Senatorul PSD Lucian Romascanu a declarat luni ca Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, cercetat de DNA intr-un dosar penal, este parlamentar si ca nu exista motive de invalidare a mandatului acestuia, conform legislatiei in vigoare.

<

„Nu am informatii despre decizia partidului in ce il priveste pe domnul Tudorache. Este ales, este validat, nu existau motive de invalidare in acest moment. Deci, lucrurile merg inainte, o sa vedem cum o sa fie afilierea domniei sale. A fost pus pe liste inainte de problemele penale pe care le-a avut. Noi nu ne-am incalcat promisiunea de a avea liste curate. In ce priveste validarea, nu exista motive de invalidare, conform legislatiei in vigoare. Domnul Tudorache este parlamentar”, a spus Romascanu la Palatul Parlamentului despre Tudorache, care a anuntat ca se suspenda din PSD in urma anchetei DNA.

El a adaugat ca, probabil, grupul PSD de la Camera Deputatilor va lua o decizie cu privire la afilierea lui Tudorache la acest grup.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminica seara ca luni dimineata va avea o discutie cu Daniel Tudorache pentru a se lamuri daca acesta vrea sa continue demersul de a nu intra in Parlament, adaugand ca fostul primar al Sectorului 1 nu a fost trimis in judecata.

„In primul rand, noi am luat o decizie politica – nu candideaza pentru o functie de parlamentar nimeni care este trimis in judecata, totusi, antepronuntandu-ne, deoarece exista prezumtie de nevinovatie. In cazul domnului Tudorache, imediat dupa ce a inceput ancheta DNA, deci nu a fost trimis in judecata, el a luat decizia sa se autosuspende in primul rand din functia de presedinte la Sectorul 1. Mandatul domnului Tudorache nu trebuie sa il dea Marcel Ciolacu sau PSD, il da BEC si Judecatoria, au acest atribut.

Vom vedea maine (luni – n.r.) la comisia de validare care este temeiul si maine dimineata o sa am o discutie lamuritoare cu domnul Tudorache daca vrea sa continue demersul de a nu intra in Parlament sau doreste sa intre in Parlament si atunci trebuie o decizie politica de urgenta luata in interiorul partidului”, a spus Ciolacu la Antena 3.

El a adaugat ca nu si-a incalcat nicio promisiune deoarece Tudorache nu este trimis in judecata.

„Promisiunea mea a fost foarte clara, nu candideaza nimeni care este trimis in judecata. Am citit si eu in presa … nu am inteles foarte bine speta, spalare de bani cu a doua sotie, dar dansul e la treia, e un pic cam sofisticata pentru mine”, a afirmat liderul PSD, citat de Agerpres.

In plina campanie, Marcel Ciolacu spunea insa altceva despre Tudorache. El a promis clar ca mandatul de parlamentar al lui Tudorache nu o sa fie validat.

„A inceput o ancheta dupa ce s-au intocmit listele. Am avut o discutie cu el, tot respectul pentru decizia sa, in acest moment nu mai este membru al PSD si presedinte al PSD Sector 1. Tudorache nu va fi validat de viitorul Parlament, pentru ca prima regula este sa fii membru al PSD. Domnul Tudorache nu mai este. Este o decizie curajoasa, nu s-a cramponat de aceasta functie”, a declarat inainte de alegeri Ciolacu.

Pe 21 noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Dan Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor. Potrivit unui comunicat al DNA, in acelasi dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alte doua persoane fizice – fosta sotie si o persoana fizica aflata in anturajul primarului -, pentru infractiunea de complicitate la spalarea banilor, respectiv trafic de influenta.

Transparenta face diferenta