Stiri Bucuresti actualitate
Pista Aeroportului Otopeni e plina de gropi. Avioanele isi taie cauciucurile in ele

Probleme serioase la cel mai mare aeroport din România. Pistele arată ca după război, gropile în calea de rulare a avioanelor fiind ceva la ordinea zilei. De această situație s-au plâns și șefii Tarom, însă nu s-a schimbat mare lucru.
”Schimbăm roțile avioanelor halucinant de des”, a spus directorul general al Tarom, Werner Wollf.
Şeful Tarom spune că anvelopele avioanelor sunt schimbate aproape zilnic. Conducerea Aeroportului transmite că s-au făcut reparaţii, însă pistele sunt totuși pline de gropi.
“În Otopeni este nevoie de o investiţie masivă în căile de rulare! Pe moment nu ne afectează decât gropile care ne taie din calea de rulare şi ne taie, de fapt, roţile avioanelor şi pe care le schimbăm într-un mod halucinant şi sunt costuri masive pentru noi! Roţile? Destul de des! Cele care sunt tăiate, sunt cel puţin trei, patru, cinci pe săptămână!”
Conform unui raport intern, conducerea Aeroportului știe despre situația în care se află căile de rulare, însă măsurile luate sunt în cel mai bun caz provizorii. Iată un document intern de la Aeroportul Otopeni, din 21-22 martie, iar imaginile de mai sus au fost surprinse luni, 26 martie. Astfel, deși ar fi avut suficiente zile la dispoziție să refacă asfaltul de pe piste, nu se știe din ce motive, conducerea aeroportului nu a făcut nimic.
Sursa: money.ro
Stiri Bucuresti actualitate
După țeapa dată Bucurestiului cu Firea, turcii au împânzit Europa cu otokarele lor pline de defectiuni

Sunt cu sutele defectele pe care le înregistrează autobuzele turcești Otokar, un exemplu în acest sens fiind flota care operează în capitala României, aflăm dintr-un material RADOR preluat de publicatia carandmotor.gr.
Otokar este cel mai mare producător de autobuze din Turcia, exportând, desigur, și pe teritoriul european. Cea mai mare comandă de modele de până în acest moment este cea făcută de Municipiul București în 2018 și a inclus cumpărarea a 400 de autobuze pentru nevoile capitalei României.
Potrivit ultimelor relatări, această mare afacere între Otokar și Municipiul București, care a ajuns la aproape 100 de milioane de euro (fără impozite), nu este una dintre cele mai de succes pentru turci, autobuzele lor prezentând probleme încă din primele zile de circulație.
Potrivit presei din România, autobuzele Otokar au prezentat probleme încă de la început, șoferii și utilizatorii raportând că defecțiunile au început încă de la fabricarea lor. De exemplu, există relatări despre uși care se închid cu dificultate și apoi… nu se mai deschid, dar și despre randamentul problematic al sistemului de climatizare.
În afară de problemele de mai sus, au apărut și probleme mai grave, după ce autobuzele turcești au înregistrat sute de defecțiuni la componentele lor mecanice și electrice, printre care defecțiuni la circuitul electric, suspensie și sistemul de direcție.
Autobuzele achiziționate de Municipiul București sunt Kent FL, cu o lungime de 12 metri (320 de exemplare), același model cu caroserie de 10,5 metri (50 de exemplare) și Kent FL articulat de 18 metri (30 de autobuze).
Problemele înregistrate permanent de autobuzele Otokar la București provin, potrivit unor relatări, și din cauza proastei lor întrețineri, care a fost preluată de o companie privată, în conformitate și cu contractul pe care turcii l-au semnat cu primăria. În acest contract, Otokar s-a angajat să ofere o garanție de patru ani și 240.000 km în primii patru ani, cu acoperirea costurilor oricăror reparații.
Proasta întreținere, precum și piesele de schimb de proastă calitate despre care se spune că ar fi utilizate pentru repararea autobuzelor, au făcut ca un număr mare dintre aceste autobuze să rămână în atelier pentru un total de 315 zile într-o perioadă de patru ani, adică aproape un an în afara funcționării.
Acum turcilor li se cere să plătească o sumă de 405 euro pentru fiecare zi în care autobuzele lor nu au deservit publicul bucureștean. În acest moment, problemele pe care le prezintă autobuzele nu numai că nu au fost rezolvate, ci se repetă și cu mare frecvență. Totul arată că va exista o continuare întrucât a fost demarată și o anchetă cu privire la condițiile în care s-a făcut achiziția, deoarece este suspectată luarea de mită.
Stiri Bucuresti actualitate
Cea mai mare neintelegere a parintilor: Avizul epidemiologic NU trebuie prezentat la începutul fiecărui an școlar!

