Moise Guran l-a intrebat pe Klaus Iohannis, in cadrul dezbaterii de la BCU, daca nu a amanat organizarea referendumului pentru a obtine un impact electoral mai mare, avand in vedere ca multe dintre modificarile la legile justitiei au avut loc imediat cu mult inainte.
„Ati sacrificat justitia pe altarul interesului electoral prin amanarea referendumului?”, a intrebat Moise Guran.

<

„Se vede destul de bine ca nu. Am amanat referendumul pana in momentul in care am considerat ca o convocare a unui referendum produce efecte maximale. Cred ca a produs.
In plus, am retrimis legile justitiei in Parlament. Am retrimis legile justitiei la CCR, la Curtea de la Venetia. Am reusit sa anulez 70% din masurile care ar fi compromis legile justitiei. Sigur, nu sunt perfecte, sunt in vigoare, dar lucrurile nu se opresc aici si voi avea grija sa reiau lucrurile dupa alegerile parlamentare, cand voi repara ce mai este de reparat.
Fara mine, statul de drept s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. Lupta anticoruptie continua”, a declarat Iohannis.
Intrebat, marti, de catre un jurnalist ce fel de presedinte se considera, Klaus Iohannis a sintetizat: „Nu ma joc, nici nu dictez, prezidez”.
”Cateodata de la PSD mi se spune spectator, alta data ca sunt dictator si vreau sa acaparez putere. Sunt un presedinte care real se implica, care vine cu solutii si care vine cu perspective. Nu ma joc, nici nu dictez, prezidez”, a spus Iohannis.
Intrebat daca presedintele este, conform actualei Constitutii, responsabil de ceea ce face guvernul, Iohannis a oferit o explicatie detaliata.

„Constitutional nu este responsabil, Constitutia consfinteste un executiv bicefal: presedintele si Guvernul. Politica economica se face de guvern, asta a dus la situatia pe care am avut-o cu guvernele pesediste care au refuzat nu doar colaborarea, ci si comunicarea cu presedintele, simptomatic pentru acest fel obtuz, nedemocratic de a guverna au fost ultimele doua ocazii de discutie cu acest guvern esuat: discutiile despre comisarul european si consultarile cu partidele dupa motiunea de cenzura. PSD-ul a chiulit. De cand e in functiune guvernul Orban am avut cu ei mai multe discutii decat am avut cu guvernele pesediste in trei ani. Nu incerc eu sa-mi impun punctul de vedere, nici ei, sunt discutii foarte bune, dorim impreuna sa gasim solutiile cele mai bune”, a spus Iohannis.

Transparenta face diferenta