Intra in contact cu noi

Cultura

Nicusor Dan spune lucrurilor pe nume: ”George Ivașcu nu este un manager de teatru performant. Metropolis nu se închide”

Publicat cu

pe

Evaluările directorilor de teatre s-au făcut pentru prima dată „pe bune”, a afirmat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, după finalizarea acestor proceduri. El îi dă replica directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu.

„Până acum, evaluările se făceau de complezenţă şi reieşea că totul este minunat. Consider că nota 8,90 dată unui manager este o notă foarte bună. Trebuie să ieşim din ipocrizia în care toţi luăm nota 10”, a scris Nicuşor Dan, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că poziţia de manager al unei instituţii de cultură nu este „un premiu de excelenţă pentru o activitate culturală colaterală”, ci „o activitate cu timp complet”, în care managerul trebuie să optimizeze resursele de care dispune, pentru un produs cultural de calitate.

„Susţin evaluarea făcută de comisie (formată din şase experţi în artele spectacolului şi trei funcţionari ai primăriei) pentru managerul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. Domnul Ivaşcu este un profesor respectat, ar fi un director artistic foarte bun, dar nu este un manager de teatru performant. Nu a reuşit, în evaluarea orală, să răspundă la întrebarea despre execuţia bugetară pe 2021, or primul lucru pe care trebuie să îl ştie un manager sunt principalii indicatori financiari. A avut în administrare sala Gloria de 350 de locuri în care nu a montat niciun spectacol la care să vândă bilete, în condiţiile în care alte teatre ale primăriei plătesc chirii consistente pentru sălile unde joacă. A avut la dispoziţie trei săli de spectacol şi a vândut 2.170 de bilete, adică 6 bilete pe zi vândute pentru trei săli avute la dispoziţie”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Reclama

Edilul a declarat că, din 2017-2018, de când fostul edil al Capitalei Gabriela Firea a cheltuit în fiecare an cu un miliard de lei mai mult decât avea venituri, o formă de „a rezista financiar” a primăriei şi a instituţiilor subordonate a fost de a angaja cheltuieli şi a le plăti după 60-90 de zile.

„Prin reducerile drastice de costuri pe care le-am făcut la toate instituţiile în 2021, ne-am propus să ajungem la zi cu plăţile. Am fi şi ajuns la sfârşitul lui 2021, dacă nu am fi primit de la stat cu 130 de milioane de lei mai puţin decât estimarea Guvernului, pe care am construit toate bugetele. Deşi cei 130 milioane de lei ar fi rezolvat multe probleme, nu am protestat în vreun fel, am înţeles că atât a putut colecta statul din impozitul pe venit”, a punctat Nicuşor Dan.

În cazul Teatrului Metropolis, a menţionat el, în loc ‘să aţâţe’ colaboratorii împotriva Municipalităţii, managerul ar fi putut angaja integral cei 900.000 de lei pentru producţii, pe care îi avea în buget, iar Primăria i-ar fi plătit, cu întârzierea de două luni.

Reclama

Nicuşor Dan a spus că teatrul ar fi putut să solicite alocarea unor sume din alte linii bugetare, unde a rămas cu excedent.

„Unele realocări sunt de competenţa primarului, altele de competenţa Consiliului General, iar toate realocările solicitate de instituţiile subordonate au fost aprobate de primar sau de consiliu. Dacă şi-ar fi respectat obligaţia legală de a invita reprezentanţii PMB la Consiliile de Administraţie (a şi recunoscut că nu a făcut-o), managerul Teatrului Metropolis ar fi putut pune în practică aceste soluţii de criză”, a subliniat Nicuşor Dan.

Totodată, a spus că, dacă George Ivaşcu şi-ar fi respectat ţintele de venituri proprii asumate la începutul anului, care au fost realizate pe 31 decembrie 2021 în proporţie de 54%, colaboratorii ar fi fost cu plăţile la zi.

Reclama

Nicuşor Dan a susţinut că managementul financiar ar fi trebuit să fie „mai precaut”, dând asigurări că Teatrul Metropolis nu se închide şi că instituţia are anul acesta un buget de 9.874.000 de lei, din care 1.100.000 de lei pentru producţii.

Cultura

BAT și One Night Gallery aduc FULL SPECTRUM EXPERIENCE la SENAT Galerie în București

Publicat cu

pe

BAT a lansat miercuri seară expoziția temporară FULL SPECTRUM EXPERIENCE la Galeria SENAT din București. Curatoriată de One Night Gallery, platforma de promovare a artei românești contemporane, vernisajul explorează diferitele fațete actuale ale feminității și rolul modern al femeii în societate, dincolo de stereotipii și convenții. BAT și-a asumat misiunea de a construi un viitor mai bun, iar activitățile care încurajează incluziunea, inovația socială și sprijinirea comunităților locale de artiști sunt un pilon central în strategia companiei.

