Intra in contact cu noi

Stiri Bucuresti actualitate

Se putea si mai rau? Trei sferturi dintre scoli nu au autorizatie ISU in Bucuresti!

Publicat cu

pe

Planul de școlarizare pe anul 2019-2020 însumează, la nivelul Capitalei, un număr de 294.231 elevi, care vor învăța în 419 de școli de stat, respectiv 222 private, spun reprezentanții ISMB pentru MEDIAFAX. Din totalul unităților de învățământ de stat, 317 nu au autorizație ISU până în prezent.Noul an școlar va debuta începând cu ziua de luni, 9 septembrie. În Capitală, planul de școlarizare pe anul 2019-2020 însumează un număr de 294.231 elevi, care vor învăța în 419 unități de învățământ de stat, respectiv 222 private, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București, joi, pentru MEDIAFAX.Deși școala începe în câteva zile, din totalul unităților de învățământ de stat, 317 nu au până în acest moment autorizație ISU. Doar 8 unități sunt autorizate, alte 19 fiind în curs de autorizare. 81 dintre unități nu fac obiectul autorizării, spun reprezentanții ISMB. Totodată, potrivit aceleiași surse, alte 9 unități din Capitală nu au, până în acest moment, autorizație sanitară.
Tot în privința siguranței, a fost ridicată și problema pazei, a siguranței elevilor atât în incinta școlii, cât și în apropierea instituției. Reprezentanții ISMB au precizat că la nivelul Capitalei, 107 instituții au pază proprie, 194 prin intermediul unor societăți specializate, 112 au pază mixtă și 378 cu supraveghere video. Potrivit datelor aceleiași surse, 67 unități de învățământ din Capitală funcționează fără niciun fel de pază.
În ceea ce privește resursa umană, reprezentanții ISMB au declarat pentru MEDIAFAX că în Capitală, la acest moment, un deficit este înregistrat doar pentru specializările limbă germană și educație tehnologică, restul specializărilor fiind ocupate cu normă dublă.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că problema siguranței elevilor ar trebui să reprezinte o temă care să dea de gândit autorităților publice locale, în contextul în care sunt foarte multe școli care nu au servicii de pază și protecție garantată de către autoritatea publică locală.
„Chiar în foarte multe dintre cazuri părinții sunt cei care achită fondul pentru gardian și așa mai departe. (…) Sunt foarte multe primării, din multe județe, în care nu se respectă legea și practic autoritatea publică locală nu finanțează prin finanțarea complementară acele servicii de pază și protecție”, declară aceasta.
Antonia Pup a menționat că simplul fapt că se țin o dată la câteva săptămâni sau o dată pe semestru câteva ore în care li se prezintă elevilor normele de cirulație rutieră, nu e de ajuns.
„Părerea mea e că ar trebui să existe o transdisciplinaritate, în contextul în care elevii să fie învățați încă de mici cum ar trebui să acționeze ca cetățeni și ce pericole pot exista în societate”, spune președintele Consiliului Național al Elevilor.
„Era, la un moment dat pusă pe agenda publică, acea oră de siguranță în care elevul să afle mijloacele de apărare. Din nou, eu sunt de părere că nu ar trebui să încărcăm programa, ci ar trebui să găsim o metodă transversală prin care să integrăm aceste componente”, completează aceasta.
Nici în ceea ce privește numărul psihologilor prezenți în școli nu stăm mai bine. Antonia Pup consideră că un consilier la 800 de elevi, așa cum prevede legea în momentul de față, nu e suficient.
„Părerea mea e că ar trebui să avem un consilier școlar la 500 de elevi, nu la 800 cum e în prezent, pentru că un astfel de consilier școlar nici nu poate să facă față la un număr atât de mare de elevi”, spune președintele Consiliului Național al Elevilor.
Sursa citată a mai menționat și faptul că acești consilieri ar trebui să fie formați continuu, prezența și rolul lor fiind unele vitale în unitățile școlare: „Pentru această formare continuuă mă aștept ca în bugetul MEN să nu apară doar la nivel declarativ finanțarea corespunzătoare a acestor cabinete de consiliere și în cadrul acestor cabinete de consiliere ar trebui să fie finanțate și niște programe eficiente de orientare în carieră, că tot avem acum pe agenda publică dezbaterea privind învățământul profesional. La urma urmei, consiliera psihologică și psihopedagogică trebuie să se realizeze din timp. Asta înseamnă încă din ciclul de învățământ primar”.
Și preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, (FNAP-I.P) Iulian Cristache spune că tema siguranței elevilor în școli rămâne una superficial tratată.
„Avem aceleași probleme ca și anul trecut, ca acum doi ani și ca în ultimii ani. Din păcate, paza școlilor, cu mici excepții, este asigurată de asociațiile de părinți, nu de către comunitatea locală, așa cum ar trebui. (…) Singurul avantaj pe care îl primim de la instituțiile statului e faptul că în perimetrul școlilor, atunci când vin copiii la școală și când ies, dar în mod special când vin, se încearcă să se asigure prezența Jandarmeriei și a agenților de circulație, acolo unde școlile sunt foarte aglomerate și sunt în niște locuri mai înghesuite, astfel încât să asigure o fluență la nivel de circulație”, spune Cristache.
Iulian Cristache a cerut ministerului deblocarea acestor posturi, astfel încât școala să-și angajeze propriul paznic, însă de fiecare data reprezentanții ministerului au invocat lipsa fondurilor: „Unul sau doi, în funcție de numărul de elevi din acea unitate de învățământ. Din păcate, noi cerem și de cele mai multe ori, atunci când vorbim despre bani sau când avem nevoie de bani, ni se întoarce spatele și ni se spune că nu sunt fonduri”, spune Cristache.
Președintele FNAP-I.P a menționat că există și un cadrul legal care ar putea ajuta Consiliile Locale să vină cu pază, dar că și în acest caz motivația invocată e aceeași: lipsa fondurilor: „Noi am făcut adrese către primării la nivel national, către orașele reședință de județ și răspunsurile sunt că nu sunt fonduri alocate pentru așa ceva”, preciează acesta.
În ceea ce privește resursa umană, Iulian Cristache e de părere că mai important decât numărul profesorilor, este calitatea actului educational pe care aceștia îl pot livra.
„Mă interesează în mod special calitatea, desi într-un fel numărul este legat de calitate, pentru că dacă nu ai suficienți profesori buni, ești obligat să angajeză și profesori necalificați”, spune președintele FNAP-I.P.
Acesta a menționat faptul că lipsa resursei umane din sistem e „rodul sau rezultatul proastei salarizări din ultimii ani în această profesie”.
De asemenea, și președintele FNAP-I.P consideră că numărul psihologilor din unitățile de invățământ este categoric, insuficient: „În lege, figurează un consilier la 800 de elevi, ceea ce e foarte puțin. Nici măcar nu se respectă unul la 800, cred că vorbim în general de unul la 2.000, dacă nu mă înșel, sau unul la 1.500 după ultimele statistici”, spune Cristache.

