Fostul ministru Vlad Voiculescu a revenit luni cu noi declaratii pe subiectul raportarii deceselor de COVID-19. Daca pe tema infiintarii grupului de lucru din Ministerul Sanatatii nu se poate pune de acord cu premierul Florin Citu, el cere ca lucrurile sa nu ramana neverificate.

<

Voiculescu a dat exemplul Spitalului Colentina, unde diferenta spune ca era de peste 500 de decese. Nu a precizat insa intervalul la care este raportata aceasta cifra.”„Exista doua platforme, o platforma in care raporteaza doar spitalele si o a doua in care raporteaza si spitalele, si medicii de familie, prin DSP-uri. Numarul de decese in patforma in care raporteaza doar spitalele e semnificativ mai mare decat numarul de decese din paltforma in care ar trebui sa raporteze toata lumea.Daca ne uitam la spitalul Colentina, vedem ca diferenta e de sute de persoane, raportarea din platforma in care raporteaza doar spitalele este semnificativ mai mare decat numarul din platforma unde ar trebui sa raporteze atat spitalele, cat si medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gandit cum trebuie metoda de raportare si cineva n-a validat rezultatele cum trebuie.

Pentru raportare responsabil este spitalul, mergand pe lant este Directia de Sanatate Publica, dupa care la capatul lantului este Ministerul Sanatatii si Institutul de Sanatate Publica. Principala responsabilitate e la INSP”, a spus Voiculescu, la Europa FM, precizand ca este vorba de peste 500 de decese.

Spitalul Colentina transmite că afirmațiile fostului ministru nu se susțin.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de raportare a numărului de decese provocate de COVID-19 și presupuse inadvertențe care ar fi fost constatate recent, considerăm necesar să facem următoarele precizări:

Spitalul Clinic Colentina funcționează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020.

Toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent, au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală.

Din data de 27.03.2020 și până în data de 19.04.2021 (ora 9.00), Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19.

Totodată, în aplicația Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19.

Ambele raportări pot fi verificate și certificate cu ușurință de către autoritățile competente, diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”, au declarat reprezentanții Spitalului Colentina din București.