10 artiști contemporani din domeniul fotografiei, ilustrației, bijuteriei, artelor digitale sau interactive, designului vestimentar și sculpturii s-au alăturat proiectului, iar lucrările acestora sunt o demonstrație asupra diverselor forme de feminitate ce pot fi explorate prin artă. Astfel, până duminică 18 septembrie pot fi vizionate la SENAT Galerie (Str. Baiculesti 29) zece lucrări semnate de Raluca Ciornea și Felicia Simion [fotografie], Ștefan Radu Crețu și Misha Diaconu [sculptură], Wanda Hutira și Alex Nimurad [ilustratie], Rizi [artă interactivă], Tammy Lovin [artă digitală], Adina Grapa [design vestimentar], Contemporia [bijuterie].  

În cadrul evenimentului de lansare, care a reunit peste 400 de participanți (antreprenori, artiști, creatori, oameni de business și media), lucrările expuse au facut obiectul unei licitații în urma căreia participanții și-au putut adjudeca lucrări din expoziție. Fondurile strânse în cadrul licitației vor fi donate integral Asociatiei ANAIS, una dintre mai active organizații în domeniul promovării, respectării și apărării drepturilor femeilor din România.

”Ca una dintre cele mai mari companii la nivel internțional, avem o responsabilitate cu atât mai mare de a genera un impact social pozitiv. O direcție prioritară în acest sens pe plan local este de a suține demersuri culturale și comunități de artiști care, prin creația și mesajele lor, aduc în prim-plan valori în care ne regăsim, precum incluziune, diversitate, inovație, sustenabilitate și curaj. Mulțumim partenerilor care ne sunt alături, deoarece împreună putem construi pe baza acestor valori și contribui la un viitor mai bun”, au declarat reprezentanții BAT.

Reclama

„Prin programele sale, Asociatia ANAIS a dat până în prezent o voce unui număr de peste 12.000 de femei în România (însemnând programe de consiliere juridică celor care au trecut prin situații complicate, consiliere emoțională sau chiar adăpost), de la înființarea sa, în anul 2011.  Fiecare dintre noi are puterea de a schimba ceva, prin gesturi care pot părea mici nouă, dar semnificative pentru ceilalți. De aceea, ne bucurăm să fim parte din acest proiect, care mobilizează mai multi actori sociali – acest lucru înseamnă că vocile femeilor din România au fost auzite deja și că facem pași înainte,”  declară Carmen Nemeș, Președintele Asociației ANAIS.

BAT, lider global în domeniul bunurilor de larg consum și liderul local al pieței de tutun, și-a asumat misiunea strategică de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) pentru comunitățile în care activează și pentru societate. BAT investește permanent în proiecte cu impact pozitiv pentru societate și comunități și susține anual programe care facilitează accesul la cultură, istorie și spații publice de calitate în comunitățile noastre.

În România, BAT investește aproximativ un milion de euro în evenimente culturale și sprijină comunitatea artistică locală prin susținerea unor festivaluri de muzică renumite precum Electric Castle sau SummerWell, dar și evenimente de design precum Romanian Creative Week sau evenimente culturale precum Strada de C’Arte.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Doza de cultura: Zilele Bucurestiului la Muzeul Municipiului. Program complet

Publicat cu

pe

De Zilele Bucureștiului, oferta pe care Muzeul Municipiului București o face publicului este extrem de diversă: conferințe, porți deschise pe șantier, atelier de explorare urbană, vernisajul unei expoziții de fotografie și ghidaje gratuite. Toate menite a-i apropia pe bucureșteni de istoria orașului lor, de cultura și patrimoniul acestuia.

Conferințe despre istoria orașului

„București, orașul premierelor”, la Casa Filipescu-Cesianu: Sâmbătă, 17 septembrie, ora 18:00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Conferința este susținută de Andreea Mâniceanu, muzeograf. Va fi o întâlnire dedicată celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului pentru prima dată în spațiul bucureștean. O poveste alcătuită din scurte secvențe despre întâmplări și oameni, despre case și străzi, despre repere și evenimente majore. O povestire ce îmbracă haina unei „istorii în date”, pentru a reconstitui imaginea unei Capitale aflată într-o continuă prefacere. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

„Costumul urban, oglinda societății bucureștene în secolele XVIII-XIX”: Marți, 20 septembrie 2022, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). În fața publicului va veni dr. Maria-Camelia Ene – șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, MMB.

