Primaria Capitalei a incheiat anul 2016 cu un excedent bugetar – adica bani necheltuiti – de circa 700 milioane lei. Suma este uriasa raportata la bugetul de circa 3,7 miliarde lei in 2016. Printre proiectele pentru care s-au alocat bani la inceputul anului 2016, dar nu au fost cheltuiti, deoarece acestea nu au mai inceput, se numara: largirea strazii Fabrica de Glucoza, penetratia Prelungirea Ghencea – Domnesti, parcarea park&ride de la capatul Sos. Pantelimon, pistele pentru biciclete, pasajul pietonal Piata Eroii Revolutiei.
Primaria Sectorului 2 a ramas in 2016 cu un excedent de 267 milioane lei, Primaria Sectorului 3 cu 57 milioane lei, iar Primaria Sectorului 1 – cu circa 20 milioane lei. Asta in conditiile in care Primaria Sectorului 3 s-a imprumutat anul trecut 100 milioane de lei pe motiv ca nu are bani sa realizeze investitiile incepute- in principal reabilitarea termica a blocurilor si amenajarea spatiilor verzi.
Primariile au ramas cu bani necheltuiti fie din cauza proiectelor blocate (de exemplu, Pasajul de la Piata Sudului a fost blocat in prima jumatate a anului 2016), fie din cauza ca nu au reusit sa pregateasca toate documentele necesare (proiecte tehnice,  licitatii, avize, autorizatii, exproprieri) pentru a incepe proiecte noi. Pregatirea unui proiect dureaza 1-2 ani, in functie de complexitate.
In plus, in iunie 2016 au avut loc alegeri locale, s-au schimbat primarii, iar acestia au fost „precauti” in ceea ce priveste decontarile. O alta cauza poate fi faptul ca in primele 6 luni din 2016 – 5 din cei 7 primari din Bucuresti, alesi in 2012, erau suspendati/si-au dat demisia, avand probleme cu legea. Astfel, conducerea primariilor a fost asigurata de interimari care nu si-au asumat proiecte importante si nu au pregatit proiecte noi care sa poata fi incepute de urmatorul primar.
„Excedentul bugetului local aferent exercitiului bugetului pe anul 2016 a fost stabilit in conformitate cu OMFP 2890/21.12.2016  la  suma de 685.020.279,87 lei.  Acesta a fost preluat in contul de Excedent al bugetului local al Municipiului Bucuresti unde este inregistata suma de 290.544.094,97 lei reprezentand excedent al exercitiilor bugetare anterioare. Astfel, suma totala inregistrata in contul de Excedent al bugetului local al Municipiului Bucuresti la data de 10.01.2017 este de 975.564.374,84 lei. Mentionam ca, in conformitate cu Legea 273/2006 privind finantele publice locale cu modificarile si completarile ulterioare, excedentul bugetului local se poate utiliza, in baza hotararilor autoritatilor deliberative, ca sursa de finantare a cheltuielilor de investitii , pentru acoperirea temporara a eventualelor goluri de casa provenite din decalajele intre incasarea veniturilor programate si cheltuielile de efectuat, precum si pentru acoperirea definitiva a eventualelor deficite ale bugetului local la sfarsitul exercitiului bugetar”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Citeste continuarea pe Hotnews.ro.

<
Transparenta face diferenta