Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a schimbat radicat parerea despre stilul Suediei de a aborda coronavirusul. Astfel, tara nordica a mers pe recomandari catre populatie, nu pe restrictii, iar acestea au fost respectate de populatie.

<

Tocmai aici este cheia, sustine OMS, daca lumea doreste sa ajunga la aceasta noua normalitate, atunci trebuie sa respecte distantarea sociala si sa-i protejeze pe cei vulnerabili.

„Cred ca daca vrem sa ajungem la o noua normalitate, Suedia reprezinta un model, daca vrem sa ne intoarcem inapoi la o societate in care sa nu avem izolare. Cred ca exista perceptia potrivit careia Suedia nu a impus masuri de control si ca a lasat boala sa se raspandeasca. Nu este deloc adevarat.

Suedia a implementat o politica publica foarte puternica privind distantarea sociala, cu privire la ingrijirea si protectia persoanelor plasate pe termen in institutii de ingrijire si multe alte lucruri. Ceea ce a facut in mod diferit este ca s-a bazat foarte mult pe relatia cu cetatenii si pe capacitatea si vointa acestora de a implementa auto-distantarea sociala si auto-reglementarea, daca doriti sa folosim acest cuvant. In acest sens, ei au implementat o politica publica printr-un parteneriat cu populatia. Au testat, au sporit semnificativ capacitatea saloanelor de terapie intensiva. Sistemul de sanatate a ramas mereu in parametri de functionare pentru a raspunde numarului de cazuri pe care l-au inregistrat”, a declarat Michael Ryan, director OMS la programul de urgente.

Transparenta face diferenta