Intra in contact cu noi

Cultura

Nicusor Dan spune lucrurilor pe nume: ”George Ivașcu nu este un manager de teatru performant. Metropolis nu se închide”

Publicat cu

pe

Evaluările directorilor de teatre s-au făcut pentru prima dată „pe bune”, a afirmat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, după finalizarea acestor proceduri. El îi dă replica directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu.

„Până acum, evaluările se făceau de complezenţă şi reieşea că totul este minunat. Consider că nota 8,90 dată unui manager este o notă foarte bună. Trebuie să ieşim din ipocrizia în care toţi luăm nota 10”, a scris Nicuşor Dan, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că poziţia de manager al unei instituţii de cultură nu este „un premiu de excelenţă pentru o activitate culturală colaterală”, ci „o activitate cu timp complet”, în care managerul trebuie să optimizeze resursele de care dispune, pentru un produs cultural de calitate.

„Susţin evaluarea făcută de comisie (formată din şase experţi în artele spectacolului şi trei funcţionari ai primăriei) pentru managerul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. Domnul Ivaşcu este un profesor respectat, ar fi un director artistic foarte bun, dar nu este un manager de teatru performant. Nu a reuşit, în evaluarea orală, să răspundă la întrebarea despre execuţia bugetară pe 2021, or primul lucru pe care trebuie să îl ştie un manager sunt principalii indicatori financiari. A avut în administrare sala Gloria de 350 de locuri în care nu a montat niciun spectacol la care să vândă bilete, în condiţiile în care alte teatre ale primăriei plătesc chirii consistente pentru sălile unde joacă. A avut la dispoziţie trei săli de spectacol şi a vândut 2.170 de bilete, adică 6 bilete pe zi vândute pentru trei săli avute la dispoziţie”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Reclama

Edilul a declarat că, din 2017-2018, de când fostul edil al Capitalei Gabriela Firea a cheltuit în fiecare an cu un miliard de lei mai mult decât avea venituri, o formă de „a rezista financiar” a primăriei şi a instituţiilor subordonate a fost de a angaja cheltuieli şi a le plăti după 60-90 de zile.

„Prin reducerile drastice de costuri pe care le-am făcut la toate instituţiile în 2021, ne-am propus să ajungem la zi cu plăţile. Am fi şi ajuns la sfârşitul lui 2021, dacă nu am fi primit de la stat cu 130 de milioane de lei mai puţin decât estimarea Guvernului, pe care am construit toate bugetele. Deşi cei 130 milioane de lei ar fi rezolvat multe probleme, nu am protestat în vreun fel, am înţeles că atât a putut colecta statul din impozitul pe venit”, a punctat Nicuşor Dan.

În cazul Teatrului Metropolis, a menţionat el, în loc ‘să aţâţe’ colaboratorii împotriva Municipalităţii, managerul ar fi putut angaja integral cei 900.000 de lei pentru producţii, pe care îi avea în buget, iar Primăria i-ar fi plătit, cu întârzierea de două luni.

Reclama

Nicuşor Dan a spus că teatrul ar fi putut să solicite alocarea unor sume din alte linii bugetare, unde a rămas cu excedent.

„Unele realocări sunt de competenţa primarului, altele de competenţa Consiliului General, iar toate realocările solicitate de instituţiile subordonate au fost aprobate de primar sau de consiliu. Dacă şi-ar fi respectat obligaţia legală de a invita reprezentanţii PMB la Consiliile de Administraţie (a şi recunoscut că nu a făcut-o), managerul Teatrului Metropolis ar fi putut pune în practică aceste soluţii de criză”, a subliniat Nicuşor Dan.

Totodată, a spus că, dacă George Ivaşcu şi-ar fi respectat ţintele de venituri proprii asumate la începutul anului, care au fost realizate pe 31 decembrie 2021 în proporţie de 54%, colaboratorii ar fi fost cu plăţile la zi.

Reclama

Nicuşor Dan a susţinut că managementul financiar ar fi trebuit să fie „mai precaut”, dând asigurări că Teatrul Metropolis nu se închide şi că instituţia are anul acesta un buget de 9.874.000 de lei, din care 1.100.000 de lei pentru producţii.

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Publicat cu

pe

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.

Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.

„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.

Reclama

Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.

„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei2 zile in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica2 zile in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transport2 zile in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 14 zile in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din...

Transport2 săptămâni in urma

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex,...

Reclama

La mare cautare