Deputatul de București, Nicușor Dan, a declarat astăzi că parcarea pe care Primăria Sectorului 4 o amenajează pe terenul din Parcul Tineretului, din imediata vecinătate a Palatului Copiilor, este ilegală.
Conform deputatului, ”Asociația Salvați Bucureștiul a obținut în instanță anularea Hotărârii din decembrie anul trecut a Consiliului Local Sector 4 prin care se dădea girul proiectului parcării. Autoritatea Locală a Sectorului 4 a revenit cu o nouă Hotărâre a Consiliului Local Sector 4, absolut identică cu cea anulată de instanță, dar și aceasta a fost suspendată pe cale judecătorească, zilele trecute”.
Deputatul de București a afirmat că ”faptul continuării din bani publici a lucrărilor la parcare, după două hotărâri judecătorești, constituie infracțiune și, din această cauză, Asociațiile Salvați Bucureștiul și Ecocivica vor depune plângere penală împotriva primarului Sectorului 4, Daniel Baluță dar și împotriva celor de la Inspectoratul de Stat în Construcții care ar fi trebuit să oprească lucrarea ilegală”.

<

Șeful de la Ecocivica, Dan Trifu, spune și el că ”lucrarea este ilegală, deoarece se desfășoară fără autorizație de construcție. De altfel, Direcția de Urbanism și cea de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, precum și Ministerul Dezvoltării ar fi atenționat Primăria Sectorului 4 asupra faptului că, prin construcția parcării se schimbă destinația terenului, care este încadrat în categoria de folosință spații verzi”. Șeful de la Ecocivica cere ca pe terenul în cauză să se amenajeze o mini-grădină botanică și o mini-bază sportivă pentru Palatul Copiilor. El vine și cu o soluție alternativă, ”o parcare pentru uzul cetățenilor din zonă și a celor care vin în Parcul Tineretului ar putea fi foarte ușor amenajată în curtea fostului Abator Văcărești, care este gata betonată și se află în proprietatea Primăriei Capitalei”.

Ana Maria Ciceală, consilier municipal USR spune că ”Primăria Sectorului 4 încalcă și Hotărârea de Consiliu General prin care a primit terenul în administrare. Această hotărâre prevede, în mod expres, obligația celor de la Sectorul 4 de a nu schimba destinația terenului și de a amenaja un parc. Încălcarea acestei obligații atrage nulitatea de drept a Hotărârii Consiliului General prin care terenul a fost dat în administrarea Sectorului 4”. Ciceală îi cere Primarului General Gabriela Firea să intervină pentru revenirea terenului respectiv în administrarea Primăriei Capitalei.
În context, trebuie amintit faptul că, în anul 2010, pe timpul Primarului General Profesor Doctor Sorin Mircea Oprescu, Primăria Capitalei a concesionat același teren unei companii private care urma să construiască un Aqua Park. În 2012, ONG-urile de mediu au reușit să oprească acest proiect după ce au obținut o Hotărâre judecătorească definitivă prin care se reținea că terenul respectiv este spațiu verde și, pe cale de consecință, nu se poate construi pe el.
Cei de la Primăria Sectorului 4 nu au vrut să comenteze acest subiect.

Sursa: Bucurestifm.ro