Stirile Zilei
O cunoscuta judecatoare din Romania, prietena cu interlopii, acuzată că a înșelat un celebru designer român
„Clanul mandatarelor”, după cum a fost numit grupul dirijat de fosta judecătoare Carmen Păștin, este acuzat nu doar de junglerii imobiliare, ci și de furtul unor utilaje în valoare de un sfert de milion de euro, cumpărate de un designer celebru, cu fonduri europene, informează portalul atacpersoana.ro.
Adina Banea susține în plângerea transmisă către DIICOT că a fost deposedată de bunuri după un mod de operare similar cu cel folosit la fapta reclamată de George Butunoiu – caz în care procurorii au clasat dosarul.
„În urma încheierii contractului de închiriere nr. /07.12.2018, având ca obiect imobilul din mun. București, str. George Călinescu nr. 44, între SC REPROBABLE SRL (reprezentată de BANEA Adina Claudia), în calitate de chiriaș și STROE Andreea Simona (proprietar), cea din urmă, în complicitate cu PĂȘTIN Carmen, BISTRICEANU (fosta Stroe) Patricia Cătălina și BISTRICEANU Adrian au procedat la sustragerea bunurilor achiziționate, cu preponderență, în baza a două proiecte finanțate din fonduri europene Start Up Nation 2017-2018 – Acordurile de Finanțare nr. 9180, respectiv 4136, în valoare de aproximativ 250.000 euro. Pe lângă bunurile constând în utilaje producție/creație obiecte vestimentare, persoanele în cauză și-au însușit, fără drept, tipare produse vestimentare, ce intră sub incidența dreptului proprietate intelectuală, numeroase obiecte de inventar, stocuri marfă și produse finite, documente contabile, contracte furnizori, banii din casă, contracte credit etc.”, se precizează în plângerea penală.
7 decembrie 2018- semnare contract închiriere între parti. Contractul se semnează de către parte prejudiciata Adina Banea, este transmis prin șofer Ikbal Anber doamnei Alexandra Tuinea, agenție imobiliară- în prezenta căreia este semnat de Andreea Stroe. Toate exemplarele contractului fiind rămase in posesia celei din urma, cu motivația ca i-ar fi necesare pentru înregistrare contract la ANAF
10-12 decembrie 2018 – toate bunurile personale și judidice sunt transportate și depozitate în imobilul închiriat, imobil situat în George Călinescu 44. De precizat ca plata chiriei nu s-a realizat la semnarea contractului întrucât imobilul nu era branșat la curent electric astfel neputând fi verificată funcționalitatea acestuia în totalitate.
12 Decembrie 2018, seara- în urma branșării curentului electric se pune în
funcțiune centrală, moment în care se produce o în inundatie la etajul superior, situație soluționată de către cei ce au asigurat transportul, împreună cu șoferul Ikbal Anber. Într-un final s-a prezentat și Stroe Andreea, moment în care a insistat ca șoferul sa schimbe yala imobilului, justificand inundația ca fiind fapta de rea credință a ultimului chirias, ulterior constatându-se faptul ca evenimentul a avut loc din cauza parchetarului care a găurit cu un cui țeava de apa a caloriferului situat în ultima camera, la etaj. În urma verificărilor în detaliu reies nenumărate probleme de Funcționalitate a utilităților
imobilului, în speța aerele condiționate nu funcționau, marea majoritate prizelor nefiind nici ele în buna stare, centrala s-a dovedit a fi veche, și în stare precara de functionalitate de asemenea. În aceeași ordine de idei, debranșarea curentului electric s-a produs în urma neplății utilităților de către proprietar, mai mult decât atât aceasta fiind executata silit inclusiv pentru neplata taxei de concesiune către stat, concesiune neplătită niciodată de
la încheierea contractului în speța anul 2008 pana n prezent. În plus, pe rolul instantelor se regăsea încă o actiune civilă, obligația de a face- în legătură cu o mare porțiune din fata imobilului unde Stroe Andreea intrase în posesie abuziv, terenul respectiv aflandu-se in speța în proprietatea de drept a vecinului clădirii. Toate cele trei aspecte mentionate denota în mod cert săvârșirea infractiunii de înșelăciune, infracțiune săvârșită cu buna
știință de către proprietara imobilului situat în George Călinescu 44, Stroe Andreea Simona. (Atașat decizie executare silită concesiune/curent electric, discuții wapp revelatoare).
13 decembrie 2018 – ni se comunica faptul ca ni se restricționează accesul în
imobil, inițial de către Stroe Andreea, ulterior de către mama acesteia, Carmen Pastin, totodata sechestrarea abuziva a bunurilor noastre depozitate în imobil situat în George Calinescu 44.
17.12.2018, subscrisa a transmis către pârâtă Notificarea de reziliere, ocazie cu care a reiterat viciile ascunse ale imobilului și a solicitat prezența făptuitoarei la adresa imobilului, în vederea permiterii accesului, a inventarierii bunurilor mobile și a ridicării acestora, în următoarele zile, respectiv 18-19.12.2018.
18.12.2018, respectiv 19.12.2018, la adresa din București str. George Călinescu nr. 44, sector 1, cu speranța că făptuitoarea va da curs notificării, s-a prezentat reprezentantul legal al subscrisei, împreună cu alte persoane, pentru inventarierea bunurilor mobile și ridicarea acestora. Menționăm că suspecta Stroe Andreea, fără justificare, nu a dat curs solicitării subscriselor, pe cale de consecință, subscriselor fiindu-ne interzisă, fără a se arăta o justă
cauză, intrarea în incinta imobilului, în vederea realizării operațiunii de inventariere și de preluare a bunurilor mobile necesare desfășurării obiectului de activitate.
20.12.2018, prin intermediul BEJ Huțuleac Florentina Gabriela, am transmis o nouă notificare (Notificarea nr. 385/20.12.2018) prin care i s-a comunicat făptuitoarei: „să vă prezentați în data de 21.12.2018, ora 10:30, la adresa proprietății dvs. din București, str. George Călinescu nr. 44, sector 1, în vederea predării către reprezentantul subscrisei a tuturor bunurilor mobile ce aparțin acesteia, bunuri care se află în interiorul imobilului antemenționat. Menționăm că procedura de predare a bunurilor mobile
urmează a se efectua în prezența executorului judecătoresc Huțuleac Florentina Gabriela. În cazul în care nu veți da curs solicitării de prezentare, această situație va fi consemnată, conform dispozițiilor art. 364 din Codul de procedură civilă, într-un procesverbal, special încheiat în acest sens.”
Conform procesului-verbal de constatare a unei situații de fapt, întocmit de către BEJ Huțuleac Florentina Gabriela, în prezența inclusiv a reprezentanților BCR, domnii Ciucurel Loredana Marinela și Istrate Ionuț Lorin, s-a constat, din nou, refuzul nejustificat de prezentare la adresa imobilului și restricționarea, cu vădită rea-credință, a accesului la bunurile mobile, proprietatea subscriselor. Menționăm faptul că reprezentanții BCR erau prezenți în scopul de a încheia un proces verbal în care să consemneze seriile de identificare ale bunurilor mobile, precum și pentru a efectua fotografii ale acestor bunuri, data de 21.12.2018 fiind termenul limită acordat de către departamentul de contragarantare în vederea parcurgerii acestui stadiu
al accesării fondurilor europene. Față de această notificare, făptuitoarea, prin persoane interpuse, presupuși mandatari (Carmen Păștin – mama făptuitoarei), a înțeles să formuleze amenințări și
acuze lipsite de temeinicie, atât la adresa subscriselor, cât și a reprezentantului
convențional al acestora.
Făptuitoarea a transmis un mesaj scris, la data de 21.12.2018, precum și fotografii, prin intermediul aplicației Whatsapp, cu următorul conținut:
„Stimată doamnă, vă place casa de ați adus atâtea personaje? Vă atenționez! Totul este filmat și înregistrat. Noi avem exemplarul nostru de contract. Un exemplar este si la dvs. Vă rog sa-l respectați adică să plătiți până pe 07.12.2018 suma de 5800 euro. Neplata atrage daune și penalități de 300 euro/zi. După 15 zile de neplată se dublează suma. Ați garantat cu toate bunurile. Nu plătiți, se vor executa silit la licitație toate bunurile.”
Din fotografiile transmise de către făptuitoare se poate observa cu ușurință faptul că la data solicitării prezenței sale s-a aflat în imediata apropiere a imobilului și a înțeles să observe de la distanță, manifestând astfel un comportament cel puțin bizar.
Astfel, se poate observa văditul refuz al făptuitoarei de a permite accesul
reprezentanților băncii și ai subscriselor în imobil, de a soluționa amiabil situația creată și dorința de a genera, prin urmare, prezentul dosar penal.
Făptuitoarea restricționează atât accesul subscrisei, cât și al reprezentanților băncii BCR- prezenți pentru verificarea seriilor utilajelor aflate în imobilul din București, str. George Călinescu nr. 44, sector 1, utilaje cesionate în favoarea Autorității de Contragarantare a Fondurilor Europene privind programul Start Up Nation 2017 și reține fără drept bunurile mobile ale acestora. În urma faptului ca banca nu a putut verifica utilajele achiziționate, în prezent mă aflu în situația executării silite atât în calitate de persoana juridica cât și fizica, rambursarea de către AIPPIMM Ploiești a sumelor achiziționate prin contractul de credit punte cu BCR nefiind astfel posibila.
