Intra in contact cu noi

Sanatate

Scandal la Spitalul Obregia: O candidata la conducere acuza interventii din partea cuplului Firea-Pandele!

Publicat cu

pe

O candidata respinsă la conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București (cel mai mare spital de profil din țară) acuză abuzuri și interese ale grupării Gabriela Firea-Florentin Pandele.
Pentru început, trebuie să precizăm că astazi (luni, 15 ianuarie) are loc concursul pentru ocuparea postului de management al unității medicale amintite. În aceste condiții, am primit astăzi (duminică) pe adresa redacției copia sesizărilor pe care Doina Maria Tilea (cea care reclamă că a fost respinsă abuziv) le-a trimis-o atât către Consiliul de Administrație al spitalului (CA condus de către Floricica Apostol), cât și către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (prezidată de către Daniela Blîndu). Găsiți AICI cele două documente comasate (textul sesizărilor este identic).
Pe scurt: după afișarea primelor rezultate, comisia de contestație este învinuită că i-ar fi respins dosarul Doinei Tilea, invocând lipsa timbrului fiscal și referatul medicului psihiatru sau neurolog. La rândul ei, candidata susține că referatul nu era precizat printre condițiile de concurs, iar timbrul fiscal a fost scos prin Legea nr. 1/2017, unde la articolul VI scrie după cum urmează: „Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 6 iulie 1999, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă”.
Concret: Tilea se plânge de faptul că ar fi fost respinsă în favoarea celui care este în prezent managerul Spitalului Obregia și contracandidat la același concurs de luni: Andrian Țîbîrnă, un fost angajat al Direcției de Sănătate a Primăriei Voluntari (primărie condusă și atunci, și acum de către Florentin Pandele, soțul edilului bucureștean Gabriela Firea). În urma dezvăluirilor făcute de către jurnalistul Cătălin Tolontan, primarul general Gabriela Firea l-a numit pe Țîbîrnă manager interimar la „Obregia”, în locul Monicăi Boer. Elena Faur (șefa de achiziții de pe vremea lui Boer) nu a scăpat atât de ușor, fiind reținută de către DNA, apoi plasată sub control judiciar de către Tribunalul București.
Interesant este că amintita comisie de contestație este compusă din Stelica Harda (președinte), Narcis Copcă (membru), Gheorghi Jardan (membru) și Tatiana Băcanu (secretar). Pe Narcis Copcă îl cunoașteți de pe vremea tehnocraților, când medicul l-a acuzat pe ministrul Sănătății de atunci (Vlad Voiculescu) că vrea să distrugă transplantul pulmonar din România, prin închiderea Spitalului „Sfânta Maria” (unde Copcă era manager). Între timp, Cătălin Tolontan a publicat o serie de articole despre două vile pe care medicul transplantolog nu și le-ar fi trecut în declarația de avere, iar consilierul general USR Ana Ciceală i-a învinuit pe același Narcis Copcă și pe alt medic – Monica Pop – că nu au lăsat-o să filmeze ședința CGMB în care transplantologul își prezenta planul de management (găsiți detalii în linkul de mai sus, cu sesizările comasate, unde se face trimitere și către articolul despre Țîbîrnă de pe Tolo.ro, material ce conține înregistrarea unei discuții dintre Andrian Țîbîrnă și Mihai Nena, patronul firmei Team IT, în care primul îl învață pe al doilea cum să câștige contracte cu „Obregia”.).
În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu Doina Tilea, pentru mai multe detalii. Pe lângă reluarea amănunțită a celor scrise în sesizare, economista a susținut că la mijloc ar exista interese ale grupării Firea-Pandele.
Vă prezentăm mai întâi cronologia expusă de către Doina Maria Tilea, conferențiar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, auditor la Regia Autonomă de Transport București (RATB) din anul 2012 până în prezent și fost candidat în alegerile europarlamentare ale anului 2007 din partea Partidului Alianța Socialistă – urmașul Partidului Socialist al Muncii (PSM) din anii ’90 (îi găsiți CV-ul AICI).