Boieri fanarioți, domnițe, negustori sau mahalagii, arnăuți, lăutari sau oșteni din garda domnească, cadâne și boieroaice, domnitori, principi, burghezi și oameni politici, locuitori ai bătrânului București sunt contemporani cu noi. Asta pentru că există martori tăcuți care ne povestesc din viața urbei, piesele vestimentare din secolele trecute ce fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București.

Costumul este, ca și compoziție, o artă integrată stilului din care face parte, la fel de bine ca și un monument, un tablou sau o piesă de mobilier. În dezvoltarea societății, suferind o uzură mai rapidă, costumul se schimbă cel mai repede, îmbrăcând funcții cum ar fi cea practică, funcția de comunicare și funcția estetică. Ca urmare a fragilității materialului din care este creat, din punct de vedere fizic acesta are o durată scurtă de viață.

Puține colecții particulare au reușit să reziste peste timp. Gustul desăvârşit al veşmintelor, acordul cromatic fără cusur, fineţea texturilor, bogăţia şi măiestria execuţiei bijuteriilor, silueta impunătoare dată de aceste straie erau în măsură să impresioneze şi să entuziasmeze pe cei mai exigenţi critici ai schimbătoarelor mode occidentale, oameni obişnuiţi cu luxul de la curţile regale şi imperiale ale Europei. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru se deschide publicului în ziua de marți, 20 septembrie 2022, între orele 10:00 și 13:00.

În ultimii doi ani a fost cercetat complet interiorul bisericii unde au fost descoperite 117 de morminte de inhumație, plus 57 de reînhumări. Totodată, au fost identificate etapele de refaceri și reparații ale bisericii, elemente noi din structura arhitecturală a monumentului, plus alte descoperiri inedite, precum o lespede funerară și fragmente dintr-o piatră de moară folosită ca treaptă la intrarea în biserică, obiect care se leagă de ctitorul Bisericii, starostele breslei brutarilor, Manea Brutaru.

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia. Biserica Manea Brutaru este situată pe strada General Constantin Budișteanu, nr. 4-6, Sector 1, București. Intrarea este liberă.

„Orașul deschis”, atelier pentru adolescenți

Atelierul interactiv de explorare urbană dedicat adolescenților este susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural și se va desfășura sâmbătă 17 septembrie 2022, 11:00-14:00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Această întâlnire își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată.

Categoria de vârstă: 14 – 18 ani
Număr de participanți: 20 adolescenți/ atelier
Pentru înscrieri și detalii legate de program, participanții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa [email protected]
Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, în limita locurilor disponibile. Participarea este gratuită și se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea programului.

TEATRU MASCA – Mărturii care nu trebuie uitate!

Marți, 20 septembrie, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu, Sala Lapidarium, se vizitează gratuit expoziţia „În apropierea sfinţilor. Frescele de la Văcăreşti după 40 de ani”, iar apoi vizitatorii sunt invitați să vadă și spectacolul de teatru documentar „O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)” ce aduce, grație reprezentației Teatrului Masca, în fața bucureștenilor contemporani, istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului „În apropierea Sfinților de la Văcărești – Fresce și Teatru”. Intrarea este liberă și se face pe baza unei rezervări la: [email protected] sau la numărul de telefon: 0733.048.516.

Vernisajul expoziției „Trecut-au anii 2022”

„Trecut-au anii 2022” continuă tradiția expozițiilor outdoor găzduite la începutul toamnei de Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București), expoziții gen „then and now” cu fotografiile lui Andrei Bîrsan din anii 80-90 refăcute în zilele noastre de 30 fotografi ai Bucureștiului: Alexandru Iordan, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Bogdan A-Popei, Camelia Stan, Cora Bundur, Cristian Ivan, Cristian Malide, Daniel Mihai, Denise Fătulescu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Ioana Bănică, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Maria Burada, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Sabin Prodan, Sorin Panait.

Vernisajul are loc vineri, 16 septembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu și este momentul întâlnirii cu fotografii expoziției și povestirilor despre Bucureștiul care a fost și care este.

Expoziția „Trecut-au anii 2022” este pe gardul muzeului și poate fi vizitată gratuit 24/24 în perioada 16 septembrie – 15 octombrie. Ulterior, ea va fi prezentată și online aici.

Program prelungit la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 20:00-02:00, programul de observații nocturne la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) va fi prelungit până târziu în noapte.

Accesul va fi gratuit pe bază de programare prin email la [email protected] sau 0722521939 până joi, 15 septembrie 2022, ora 16:00. Observațiile vor avea loc doar în condiții meteorologice favorabile.

Ghidaje gratuite la șase muzee din structura MMB

Persoanele care doresc să participe au la dispoziție următoarele date și posibilități de înscriere:

Sâmbătă, 17 septembrie 2022 – Tur ghidat în incinta expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune”, de la Palatul Suțu, realizat de Angelica Iacob, șef secție Artă și curator al expoziției împreună cu Ana Arsinca, muzeograf. Ghidajele încep la orele 15:00, 16:00 și 17:00.

La ora 18:00 va avea loc premiera online a filmului documentar dedicat expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune” pe platforma Modernism.ro și pagina de Facebook a Palatului Suțu. Video documentarul invită la o incursiune prin viața și creația Hortensiei Masichievici-Mișu, prezentând principalele momente și serii de creație artistică și este realizat de Modernism.ro, în parteneriat cu MMB.

Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 15:00-18:00,ghidaje gratuite la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) – orele de începere a ghidajelor: 15:00, 16:00, 17:00.

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 12:00-17:00, ghidaje gratuite la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) – cu accent pe povești inedite, personalități marcante, momente importante ale Bucureștiului trecut – orele de începere a ghidajelor: 12:00, 13:00, 14:00, 15.00, 16:00.

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 14:00-17:00, ghidaje gratuite la Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă, nr. 26), dedicate istoriei primelor colecții arheologice bucureștene și fondării Muzeului Municipiului București. Orele de începere a ghidajelor: 14:00, 15:00, 16:00.

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, orele 11:00-16:30, ghidaje gratuite la Muzeul Victor Babeș (str. Andrei Mureșanu nr. 14A), tema principală fiind rolul pe care l-a avut dr. Victor Babeș la modernizarea Capitalei.

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, între orele 12:00-16:00, ghidaje gratuite la Muzeul Nicolae Minovici (str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) – cu accent pe implicarea medicului Nicolae Minovici în procesul modernizării Bucureștiului – orele de începere a ghidajelor: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00.

Continua sa citesti

Cultura

Cine spunea că bucurestenii nu merg la teatru? Un tanar a furat un videoproiector de 32.000 de lei

Publicat cu

pe

Un tânăr de 26 de ani din Bucureşti a fost arestat preventiv după ce ar fi furat un videoproiector în valoare de 32.000 de lei dintr-un teatru din Sectorul 1, relatează news.ro

„La data de 23 iunie 2022, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost sesizată, prin 112, de către reprezentantul unui teatru din Sectorul 1, cu privire la faptul că, la aceeaşi dată, persoane necunoscute au sustras un videoproiector. În urma sesizării, poliţiştii Secţiei 1 s-au deplasat la faţa locului şi au demarat investigaţiile, în cadrul unui dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. La data de 2 iulie 2022, în jurul orei 07.00, poliţiştii Secţiei 1, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au observat un bărbat, în zona Piaţa Universităţii, ale cărui semnalmente corespundeau cu cele ale persoanei bănuite de comiterea infracţiunii de furt”, a anunţat, duminică, Poliţia Capitalei.

Suspectul, un bărbat în vârstă de 26 de ani, domiciliat în Sectorul 5, a fost  dus la sediul secţiei, pentru continuarea cercetărilor. Ulterior, el a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind urmărit penal pentru furt calificat.

Reclama

Duminică, bărbatul a fost prezentat instanţei de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv, pentru 30 de zile.

Prejudiciul de aproximativ 32.000 de lei a fost recuperat.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei 1 şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, relatează news.ro

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Sectorul 32 zile in urma

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a iesit la fotbal: ”Mișcarea în aer liber este sănătate curată”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a dat startul astăzi 23 septembrie evenimentului sportiv dedicat Săptămânii Europene a Sportului și intitulat...

Bucuresti2 zile in urma

Scene socante in Bucuresti: Un barbat si o femeie, ambii de 89 de ani, au cazut de la etajul 7

Vineri, 23 septembrie, în jurul orei 12:10, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție a fost...

Bucuresti2 zile in urma

Consumul de droguri e scapat de sub control in scolile Bucurestiului: Trei eleve luate cu salvarea!

Trei eleve de 14 ani din București au ajuns la spital după ce au consumat droguri la școală. Profesorii au...

Bucuresti2 zile in urma

Primarul Nicusor Dan anunta reparaţia trotuarelor bulevardului I.C. Brătianu, ”după mulţi ani în care nu s-au mai alocat fonduri în acest sens”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că în această perioadă sunt reparate trotuarele aferente Bulevardului I. C. Brătianu şi...

Bucuresti3 zile in urma

Parintele Visarion Alexa A RECUNOSCUT ca a agresat sexual o enoriasa!

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a cerut preotului Visarion Alexa o declarație personală pe marginea faptelor de care...

Monden3 zile in urma

Celebra cantareata Lidia Buble, implicata intr-un accident de circulatie in Bucuresti

Lidia Buble a fost implicată într-un accident rutier, potrivit unor surse. La data de 21.09.2022, ora 21.41, la Biroul Accidente...

Reclama

La mare cautare