Citeste mai multe pe atacpersoana.ro
Stirile Zilei
Kasparov cheamă românii să vadă live pe cei zece mari maeștri care se vor întrece la București până pe 6 iulie
Garry Kasparov povestește în premieră că, pentru crearea circuitului GCT, s-a inspirat dintr-o tentativă a gigantului tehnologic Intel de la mijlocul anilor 90 de a pune bazele unui astfel de turneu. Nu a făcut-o Intel, a făcut-o Kasparov și a făcut pionierat cu acest concept de circuit de turnee profesioniste.
Astăzi are deja numeroși epigoni, care “încearcă să creeze o serie similară de competiții, deoarece menține interesul publicului pentru șah și creează o rețea excelentă”, explică legenda șahului. Comparativ cu alte sporturi, să spunem fotbalul, investițiile în șah sunt minime, dar impactul este major. “Poți cheltui milioane pe fotbal și să obții un logo mic în colțul unei reviste sau poți cheltui o fracțiune din acea sumă pe șah și să obții toată publicitatea pe care o dorești în întreaga țară și pe continent”, completează Kasparov.
Anul viitor turneul de șah fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour, împlinește zece ani. Tot anul viitor se fac 40 de ani de la victoria memorabilă în care Kasparov câștiga titlul mondial la șah și devenea și cel mai longeviv campion mondial.
Adus în România în urmă cu cinci ani de antreprenorul Sacha Dragic și Fundația Superbet, circuitul Grand Chess Tour (GCT) a atins azi echilibrul perfect, spune fondatorul său, beneficiind de două grupuri puternice de sponsorizare de ambele părți ale Atlanticului.
Din nou la București
Prezent la București pentru a cincea oară la rând, Kasparov a acordat un interviu cu câteva zile înainte de începerea celei de-a doua etape a Grand Chess Tour, Superbet Chess Classic Romania. De la bun început, a ținut să sublinieze importanța faptului că evenimentul șahistic a devenit recurent. “Uitându-ne la dezvoltarea generală a șahului și în celelalte orașe gazdă ale GCT – Varșovia și Zagreb –, putem spune că Europa de Est și-a recâștigat locul în lumea șahului, pierdut după prăbușirea Uniunii Sovietice. La acest moment, este clar cea mai vibrantă parte a lumii șahului din Europa”, a declarat Kasparov.
GCT este unul dintre cele mai prestigioase evenimente nu doar în șah și sport, ci și o ocazie socială semnificativă în capitala României, devenind deja un reper al orașului. Etapa a doua a Grand Chess Tour va avea loc la București în luna iunie, începând din 25 iunie.
În anul AI-ului, Kasparov a subliniat și importanța tehnologiei și a creativității în dezvoltarea șahului modern. “Lucrând cu tinerii de astăzi, văd cum operează computerele și colectează date. Pe de o parte, mașinile sunt jucători mult mai puternici, fac totul mai provocator. Pe de altă parte, această tehnologie creează oportunități enorme pentru tinerii talentați să își folosească creativitatea, având acces la tot ce s-a jucat vreodată în șah. Cred că azi computerele oferă șanse noi și oportunități nelimitate pentru cei care își pot exercita creativitatea”, a mai spus Kasparov, convins că investiția în șah va genera în cele din urmă suficient interes printre copii pentru a asigura apariția talentului. “Talentul există peste tot, este nevoie de oportunitate. Investițiile în evenimente precum GCT oferă șanse mai bune pentru antrenorii și cluburile de șah să atragă talente. Vorbim aici despre numere – dacă ai 10.000 de copii, ai șanse mai mari decât cu 1.000, dacă ai 20.000 de copii, șansele sunt și mai mari. Deci, este vorba despre atragerea generațiilor tinere spre șah. Statistic, șansele de a găsi un alt jucător sau talent puternic, bărbat sau femeie, cresc exponențial cu o participare mai mare”, a detaliat marele șahist.
La finalul interviului, Kasparov a îndemnat publicul să vină să îi vadă live pe cei zece mari maeștri care se vor întrece la București până pe 6 iulie. “Nimic nu se compară cu vizionarea live. Simți energia, atmosfera. Desigur, poți urmări online, dar dacă poți participa în persoană, poți experimenta tensiunea unică direct. Doar și 30 de minute în sală cu șahiștii care joacă și te simți ca și cum ai fi într-un templu”, a mărturisit șahistul, care în 2005 își anunța retragerea din șahul profesionist.
Stirile Zilei
Încă 150 de comisari de mediu pentru a proteja natura
Potrivit unor surse avizate din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, o delegație OCDE s-a deplasat anul trecut la noi în țară pentru a evalua modul în care România abordeaza problematica deșeurilor.