Stiri Bucuresti actualitate

Atentie la cine va suna pe WhatsApp: Un român s-a trezit fără niciun ban și cu un credit la bancă de 37.800 lei

Publicat cu

pe

Un bărbat din Suceava s-a trezit dator la bancă cu 37.800 lei și a pierdut 3.750 lei după ce a sunat la un număr de telefon de pe Facebook, la un anunț care promitea câștiguri fabuloase în schimbul unor investiții în acțiuni Romgaz.

Un bărbat din Suceava a sesizat poliția că a fost păcălit cu o sumă mare de bani după ce a răspuns unui anunț fals de pe Facebook, care promitea câștiguri mari prin cumpărarea de acțiuni la Romgaz, scrie Obiectiv de Suceava.

Păgubitul a pierdut 3.750 lei și s-a trezit cu un credit bancar de 37.800 lei, doar pentru că a sunat la acel număr de pe Facebook și a crezut ce-i spun escrocii.

Reclama

Bărbatul a povestit polițiștilor că, în luna septembrie 2023, a văzut pe Facebook un anunț prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea respectivă. Bărbatul a apelat numărul de telefon din anunț, ocazie cu care a discutat cu o persoană ce s-a recomandat a fi din cadrul Romgaz.

În timpul discuției telefonice, persoana vătămată a acceptat să învestească suma de 1.250 lei, motiv pentru care i-a comunicat acelei persoane, telefonic, datele înscrise pe cardul bancar precum și cele de pe cartea de identitate.

În continuare, după ce i-a fost retrasă suma de 1.250 din contul bancar, persoana vătămată a fost contactată telefonic, de către o altă persoană, ce s-a recomandat a fi din partea aceleiași societății energetice, aceasta solicitându-i bărbatului depunerea a încă 2.500 lei la un ATM de monede virtuale, pentru a putea retrage câștigul inițial. Bărbatul din Vadu Moldovei s-a deplasat în municipiul Suceava și a depus la ATM suma de 2.500 lei.

Reclama

Pe 11 decembrie, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al Romgaz, bărbatul și-a deschis cont bancar separat, în cursul aceleiași zile fiind contactat telefonic de aceeași persoană ce i-a solicitat deschiderea contului și permițând accesul acesteia la telefon, prin aplicația informatică Any Desk, care permite control de la distanță, potrivit Monitorul de Suceava.

Pe 14 decembrie 2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde și-a deschis contul, omul din Vadu Moldovei a aflat faptul că pe 11 decembrie 2023 a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei.

Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11.12.2023 suma de 37.800 lei, la aceeași dată fiind și transferată aceeași sumă către alt cont.

Reclama

Păgubitul a povestit că persoana care l-a contactat și s-a recomandat a fi reprezentant al Romgaz i-a solicitat să efectueaze mai multe acțiuni, respectiv fotografierea cărții de identitate și o fotografie de tip selfie, în timp ce aceasta prin intermediul aplicației informatice efectua diferite acțiuni în telefonul persoanei vătămate.

Polițiștii au întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Cum se pune în practică o fraudă cu investiții?

Polițiștii suceveni au explicat că prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități pentru a-i atrage pe oameni să investească în escrocheriile lor.

Reclama

Se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.

Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă.

Reclama

”Insistăm tocmai pentru a preveni victimizarea persoanelor și în acest sens reamintim că educația financiară este primordială pentru protecție în cazul investițiilor financiare”, spun polițiștii suceveni.

Sursa: StirilePROTV


 

Reclama
Continua sa citesti

Stiri Bucuresti actualitate

Spaga de 9.000 de euro in Politia Capitalei pentru cateva favoruri

Publicat cu

pe

Un polițist de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv București a fost reținut de procurori, fiind acuzat că ar fi primit mită peste 9.000 de euro de la un bărbat arestat preventiv, în schimbul mai multor favoruri. Banii ar fi fost primiți în tranșe de la deținut sau iubita acestuia, pe o perioadă de un an și jumătate.

Conform Parchetului Tribunalului București, polițistul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus în instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru luare de mită în formă continuată.

Procurorii spun că în perioada mai 2022 – decembrie 2023 bărbatul, în calitate de agent de poliție la Poliția Capitalei – Serviciul de Reținere și Arestare Preventivă, a cerut și primit, în mai multe rânduri, de la un bărbat arestat preventiv sume de bani cuprinse între 500 și 3.600 de euro. În total, el a cerut suma de 9.600 de euro, din care a primit 9.200 de euro, banii fiind dați direct de către bărbatul aflat în arest, care este și denunțătorul, sau prin intermediul prietenei acestuia.

Polițistul a fost prins în flagrant joi, în timp ce primea 300 de euro de la deținutul respectiv.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor polițistul i-a permis celui aflat în arest să primească pachete care să depășească limita de greutate impusă de regulament, l-a pontat suplimentar pentru muncaa din arest̆, i-a permis să părăsească centrul fără documentația necesară în acest sens, i-a cumpărat produse alimentare și băuturi alcoolice sau a facilitat mutarea unor deținuți în alte celule.

Polițistul ar fi primit în continuare mită de la bărbatul respectiv și după plasarea acestuia în arest la domiciliu, în octombrie-noiembrie 2023, ca „recompensă pentru avantajele acordate”.

Continua sa citesti

Stiri Bucuresti actualitate

O vară întreagă de promisiuni deșarte: Zeci de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă!

Publicat cu

pe

Mai multe zone din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, în care locuiesc zeci de mii de oameni, au rămas, marți seara, fără apă caldă și căldură, din cauza unei avarii. Termoenergetica a transmis că avaria nu se va remedia mai devreme de noaptea de joi spre vineri. Potrivit prognozelor meteo, termometrele nu vor arăta mai mult de 6 grade Celsius în cursul zilei de miercuri.

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) SA anunţă, marți, că din cauza unei avarii produse în cursul acestei după-amiezi pe Magistrala III Sud, furnizarea agentului termic pentru apă caldă și încălzire va fi sistată în zonele: Mihai Bravu, Mașina de Pâine, Doamna Ghica, Șoseaua Fundeni și Petricani, din Sectorul 2 al Capitalei.

De asemenea, avaria afectează și vor funcționa sub parametrii normali zone din Sectorul 3 (Vitan, 1 Decembrie, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Rebreanu și Lucrețiu Pătrășcanu).

„Se vor efectua manevrele de trecere a alimentării punctelor termice din Șoseaua Ștefan Cel Mare, între Calea Floreasca și Piața Obor, pe CTE Grozăvești. Avaria s-a produs pe conducta Magistralei III Sud, la intersecția străzii Drumețului cu Calea Vitan. Au fost începute în regim de urgență lucrările de golire a conductei, de aerisire și ulterior vor fi realizate sudurile pentru reparația avariei”, informează Termoenergetica.

Termenul estimat pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării agentului termic este joi, ora 23.30.

Marți după-amiază au fost terminate lucrările de reparații pe Magistrala 1 Sud și a început încărcarea conductelor cu apă, urmând ca funcționarea pentru zonele afectate să fie reluată miercuri dimineață.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica7 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti7 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare