Concursul pentru realizarea unui logo reprezentativ al Bucurestiului are un nou castigator, cu un proiect care reconstituite istoria Capitalei prin reprezentarea a patru edificii-simbol: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Roman si Arena Nationala.

<

„Juriul concursului organizat de Primaria Capitalei pentru realizarea unui logo reprezentativ al municipiului Bucuresti a desemnat un nou invingator in persoana lui Alexandru Mihai Nenciu, a carui propunere de logo era urmatoarea clasata in functie de punctaj”, potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).


In prezentarea materialului propus spre jurizare, Alexandru Mihai Nenciu sustine ca a pornit de la ideea de a crea un logo care sa condenseze, grafic si vizual, un cumul de valori reprezentative pentru bucuresteni — istorice, culturale, sportive si economice.

„Logo-ul creat de mine incearca sa spuna o poveste, sa reconstituie etapele unei istorii, prin reprezentarea simplificata a patru edificii-simbol ale Bucurestiului: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Roman si Arena Nationala. Logo-ul nu este altceva decat un vector de transmitere a identitatii colective”, a adaugat autorul.

Pentru a se evita situatii de genul celei intalnite la primul logo declarat castigator, organizatorii au decis, de comun acord cu membrii juriului, ca inmanarea propriu-zisa a premiului si semnarea contractului de cesiune a drepturilor de autor sa aiba loc in termen de sapte zile de la comunicarea publica a deciziei.
Castigatorul va fi validat doar daca in acest interval, in care lucrarea va fi expusa public pe site-ul PMB si pe pagina de Facebook, nu apar sesizari pertinente privind un eventual plagiat sau similitudine cu un alt logo existent.
In cazul in care decizia ramane definitiva, acest lucru va fi comunicat public pe 12 mai, moment in care vor fi anuntate in mediul online toate lucrarile participante la concurs. In functie de aprecierea pe care o vor primi din partea publicului, unele dintre acestea vor primi premii simbolice pentru popularitate, iar autorii vor fi inclusi intr-o baza de date pentru a fi solicitati pentru lucrari viitoare de grafica de catre institutiile subordonate ale PMB.

„Chiar daca se naste mai greu, un logo al orasului este necesar, ca element de identitate, atat pentru locuitorii sai cat si pentru cei care il viziteaza. Trebuie sa intram in randul lumii civilizate si in acest domeniu, ceea ce nu afecteaza in niciun fel prioritatile administratiei, respectiv sanatatea, invatamantul, infrastructura, mediul. Le multumesc tuturor celor care au participat la acest concurs si am convingerea ca pe viitor ne vom putea folosi de creativitatea lor in beneficiul bucurestenilor”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Dintr-un total de 230 de inscrieri in concurs, au fost validate 204.
PMB a decis descalificarea lucrarii prezentate de Narcis Teodor Lupou avand in vedere asemanarea foarte mare dintre aceasta si unul dintre logo-urile orasului Taipei.

Transparenta face diferenta