Transplantul de plămani este blocat pentru pacienții români. Spitalul AKH din Viena, singura clinica din străinatate unde erau operati bolnavii nostri, a anunțat ca nu-i mai poate primi. Numai că povestea asta a fost pregătită chiar din România. O spune Daniel Dimulescu de la Asociația Română de Transplant Pulmonar, citat de jurnalista Paula Rusu pe blogul personal.

<

“- Lista de translplant s-a încheiat la Viena acum două săptămâni cînd a fost transplantat și ultimul pacient de anul trecut, iar pentru evaluare sunt foarte multi pacienti care așteaptă sa meargă dar nu știu unde. Sunt 15-20 de persoane. Gandiți-vă că protocolul făcut după scandalul de anul trecut a fost ca 5 persoane să facă transplantul pe an. Iar protocolul este acum întrerupt din cauza domnului manager Copcă, scrisoarea pe care au trims-o catre Eurotransplant și amenințările trimise catre clinica din Viena. Profesorul Klepetko a zis ca nu mai are nevoie de scandal.”

Declarația pacientului Dimulescu e de sâmbătă, acum patru zile, când am făcut înregistrarea pentru “Mărturia unui pacient cu plămânii transplantați: s-a pus la cale un genocid cu premeditare”. Mi-am adus aminte de informațiile astea azi, (inițial le-am ignorat), ascultând la radio, în mașină, declarațiile ministrului Florian Bodog. “AKH a rupt contractul unilateral”. Nici vorbă, AKH a făcut ce a spus, a operat cele 5 transplanturi și ne-a salutat din mers. Asta după ce clinica din Viena a devenit ținta atacurilor doctorului Copcă, cel care in plin scandal nu accepta un audit medical străin în spitalul lui decât după alegeri. Auditul nu a mai avut loc niciodată. Vă pun aici traducere scrisorii trimisă de Narcis Copcă prin avocați medicilor străini (foto):

“Vizita dumneavoastră poate provoca un mare conflict de interese având în vedere discuțiile personale purtate cu reprezentanții AKH din Viena, spitalul preferat de Ministerul Sănătății în ceea ce privește transplantul de plămâni, deoarece contractul dintre Eurotransplant, AKH Viena și un spital din România sunt subiectul unei investigații a procurorilor. (n.r. Copcă tocmai depusese la DIICOT o plângere vizând traficul de organe)

Spitalul Sfânta Maria este gata să împărtășească experiența sa unei echipe de experți independenți așa cum ați menționat și sunteți invitați să vă demonstrați îndependența acceptând invitația noastră, dar după 11 decembrie când în România au loc alegeri, pentru a elinima suspiciunile de subiectivism privitor la implicarea Eurotransplant de parte unei dintre părțile implicate in alegeri cât și pentru transparența si continuitate in ceea ce privește politicile de sănătate ale viitorului Guvern, oricare ar fi.
Prin aceasta vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul.”
scrisoare copca
Semnează Narcis Copcă prin casa de avocatură.
Recitind aceste scrisori cred că ele au fost menite să îi facă pe cei de la Eurotransplant si AKH Viena să renunțe pe loc la a mai opera pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar. Cum după 17 ani de presă nu pot crede în coincidențe, instincul îmi spune că așa a încercat Copcă să facă primul transplant pulmonar românesc acelui amărât de la Iași care acum a rămas sa-și așepte moartea ori să se roage zeului transplantului să îi ajungă resprația până va putea fi transplantat.
Citeste mai multe pe blogul paularusu.ro

Transparenta face diferenta