„În data de 5 ianuarie, m-am prezentat și m-am înscris la acest concurs, pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică la Spitalul de Psihiatrie Obregia. Pe data de 8, s-au afișat rezultatele. La afișarea rezultatelor, pe site, numărul meu de la dosar era în dreptul contracandidatului meu, Andrian Țîbîrnă, și numărul lui de dosar era în dreptul meu. Dar la el era trecut: «admis»; la mine, este «respins», din cauza a două subpuncte. Primul era că nu am curs de perfecționare sau diplomă în domeniul managementului (de doctor sau master) și al doilea punct era că lipsește certificatul medical A5, eliberat de medicina muncii, în care – conform datelor afișate – trebuia să scrie că sunt aptă medical, neuropsihic și fizic. Am fost la medicul de familie, să-mi dea că sunt aptă (ca să poată să completeze în partea cealaltă) și m-a supus la un test, ca să vadă iarăși. Asta este procedura. Ulterior, când m-am dus să depun contestația (în cursul zilei de marți, 9 ianuarie), am cerut și eu să-mi dea componența comisiei care mi-a evaluat dosarul, deoarece pe site, când s-au afișat rezultatele, era trecut doar secretarul de comisie. Mi-au refuzat categoric (că nu prevede procedura), în condițiile în care obligatoriu comisia trebuia să fie pe site. Am speculat atunci că încă nu era formată. Nu există nici în ziua de azi, deși am făcut scris. Eu nu am primit efectiv componența comisiei de constituire (un număr de decizie).
Implicit, m-am dus la resurse umane, să văd despre ce e vorba. Vreau să vă spun că mă urmăreau agenții de pază – vorbeau prin cască: «Vedeți că e acolo, e acolo»… Între timp, am mers cu avocatul meu. L-am lăsat pe avocat în fața registraturii unde am depus contestația (în aceeași clădire este și biroul managerului interimar – Andrian Țîbîrnă).
Am uitat să vă spun: în momentul când ne-a invitat în birou, mi-a dat o carte de vizită, mi-a cerut un număr de telefon și mi-a spus că el ar vrea să colaboreze cu mine. Știa că am un ONG pe proiecte europene (Asociația pentru Promovarea Spiritului Antreprenorial) și a zis că poate facem proiecte. Dânsul cred că s-a uitat pe CV-ul meu. Dar eu vreau să-l acționez în instanță – lucrurile nu vor rămâne așa. Mâine mă duc la Tribunalul București, în contencios administrativ (în jur de ora 9:30-10): trebuie să anulez concursul (care are loc tot mâine, de la ora 10), pentru că n-am altă soluție.
Eu ulterior am văzut că în 2017 domnul Tolontan a scris că el (Țîbîrnă – n.r.) a lucrat la Direcția de Sănătate în cadrul Primăriei Voluntari. Implicit, am aflat că ar fi un apropiat al familiei Pandele.
Revenind: domnul manager ar fi abordat avocatul (eu între timp m-am dus și la registratură, să mi se dea componența comisiei) și dânsul i-ar fi spus avocatului că nu am timbru fiscal A5. Am ajuns și eu, ne-a invitat la dânsul în birou, m-am dus, i-am explicat situația, că mi se pare anormal să nu mi se dea acea comisie – de-aia am și speculat că ea nu există și că procedura nu este corectă, în condițiile în care eu am acele diplome. Avocatul meu a spus că nu am timbru fiscal, iar eu am răspuns că timbrul fiscal este scos cu data de 1 februarie 2017 (sunt acele acte ale domnului Dragnea) – nici nu știu dacă mai există timbru fiscal la Poștă. Am plecat și pe data de 10 s-au afișat rezultatele contestației, în care – într-adevăr – a apărut că există acele diplome.
Am uitat să vă particularizez: eu sunt doctor în economie (în domeniul managementului), am facultatea de management și am și curs de specializare în management. Deci nu aveau de ce să-mi respingă dosarul. Am mai precizat în contestație că la filele 5 și 6 din dosar există acest certificat A5. E drept că mi l-au găsit, dar mi-au respins dosarul, pe motiv că nu am acel timbru fiscal – exact ceea ce dovedește că actualul manager cunoștea dosarul meu. Sinceră să fiu, el nu avea dreptul, din moment ce este candidat. Și au inventat cu timbrul fiscal, din moment ce este articolul VI din Legea 1/2017, unde timbrul fiscal este scos. Este un abuz! N-au vrut să mă primească în concurs, pe motiv că actualul manager nu avea la momentul respectiv cred că nici planul managerial făcut – motiv pentru care l-a copiat după managerul din 2014, Monica Claudia Boer (chiar am și observațiile toate); a mai preluat și câteva idei din planul meu managerial, pe care eu l-am depus înaintea dânsului”, a explicat Doina Maria Tilea pentru PSnews.ro.
Întrebată ce consideră că se află în spatele respingerii dosarului (răzbunare, răfuială politică?), Doina Tilea a vorbit despre posibila filieră Firea-Pandele de la Spitalul Obregia.

„Nu, nu este nicio răzbunare, nicio răfuială politică. Problema e în felul următor: nu m-au lăsat să particip la acest concurs. După cum știți și dumneavoastră, majoritatea concursurilor în domeniul manageriatului și în domeniul medical sunt monitorizate video. După cum știm toți, proba practică niciodată nu poate fi contestată, dar, odată ce era monitorizat video, eu puteam să cer acel filmuleț cu desfășurarea examenului, că eram contracandidat.

Și vă mai spun încă un aspect: l-am cunoscut pe actualul manager și – sincer – el nu poate să scoată nici două cuvinte coerent. Deci ați înțeles: eu dacă intram cu el în comisie, chiar dacă îl lăsam să citească de pe o foaie și chiar dacă îi dădeau dinainte întrebările, el nu avea coerența să le exprime. Bănuiesc că s-au interesat de mine: știu că sunt conferențiar universitar și cred că le-a fost frică că sunt orator bun și premisa era că ieșeau anumite nereguli.
Ulterior ce am aflat: când m-am dus la Corpul de Control al Guvernului, să depun o sesizare, m-am întâlnit cu șeful unei clinici. Dânsul mi-a sugerat că Spitalul Obregia este cel mai mare din țară (eu știu, c-am studiat despre el și am scris în planul managerial), încasează cei mai mulți bani și este râvnit pentru că sunt foarte multe contracte. Și acum: doamna primar Firea are nevoie de un manager al dânsei, care poate să-i preia toate contractele pe care le sugerează. Eu, dacă nu sunt susținută politic, nu m-aruncă nimeni în față, eu n-am cum să accept anumite contracte în detrimentul cetățeanului; m-aș duce pe o parte corectă. Istoricul meu este de om corect: nu mă are nimeni la mână cu nimica… Mai sunt și auditorul RATB-ului, unde tot timpul ies în față și spun că nu e corect ce se întâmplă… Bănuiesc că s-a studiat și s-a văzut că nu pot să fac parte din acest grup… infracțional, bănuiesc; altceva nu pot să spun. Nu mi-au dat nici măcar posibilitatea să-mi susțin planul managerial”, a încheiat Tilea.
Aceeași Doina Maria Tilea ne-a trimis atât proiectul de management depus de către Andrian Țîbîrnă, cât și vechiul plan de management al Claudiei Boer. (Le găsiți AICI, comasate.)
În altă ordine de idei: am stat de vorbă cu Andrian Țîbîrnă, care la început a fost reticent în comentarii, când l-am rugat să ne ofere un punct de vedere: „Nu sunt în măsură să vă dau o astfel de informație. Nu eu am organizat concursul. Concursul este organizat de către consiliul de administrație – îmi pare rău. Adresați-vă consiliului de administrație al spitalului! Spuneți-mi ce punct de vedere pot să vă ofer eu!”
Noi am insistat, amintindu-i că este nu doar candidat, ci și managerul în funcție al spitalului.
„Da: eu sunt candidat: mi-am depus dosarul, am fost admis; mâine mă prezint la concurs. Asta pot să vă spun”, a venit replica oficialului de la Obregia.
Întrebat despre interesele politice care ar sta la mijloc (conform acuzațiilor Doinei Tilea), Andrian Țîbîrnă a amenințat că îi face plângere penală.
