Acasă Bani Nicușor Dan: „Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de...

Nicușor Dan: „Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București. Ea, care a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii”

141

Dispută pe rețelele sociale între Gabriela Firea și Nicușor Dan, fostul și actualul primar al Capitalei, pe tema banilor pentru modernizarea rețelei de termoficare din București. Aceasta, în condițiile în care în această iarnă, bucureștenii din toate cartierele s-au confruntat cu lipsa căldurii și apei calde.

Cei doi politicieni se acuză reciproc pentru întârzierile în modernizarea sistemului de termoficare.

„Strigātor la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moștenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului”, se arată într-o postare pe Facebook a PSD, semnată Gabriela Firea, care este acum ministrul Familiei.

„Este inexplicabil de ce nu a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului. Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat. Adevărul este însă dramatic: și dacă licitațiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu. Proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an și jumătate pentru licitație și minimum tot atât pentru proiectare, e clar cā va ieși din calendar iar banii se vor pierde”, a continuat ea.

„Viața, siguranța și confortul a 1,2 milioane de bucureșteni sunt într-un real pericol”, a mai scris Firea.

Nicușor Dan i-a răspuns tot printr-o postare pe Facebook.

„Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a rețelei”, a scris primarul.

„În ceea ce privește fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni care erau alocați Bucureștiului. Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiți de 2 ani. Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei.

Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km au fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască 7 km”, a continuat el.

„A trebuit mai întâi să deblocăm situația financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) și apoi să scoatem la licitație 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămași în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială”, a mai scris el.

<