Corpul de Control al premierului Dacian Ciolos a descoperit nereguli grave la Spitalul Pantelimon.
Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii scoate la iveală noi nereguli Spitalul Pantelimon. Există neconcordanţe între medicamentele din documentele spitalului şi cele aflate în stocurile reale. Mai precis, peste o mie de flacoane din diverse medicamente au fost găsite în depozitul spitalului, acestea însă nu apar în niciun document. ” În urma informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind multiple probleme sesizate la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a verificat unitatea sanitară şi a constatat mai multe deficienţe, respectiv a dispus mai multe măsuri de îndeplinit de către managementul spitalului.

<
Corpul de Control constată în raport că nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente şi materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI. Drept urmare, echipa ministerului a inventariat medicamentele şi le-a comparat cu soldurile din documente. Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei și minusuri în 2 cazuri cu valoare de peste 400 de lei.

Câteva exemple de surplus:
· Colistină: 1019 flacoane,
· Fluimucil 10 fiole,
· Paracetamol 42 flacoane,
· Dexametazonă 8 fiole.
Deficitul din gestiune:
· Tachiyben – 40 de fiole,
· Albunorm – 1 flacon.”, se arată în comunicatul instituţiei.

Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienţii fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică. De asemenea, o altă constatare este faptul că controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menționate în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 400 din 2015.
Raportul consemnează că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor şi materialelor sanitare din secţia de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoştinţa personalului din ATI şi semnată de acesta. Dulapul mic de medicamente a fost desfiinţat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât şi doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină şi în Consiliul Etic.
Raportul Corpului de Control arată că, în anul 2015, 2400 de pacienţi au fost la Terapie Intensivă. Dintre aceştia, 850 au vârsta de peste 60 de ani. Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui aşa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secţie, conform documentelor prezentate echipei de control.
Comitetul Director trebuie să analizeze de ce în anii 2015 şi 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei. Toate măsurile dispuse de Corpul de Control sunt obligatorii pentru managementul spitalului. Neîndeplinirea lor duce la sancțiunile prevăzute de lege, anunţă Digi 24.