Gabriela Firea are mari probleme în ultima perioadă. Deși până nu demult se visa candidat la prezidențiale din partea PSD, acum abia mai supraviețuiește în partid. Puciul eșuat, care a avut-o vârf de lance, i-ar putea pune capac carierei sale politice.

<

Deşi Liviu Dragnea nu a spus niciodată public că ar dori să o excludă din partid, acesta a avut grijă ca mesajele sale să ajungă la Gabriela Firea şi să o scoată din minţi. Invitată la România Tv, aceasta a făcut o serie de afirmaţii surprinzătoare, folosind termeni năucitori ca „lichidare”, „mazilire”, „chinuie”, „curme”, termeni care nu-i sunt caracteristici vocabularului său. Asta arată că primarul general traversează o perioadă de maximă tensiune şi disperare.
Conform unor surse din PSD, tocmai pentru a o pedepsi pe Firea pentru trădare, după ce i-a oferit tot ce a dorit, Liviu Dragnea doreşte să o înlocuiască acum, culmea, cu un apropiat al acesteia. Este vorba despre primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, fost senator PNL şi PSD în trecut. Acest lucru a fost confirmat chiar şi de Gabriela Firea.
În campania pentru alegerile locale, el a fost tot timpul braţ la braţ cu aceasta, fiind notorie relaţia foarte apropiată dintre cei doi. Se ştia, însă şi că Mutu îşi doreşte să se afirme în Sectorul 6 tocmai pentru ca apoi să poată candida la Primăria Generală la alegerile viitoare. Firea era şi ea de acord, dar în contextul în care urma să fie candidat la prezidenţiale.
Acum că nu mai are nicio şansă la funcţia supremă în stat, vrea să-şi păstreze măcar influenţa locală, doar că Dragnea are alte planuri şi doreşte să o izoleze total. Astfel vrea să dea exemplu că trădătorii vor fi pedepsiţi şi să descurajeze orice iniţiativă de acest fel în viitor.
Și într-adevăr, notorietatea politicienilor PSD nu contează foarte mult dacă nu sunt fac parte din partid. Spre deosebire de celalate formaţiuni, social-democraţii în afara PSD sunt cam nimeni. Electoratul de stânga este orientat spre partid, mai puţin spre personaje.
Cel mai bun exemplu în acest sens este Mircea Geoană, care odată exclus din PSD nu s-a mai regăsit niciodată politic. Victor Ponta a fost de departe cel mai carismatic social democrat, dar excluderea lui nu a afectat deloc scorul partidului. Iar noua lui formaţiune nu reuşeşte încă să capteze electorat PSD.
Un alt nume vehiculat pentru preşedinţia PSD Bucureşti este Șerban Nicolae. Acesta ar putea, însă prelua organizaţia Ilfov. Momentan nimic nu este sigur şi Liviu Dragnea preferă să-şi ţină subalternii în suspans, tocami pentru a-i disciplina şi a nu se mai trezi cu surprize neplăcute în viitor.

Transparenta face diferenta