Acasă Bucuresti Premiera nationala: Doctorii de la Spitalul Colentina au operat PE CREIER o...

Premiera nationala: Doctorii de la Spitalul Colentina au operat PE CREIER o pacienta care a ramas TREAZA in timpul operatiei!

815

Prima intervenție neurochirurgicală la un pacient treaz, care s-a realizat în sistemul sanitar public românesc, a avut loc la Spitalul Clinic Colentina din Capitală. Pacienta de 48 de ani prezenta o tumoră în aria motorie primară, aria senzitivă primară și aria care deservește percepția hemispațială.
Medicii anesteziști implicați, Dr. Lelia Iliescu, medic primar ATI (șef secție ATI) și Dr. Adriana Badea, medic specialist ATI, au avut un rol cheie, făcând posibilă o operație pe creier în timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea și desena pe hârtie.
„Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primește inițial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea și neuronavigația, apoi începe intervenția chirurgicală. Când se ajunge la formațiunea tumorală, adică după 20-30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenției neurochirurgicale, care a durat 4 ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă și a efectuat diferite teste de evaluare a funcțiilor motorii și senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”, a precizat Dr. Lelia Iliescu.
De menționat este faptul că acest tip de intervenție este decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.
Nu numai perioada intraoperatorie este foarte importantă, dar și pregatirea preoperatorie și urmărirea postoperatorie contează, anunta bucurestifm.ro.
Toate acestea se realizează în cadrul unei structuri noi, specializate, apărute de un an în cadrul Spitalului Clinic Colentina, ca urmare a eforturilor sustinute din ultimii ani.
Secția ATI din cadrul acestei structuri are medici neuroanesteziști, terapie neurointensivă cu linie de gardă, acces continuu la computer tomografie, RMN, Doppler transcranian, EMG, EEG, etc.
Alături de medicii neuroanesteziști, la intervenția în premieră, au participat neurochirurgii Dr. Ionuț Gobej și Dr. Dorin Bica precum și medicul neurolog Dr. Laura Crăciun și, nu în ultimul rând, echipele de asistenți medicali și restul personalului secțiilor de terapie intensivă, neurochirurgie și bloc operator.

<