Cu aceasta ocazie au fost identificate mai multe vulnerabilități ale țării noastre in domeniu. Una dintre acestea o reprezinta lipsa capacității administrative a Gărzii Naționale de Mediu in lupta cu importurile ilegale de deșeuri.
Mai exact, Garda de Mediu are prea puțini comisari raportat la volumul de provocări in domeniul afacerilor ilegale cu deșeuri.
Ca urmare, Ministerul Mediului si-a asumat inca din Octombrie 2023 ca va suplimenta efectivele Gărzii de Mediu cu 150 de comisari pana la 01.01.2025 (vezi foto 1).
Această promisiune se pare ca prinde contur, pentru că ieri Garda de Mediu a depus la Ministerul Mediului proiectul de reorganizare al instituţiei.(vezi foto 2)
Proiectul este concentrat pe îndeplinirea condițiilor impuse pentru aderarea la OCDE și întărirea Gărzii de Mediu în combaterea fenomenului de trafic ilegal de deșeuri.
Stirile Zilei
BAT ramane cel mai mare exportator de produse de tutun din Romania
Conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), valoarea totala a exporturilor de produse din tutun brut si prelucrat, precum tigarete si consumabile pentru produsele din tutun incalzit, a fost de 1,68 de miliarde de euro in 2023, marcand o crestere de 200 de milioane de euro fata de anul anterior. BAT Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala a tutunului, exporta circa 70% din volumele produse la Ploiesti (tigarete si consumabile din tutun pentru glo), unde se afla a doua cea mai mare fabrica din Europa a grupului si unde s-au investit pana in prezent peste 500 de milioane de euro.
Valoarea totala a importurilor de tutun brut si prelucrat in 2023 a fost de circa 412 de milioane euro, astfel contributia pozitiva a sectorului tutunului la balanta comerciala a Romaniei crescand la o valoare de peste 1,2 miliarde de euro, fata de 1,1 miliarde de euro in anul anterior.
Potrivit datelor publicate de INS, volumul exporturilor produselor din tutun a crescut cu peste 300 de milioane de euro in ultimii 3 ani, evoluand de la 1,34 miliarde de euro in 2021 la un volum total de peste 1,68 miliarde de euro la nivelul anului trecut. De asemenea, potrivit INS, in anul 2023 produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, bauturi si tutun.
„Fabrica noastra de la Ploiesti este un exemplu elocvent al obiectivelor asumate de BAT pentru construirea unui viitor mai bun, prin investitii constante in inovatie tehnologica, in sustenabilitate si in pregatirea si dezvoltarea profesionala a celor peste 1.000 de angajati, la standardele unei companii a viitorului. Ramanem un partener strategic in dezvoltarea economica a Romaniei, prin investitiile continue directe si indirecte, prin aportul la echilibrarea balantei comerciale a tarii si prin contributii semnificative sub forma de taxe si impozite la bugetul de stat”, a declarat Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est in cadrul BAT si Director General BAT Romania.
Cu o cota de piata de peste 50%, BAT este cea mai mare companie de pe piata tutunului din Romania si singura al carei portofoliu include toate cele trei categorii disponibile de produse cu nicotina cu risc redus*, precum produse moderne cu nicotina pentru uz oral, produse pentru vapat si consumabile din tutun si plante pentru glo, dispozitivul de incalzire a consumabilelor. BAT isi pastreaza angajamentul ca partener durabil al economiei romanesti, fiind unul dintre cei mai mari investitori straini si intre primii cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al tarii. In primii 25 de ani de prezenta locala, compania a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro in economie, din care circa 24 de miliarde de euro reprezinta contributie directa la bugetul de stat, sub forma de taxe si accize. BAT asigura peste 3.000 de locuri de munca in Romania si genereaza alte 30.000 de locuri de munca indirect, prin lantul de distributie si aprovizionare.
BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul. La nivelul grupului BAT, fabrica din Romania a fost primul centru de productie din Uniunea Europeana si al treilea la nivel global in care a fost demarata productia consumabilelor din tutun de noua generatie, folosite impreuna cu glo, dispozitivul inovator din portofoliul BAT pentru incalzirea tutunului si, recent, a consumabilelor din plante.
Fabrica BAT din Ploiesti este certificata AWS (Alliance for Water Stewardship) pentru consumul sustenabil de apa si, in prezent, nici o cantitate de deseuri produse aici nu mai este trimisa la groapa de gunoi. Recent, ca parte a angajamentului BAT pentru sustenabilitate si dezvoltarea surselor de energie verde, circa 1.000 de panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperisul halei de productie de la Ploiesti.