Cresterea nivelului de poluanti poate produce acutizari ale bolilor cronice pulmonare si reactii alergice, mai ales la persoanele atopice, dar si cresterea „declinului” functiei pulmonare, se arata intr-o informare a Institutului „Marius Nasta”.

<

„Cresterea nivelului de poluanti poate produce acutizari ale bolilor cronice pulmonare si reactii alergice, mai ales la persoanele atopice, daca vorbim de efecte imediate. Efectele pe termen lung ale poluarii asupra aparatului respirator produc cresterea declinului functiei pulmonare, nevoia de servicii medicale crescute la pacientii cu boli cronice, costuri crescute pe serviciile de sanatate si scaderea duratei de viata”, afirma sursa citata.

Specialistii recomanda evitarea zonelor cu trafic intens, evitarea aerisirii incaperilor in perioadele de poluare intensa cu folosirea aparatelor de aer conditionat, intretinute corespunzator.

Totodata, persoanele cunoscute cu afectiuni cronice trebuie sa evite deplasarile sau, daca acestea sunt necesare, trebuie sa aiba la indemana medicatia utila in crize.

Episodul recent de poluare din Bucuresti a fost determinat de un cumul de factori, cum ar fi arderile necontrolate de vegetatie si incendiul de la Gara de Nord de la miezul noptii, insa la acest moment avem conditii de intrare in normalitate in ceea ce priveste poluarea aerului, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa.

Acesta a adaugat ca poluarea inregistrata in ultima perioada in Capitala nu are drept cauza doar arderile necontrolate si a precizat ca exista suspiciuni privind derularea unor activitati industriale neconforme in Bucuresti si judetul Ilfov.

Ministrul Mediului a convocat, luni dimineata, conducerile Garzii Nationale de Mediu (GNM) si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru a discuta masurile ce se impun dupa ce, in noaptea de 1 spre 2 martie, au fost inregistrate depasiri ale valorilor de PM2.5 (pulberi foarte fine) cu pana la peste 900%, precum si a celor de PM10 (pulberi in suspensie) cu aproape 800%.

Depasirile au fost semnalate atat la statiile din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului, cat si de senzorii din retelele independente.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu a avut pana la aceatsa ora nicio reactie. Aceasta este ultima postare de pe Facebook.

Sursa: Aktual24.ro