Oprescu, arogant în fața judecătorilor: „Eu fac de 43 de ani munca in folosul comunitatii”

Procurorul a cerut, luni, la ultimul termen din dosarul lui Sorin Oprescu de la Tribunalul Bucuresti, inchisoare cu executare pentru fostul primar al Capitalei, lasand la aprecierea instantei limitele pedepsei. Oprescu a fost cercetat pentru mai multe fapte de coruptie.
„Fata de Oprescu Sorin sunt probe. Nu a recunoscut infractiunile si sa dispuneti pedeapsa cu inchisoarea . Sa aveti in vedere calitatea sa si sa aplicati pedepse complementare si accesorii. (…) Lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei”, a spus procurorul la ultimul termen de la Tribunalul Bucuresti, citat de Mediafax.
Totodata, procurorul a cerut si sechestru pe averea iubitei lui Sorin Oprescu, Adriana Nica.
„Aplicare sechestru asigurator pana la concurenta 2.4 milioane de lei. (…) Pana in 2012, cand l-a cunoscut pe Oprescu avea 0 lei, dupa aceea, cand avea acelasi salariu de 4.000 de lei, sumele au inceput sa creasca: 30.000 de euro, 10.000 de euro – sumele transferate de ea la parinti si invers. Sumele nu pot fi acoperite din salariul de 1.000 de euro pe luna. Imobilul din Herastrau a fost cumparat din sumelele din mita pentru a justifica sumele din conturi”, a spus procurorul.
„In cazul lui Sorin Oprescu a fost dovedita infractiunea de luare de mita. Este vorba de suma de 25.000 euro!”, precizeaza procurorul DNA.
Potrivit procurorului, fapta de luare de mita este dovedita prin interceptarile ambientale, filaj, dar si prin denuntul celui care ar fi dat mita, Bogdan Cornel Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.
„Oprescu nu recunoaste fapta, dar apare pe interceptari”, spune procurorul DNA.
Intrebat de judecatorul Iosefina Parvu daca face munca in folosul comunitatii, Sorin Oprescu a raspuns: „Eu fac de 43 de ani munca in folosul comunitatii”.
In 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Sorin Oprescu pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.
In aceeasi cauza au fost judecati Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost sef al Directiei Economice din Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, Ion Nita si Romeo Albu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, ar fi constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, „culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de «secunzi» ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii”.

<