Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov, a declarat joi că prima ambulanţă care a ajuns Daniel Prodan nu avea medic, însă maşina era utilată cu tot echipamentul necesar pentru manevrele de resuscitare.

<

„Apelul a fost făcut în jurul orei 19.57. Imediat s-a căutat echipaj şi s-a făcut legătura doamnei cu medicul coordonator pentru a-i explica ce manevre trebuie să facă până ajunge ambulanţa. În acel moment, nu era niciun echipaj liber, nici la Ambulanţă şi nici la SMURD. S-a retras un echipaj care primise de patru minute o altă solicitare şi echipajul respectiv a fost trimis de urgenţă la adresa despre care vorbim. S-a ajuns în 14 minute acolo, fiind găsit un pacient în stop cardio-respirator. Având toată aparatura necesară resuscitării, echipajul a început manevrele de resuscitare” a declarat Alis Grasu la Realitatea Tv.

Aceasta a mai adăugat că în timp ce prima ambulanţă se deplasa spre casa lui Daniel Prodan, o a doua, de această dată cu medic, s-a eliberat şi a mers spre acelaşi caz. A doua ambulanţă a ajuns la 8 minute după prima.

„În timp ce ambulanţa de tip B se afla pe drum, s-a anunţat liber la Floreasca şi un echipaj de tip C. Echipajul de tip B presupune doar asistent medical, în timp ce echipajul de tip C este cu medic. Şi un medic şi un asistent pot face resuscitarea”, a mai spus directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov.

Alis Grasu s-a arătat pesimistă că se va ajunge, în viitorul apropiat, la situaţia în care fiecare ambulanţă va avea şi medic. „Deficitul este de 47% raportat dar la populaţia raportată statistic, nu la cea reală”, a mai spus Grasu.