrat împreună”, a spus Florin Piersic cu lacrimi în ochi.

„Radu Beligan este ultima redută a unui capitol foarte important din teatrul românesc, capitol creator făcut de generații întregi de artiști care au nutrit credința că trăiesc pentru a face teatru, considerând teatrul ca o formă de dialog, ca o formă de înțelegere între oameni și ca o formă de potolire a patimilor oamenilor. (…) Beligan a fost ca un cordon ombilical prin care generații tinere de artiști puteau să primească înțelepciune și măiestrie. Aici este valoarea”, a afirmat Dorel Vișan.

„A fost un intelectual de marcă. Ceea ce a făcut pe plan internațional decenii la rând a fost mai puțin cunoscut în România. Discreția sa proverbială, inteligența sa spumoasă, eleganța sa, cultura sa l-au făcut pe Radu Beligan să fie unul dintre intelectualii de vârf ai României din secolului 20. Dumnezeu să-l ierte”, a spus și academicianul Răzvan Theodorescu.

„Cel mai longeviv, unul dintre cei mai mari actori ai țării noastre, deci o pagină de istorie — 75 de ani pe scenă”, a afirmat la rândul său actorul George Ivașcu.

Un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă, iar mai mulți oficiali au prezentat mesajul lor evocând personalitatea lui Radu Beligan.

Loading...

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit mesajul adresat de președintele Klaus Iohannis. „În aceste momente triste, vreau să exprim încă o dată prețuirea statului român pentru cel care a fost călăuză a lumii teatrale românești, simbol al vitalității artei”, se arată în mesaj.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a arătat că Radu Beligan a fost „un simbol al unei forme extrem de inedite de tinerețe, tinerețea celui care acceptă de fiecare dată să joace alte roluri în viață și pe scenă”. „La dispariția unui mare artist cum a fost Radu Beligan suntem obligați la un moment de reculegere și de liniște profundă”, a adăugat Șuteu.

Actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București, a subliniat că Radu Beligan a fost „un pionier și un academician în același timp”. „Cu o carte în mână, cu un chip serafic, cu un trup subțire și cu nasul mare, Radu Beligan a asigurat și asigură teatrului românesc permanența calității intelectuale și artistice”, a spus Caramitru.

Actorul Radu Beligan a murit miercuri, la vârsta de 97 de ani.

 Comorile Egiptului
 Comorile Egiptului
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 Comorile Egiptului

Ultimele stiri

Monden19 minute inainte

Propunere: Filosoful Mihai Sora, cetatean de onoare al Bucurestiului! Va accepta majoritatea PSD-ALDE?

Consilierii generali USR propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Capitalei filosofului Mihai Şora, în semn de recunoaştere a...

Bani25 de minute inainte

Firea scumpeste parcarea in Bucuresti cu 60%, de la 1 iunie!

Tarifele orare de parcare în Capitală se vor scumpi începând cu 1 iunie, potrivit unui proiect care ar putea fi...

Actualitate59 de minute inainte

Bucurestiul asa cum nu l-ai mai vazut! Functionari romani sunt santajati cu filmulete cu minore de catre mafioti chinezi!

Jurnalistul Catalin Tolontan publica pe blogul personal o ancheta despre viata ascunsa a Bucurestiului, despre modul in care sunt santajati...

Actualitate6 ore inainte

Zeci de copii intoxicati cu mancare in Voluntari! Anchete la mai multe scoli

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Ilfov a izbucnit un focar de toxiinfecție alimentară. La aproximativ o oră după masa de...

Bani6 ore inainte

Femeile insarcinate vor primi cate 2000 de lei, ajutor de la Primaria Capitalei

Primăria Capitalei ar putea oferi vouchere în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor...

Bani6 ore inainte

Primaria capitalei a lansat o licitatie de peste 63 de milioane de euro, fara TVA!

Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru reabilitarea pricipalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa. Potrivit unui anunţ publicat...

Share Page

Close