Un bucureştean poate cumpăra un apartament nou cu două camere cu 114 salarii medii pe economie, comparativ cu perioada de vârf, începutul lui 2008, când pentru achiziţia aceluiaşi tip de proprietate era nevoie de 395 de salarii medii sau 33 de ani, arată un studiu realizat de Coldwell Banker România, citat de economica.net.
Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi realizat de către Coldwell Banker, calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale locale. Principalii factori care au dus la această situație fiind stabilitatea cursului de schimb și creșterea generală a salariilor.
Astăzi, un bucureştean poate cumpăra un apartament nou cu două camere cu 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puțin de nouă ani și jumătate, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani. La începutul lui 2008, un bucureştean avea nevoie de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani pentru a cumpăra un apartament cu două camere.

12.000 de apartamente noi în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi

Circa 12.000 de apartmente se află în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi  şi ar putea fi livrate în acest an, arată studiul Coldwell Banker. 7.200 dintre acestea se încadrează în segmentul mass market, iar ponderea segmentului middle market va continua să fie ridicată şi în acest an.
Acest lucru se datorează apariţiei mai multor proeicte rezidenţiale în zonele semicentrale şi în apropierea zonelor unde s-au dezvoltat clădiri de birouri. 4.500 de apartamente noi în zone semicentrale urmează să fie finalizate anul acesta, mai arată studiu citat.
În plus, anul acesta urmează să fie începute lucrările de construcţie la peste 2.000 de apartamente, cu termene de livrare anunţate pentru 2018.
Gradul de absorbție s-a menținut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unități până la livrarea proiectelor pe piață, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanțărilor.
Citeste mai multe pe economica.net.

<
Transparenta face diferenta