Avizul epidemiologic este necesar doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar.
Documentul de la medic trebuie adus doar la înscrierea la grădiniță, în clasa pregătitoare (la școală) și la înscrierea la liceu în clasa a IX-a sau la orice altă înmatriculare într-o unitate de învățământ preuniversitar.
„La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”, se arată în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.4629/2021
Stiri Bucuresti actualitate
Ion Tiriac o critica pe Simona Halep: ”O spun cu tot respectul…”

Ion Țiriac (83 de ani), unul dintre apropiații Simonei Halep, consideră că sportiva din Constanța ar fi putut atinge performanțe mai mari, dacă ar fi avut un alt program de pregătire, încă de la vârsta de 14 ani.
Miliardarul român i-a dat și un sfat Simonei, jucătoare care va împlini 31 de ani în septembrie: „Să aibă grijă de fizic!”.
„N-aș vrea să vorbesc mult despre Simona, pentru că ea are viața ei, a făcut lucruri extraordinare, e o femeie tânără. Nu pot s-o compar cu Nadal, pentru că e un pic diferită treaba…să aibă grijă de fizic, că de acolo i se trage absolut tot ce i se trage! Nu pot să am o părere calificată, pentru că n-am văzut-o cum arată fizic, n-am văzut nici cum arată tehnic în momentul de față. Practic, nu știu ce fel de strategii mai are în jocul ei, unde stă pe teren, cum se găsește.
Și apoi, cu tot respectul, Simona nu are jocuri! În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace. De asta îi e greu, nu are o bază. Din nou, numai talentul își spune cuvântul la Simona. O mai spun o dată. La 30 de ani, ea a făcut minuni. Dacă cineva o lua la 14 ani și o antrena ca lumea, probabil că făcea minuni înmulțite cu 3. La 14 ani, trebuia ca Halep să facă cele patru-cinci ore pe zi de antrenament, pe care nu le-a făcut. A avut extraordinar de mult talent, dar uite că fizicul nu poate fi făcut la 30 de ani, e prea târziu. La vârsta asta, pui deja ultima rotiță”, a spus Ion Ţiriac pentru gsp.ro.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Atac cu cutitul intr-un mall din Bucuresti! ”O singura persoana a sunat la 112 si a filmat, a facut diferenta dintre viata si moarte”
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Restaurante de lux in Bucuresti, cu mizerie in bucatarie si mancare expirata!
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Moarte ciudata: Cine este tânărul care s-a aruncat de la etajul 25 al unui turn din Capitală?
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Mai mare rusinea: Magazine McDonalds și KFC închise în București pentru ca furau la cantar!
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Sinucidere suspecta in Bucuresti: La 25 de ani s-a aruncat de la etajul 25, dupa o cina singuratica
- Sectorul 23 săptămâni in urma
Doliu in Primaria Sectorului 2: A murit cel mai tanar consilier local
- Transport4 săptămâni in urma
Aceasta este cea mai periculoasa intersectie din Bucuresti
- Transport4 săptămâni in urma
Noul an aduce camere de supraveghere in cele mai importante intersectii ale Bucurestiului. Vor sti totul despre soferi