„Doamna Tilea să acuze ce dorește dânsa – nu sunt în măsură să comentez acuzațiile dumneaei. Sunt organe competente – să se adreseze organelor competente! Eu la fel mă voi adresa, în condițiile în care dânsa face acuzații false. Voi răspunde cu aceeași monedă. Voi face și o plângere penală împotriva dumneaei, în condițiile în care face acuzații false la adresa mea. Eu n-am nicio tangență cu presupunerile dumneaei. Ce gândește dumneaei e gândul dumneaei. Eu sunt același candidat ca și dumneaei: mi-am depus dosarul, am fost admis; luni mă prezint la concurs. Punct. În condițiile în care nu mă acuză, suntem ambii candidați, am depus ambii dosarele… Din câte am înțeles, comisia un dosar l-a respins. Dânsa a făcut contestație și a văzut toată lumea – am citit și eu un articol postat de dumneaei cu minciuni… În fine. Nu știu dacă l-ați citit și dumneavoastră, dar mie mi se pare aberant”, a detaliat Țîbîrnă.
În ceea ce privește acuzația conform căreia directorul interimar ar fi avut acces la dosarul contracandidatei, reprezentantul spitalului a reacționat în aceeași notă: „Ei, vedeți? Nu e asta o acuzație falsă la adresa mea? Acuma, știți cum e: haideți să facem tot posibilul ca să denigrăm o persoană! Eu în viața mea nu-mi permit să denigrez pe nimeni și nu fac nicio acuzație falsă la adresa nimănui. Dacă dumneaei este în stare să facă lucrul ăsta, n-are decât! În condițiile în care va face acuzațiile astea false, eu – v-am spus – o să mă adresez și organelor competente. Deci Dumnezeu mi-e martor: eu tot timpul am fost un om corect și voi fi și în continuare. O să îmi apăr demnitatea mea – cel puțin cum cred eu că trebuie s-o apăr”.
Tot lapidar a fost Andrian Țîbîrnă când l-am rugat să comenteze cele scrise de către Cătălin Tolontan: „Nu răspund absolut nimic. Nu răspund provocărilor”.
În ceea ce privește suspiciunea de plagiat, managerul în funcție a susținut că a pus ghilimele: „Nu comentez lucrul acesta. Dânsa poate să facă orice. Nu mă mai implicați, vă rog, în lucrurile acestea. Nu vă supărați: eu mă pregătesc pentru mâine de prezentare. Eu am comparat multe proiecte de management din București. Eu am luat pasaje sunt și pe site-ul spitalului – dacă o să le vedeți. Sunt puse între ghilimele, sunt toate (de la statistică medicală), sunt luate din mai multe locuri”.
Noi am insistat (argumentând că există pasaje unde ghilimelele lipsesc), dar directorul de spital a încheiat convorbirea: „La comentarii, dac-o să vedeți, sunt în ghilimele puse multe lucruri – da? Vă mulțumesc mult”.
Redacția PSnews.ro a contactat-o pentru un punct de vedere pe Floricica Apostol, însă șefa CA Obregia ne-a îndrumat către Stelica Harda, cu care din păcate nu am putut lua legătura.

Reclama

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica7 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare