Intra in contact cu noi

Bani

Platim aproape CEA MAI IEFTINA APA din tara! Directorul Apa Nova: O fi mai bine să trăiţi la Piteşti, la Târgovişte sau la Constanţa?

Publicat cu

pe

Tariful la apă şi canal practicat în municipiul Bucureşti se clasează pe locul 29 din 33 de mari oraşe ale României, a declarat, vineri, directorul general al Apa Nova Bucureşti, Mădălin Mihailovici, într-o conferinţă de presă.

„La ora actuală, din 33 de mari oraşe ale României, tariful la apă şi canal practicat în municipiul Bucureşti este pe locul 29 din 33, iar pe locul 33 se află o altă companie a grupului Veolia, respectiv Apa Nova Ploieşti. Retoric, aş putea să vă întreb este mai bine să trăiţi la Piteşti, la Târgovişte sau la Constanţa?. Or avea aceleaşi utilaje şi tehnologii pe care le avem şi noi? Cu mâna pe suflet vă spun că nu”, a precizat Mihailovici.
Datele statistice prezentate de societate arată că oraşele Constanţa, Piteşti şi Târgovişte au cele mai mari tarife la apă şi canal, respectiv peste 7 lei/mc, fără TVA, în timp ce în Bucureşti tariful ajunge la 5 lei/mc fără TVA, iar la Ploieşti, este uşor sub 4 lei/mc.
În comparaţie cu 9 capitale învecinate, tariful la apă şi canal din Bucureşti este al treilea cel mai redus cu 1,130 euro/mc, după Sofia cu 0,72 euro/mc şi Belgrad 0,867 euro/mc, dar se află înaintea altora precum Istanbul – 1,5 euro/mc, Budapesta- 1,65 euro/mc, Bratislava – 1,85 euro/mc sau Praga – 2,837 euro/mc.
Mihailovici a precizat că oamenii se întreabă mereu de ce trebuie plătită apa şi a argumentat că sunt costuri foarte mari pentru transformarea apei brute în apă potabilă, iar tarifele au scăzut de două ori în acest an.
„Este normal că trebuie să o plătim pentru că noi luăm apă din râu, apă brută, ca să o facem potabilă, iar calitatea apei brute lasă mult de dorit. Costurile sunt extraordinar de mari ca să transformi o apă brută într-o apă potabilă. Faptul că de la începutul anului tariful la apă a scăzut de două ori, separat de reducerea TVA şi la societate se lucrează pe eficientizare, îmi spune că scăderea nu are legătură cu DNA. Mulţumesc însă DNA că a tras un semnal de alarmă şi am închis robineţii cu bani, dar scăderea tarifului este legată doar de eficientizare. Este un contract public-privat realizat pe conceptele Băncii Mondiale construit pe performanţă (…) Nimeni din societate sau din primărie nu poate schimba tariful în plus sau în minus decât o echipă internaţională de experţi. Eu nu pot să îl modific, doar pot să îl eficientizez”, a adăugat directorul general al societăţii. 
În ceea ce priveşte consumul de apă, şeful Apa Nova Bucureşti a precizat că este în uşoară scădere datorită tendinţei de reducerea risipei, însă se află în continuare peste media europeană.
„Consumul de apă este în uşoară scădere şi este normal pentru ca tendinţa este ca omul să înţeleagă să reducă risipa. Dacă în 1999 era imens, de 600 de litri pe om pe zi, acum suntem la 170 litri/180 de litri pe om şi zi, dar la nivel european este undeva la 110- 120-125 de litri/om/zi”, a adăugat Mihailovici. 
Apa Nova Bucureşti a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 166 de milioane de euro, a produs 170 de milioane de metri cubi de apă potabilă şi a evacuat prin reţeaua de canalizare şi epurat prin staţia de la Glina 309 milioane metri cubi de apă.
Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti şi are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Sursa: AGERPRES

Bani

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Publicat cu

pe

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.

Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.

Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.

Reclama

La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.

Continua sa citesti

Bani

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Publicat cu

pe

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.

Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.

Reclama

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Continua sa citesti

Bani

Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Publicat cu

pe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Reclama

Informația pe scurt

Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație  în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de  milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.

Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută  de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.

Reclama

Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu.  În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.

Ancheta pe larg în g4media.ro.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bucuresti46 de minute in urma

Caz socant in Bucuresti: Bătrâni sechestrați în condiții mizere pentru a li se lua casele!

Poliţiştii şi procurorii fac, miercuri, percheziţii în Bucueşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar lipsire de libertate în mod ilegal...

Stiri Bucuresti actualitate5 ore in urma

O vară întreagă de promisiuni deșarte: Zeci de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă!

Mai multe zone din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, în care locuiesc zeci de mii de oameni, au rămas,...

Transport5 ore in urma

Începând cu 15 decembrie pe Bulevardul Regele Mihai I va fi dată în circulaţie o bandă nouă dedicată transportului în comun 

O nouă staţie va fi înfiinţată pe traseul liniei 205 pe Bulevardul Aviatorilor între staţiile „Piaţa Victoriei” şi „Piaţa Charles...

Bucuresti6 ore in urma

Peste 900 kilograme de petarde şi artificii descoperite în casa unui bărbat din Sectorul 1 al Capitalei

Peste 900 kilograme de petarde şi artificii au fost descoperite în urma unei percheziţii la domiciliul unui bărbat din Sectorul...

Turist21 de ore in urma

Bucureștenii sunt șocați de prețurile nesimțite de la târgurile de Crăciun din Capitală. Câteva exemple

Turiștii care vor să mănânce la târgul de Crăciun din Piața Constituției vor trebui să vină pregătiți cu o sumă deloc mică,...

Transporto zi in urma

Efectul autobuzelor si tramvaielor noi: A crescut numarul bucurestenilor care folosesc transportul in comun

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că tot mai mulţi bucureşteni aleg transportul public, dovadă fiind faptul că în primele nouă...

Reclama

La mare cautare

%d