Intra in contact cu noi

Bucuresti

Nicusor Dan a vizitat centrul de refugiati de la Romexpo: „In momentul asta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500”

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că la Romexpo va fi un centru „de rezervă” pentru refugiaţi, aici putând fi amenajate 2.000 de locuri. „În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie”, a explicat el. În prima fază, la Romexpo vor fi 560 de locuri disponbile.

Nicuşor Dan a declarat, vineri seară, după ce a verificat stadiul lucrărilor de amenajare a centrului pentru refugiaţi de la Romexpo, că acesta este un „centru de rezervă, de backup”.

„În momentul ăsta avem în Bucureşti 4.300 de locuri, din care sunt ocupate cam 2.500. Şi aici ar mai fi încă 2.000 suplimentare, pentru situaţia în care e nevoie. Sperăm să nu fie nevoie, dar dacă e nevoie avem pregătit acest spaţiu”, a afirmat el.

Răspunzând unei întrebări, primarul general a declarat că acest centru este „operaţional”, însă „nu e deschis atâta timp cât sunt alte locuri în oraş”.

Reclama

El a explicat că este frig „pentru că este o sală uriaşă”, care nu se încălzeşte în mod curent.

„În momentul în care noi am preluat spaţiul erau 5 grade, de atunci s-a dat drumul la căldură, acum sunt în jur de 16 grade. Dacă e nevoie, avem şi nişte tunuri care funcţionează pe curent şi care pot să mărească de la oră la oră altă temperatură, dar deocamdată o menţinem aşa cum este”, a adăugat Nicuşor Dan.

El a menţionat că există un spaţiu special pentru mame şi copii, un loc de joacă pentru copii, o zonă pentru servirea mesei, toalete, băi.

Reclama

Întrebat cum va contribui Primăria la acomodarea acestor refugiaţi şi dacă s-au primit solicitări pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ din România, Dan a afirmat: „Ce am reuşit noi să facem, am reuşit să cazăm câteva sute de persoane, am reuşit să coordonăm cazarea pentru persoanele care au stat una, două, trei zile sau toată perioada asta de când au venit. S-au organizat două centre pentru copii, adică locuri în care mamele să îşi poată lăsa peste zi copiii. Pe partea de educaţie, este o responsabilitate care revine Ministerului Educaţiei, am transmis către domniile lor solicitarea, pentru copii care stau mai multe zile sau pe o perioadă nedefinită, până când se liniştesc lucrurile, trebuie să fie o soluţie pe educaţie”.

„În primul rând, vreau să mulţumesc tuturor celor care şi-au pus casele la dispoziţie, zecilor de mii care au donat, inclusiv prin… ştiţi că a fost o campanie organizată de Inspectoratul Şcolar, prin care oamenii au donat la… părinţii au donat la puncte din şcoli. Există un material cu numere de telefon la care cei care vor să ofere orice, fie cazare, fie materiale, pot să o facă”, a mai declarat primarul general.

La rândul său, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina-Ioana Simiean, a explicat că, în prima fază, Romexpo este operaţională cu 560 de paturi.

Reclama

„Nu are rost să le punem pe toate 2.000 până când situaţia nu o cere. După ce se umplu cele 560 de paturi, se ocupă şi inelul median şi toate zonele de buffer care sunt special amenajate împreună cu experţii de la ISU. Romexpo va fi deschis gradual, în funcţie de numărul de solicitări. Speranţa noastră, a tuturor, este să nu avem nevoie de această facilitate şi să nu avem 2.000 de refugiaţi în acelaşi timp în Romexpo şi alţi aproape 5.000 în centrele de cazare din Bucureşti. Romexpo va primi primii refugiaţi în momentul în care capacitatea de cazare de la Bucureşti şi Ilfov, care este de aproximativ 6.000 de locuri, va fi ocupată. Nu este cazul în prezent, suntem la o rată de ocupare de aproximativ 60%, din cauză că foarte multe persoane sunt în tranzit în Bucureşti spre alte destinaţii europene. Nu ştim ce urmează şi care este parcursul acestui război şi câţi refugiaţi vor veni în România, însă este o chestiune de normalitate şi de prevenţie a unei administraţii publice locale de nivelul Capitalei să aibă pregătită o astfel de facilitate oricând, pentru a nu fi luaţi prin surprindere”, a arătat ea.

Simiean a menţionat că, în ultimele trei zile, pare că fluxul de refugiaţi a mai scăzut puţin, dar asta nu înseamnă că în următoarele zile această situaţie nu se poate schimba.

„Nu este ceva ce putem prevedea, toate lucrurile se întâmplă la graniţă, din momentul în care ei trec graniţa şi se suie în trenurile de Bucureşti sau în autocarele de Bucureşti. Repet, este ceva, un lucru asupra căruia nicio autoritate din această ţară sau din ţările noastre vecine pot să o estimeze la acest moment. Singurul lucru pe care putem să îl facem ca o administraţie responsabilă este să ne pregătim pentru ce este mai rău. Dar nu putem şti dacă asta se va întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână”, a adăugat directorul DGASMB.

Reclama

Potrivit sursei citate, spaţiul de la Romexpo a fost organizat în 72 de ore, cu punct de informare, punct de coordonare, punct de primire căţei, punct de distribuţie cartele SIM, paturile pregătite, procedurile de reamenajare a paturilor, zonă de mame şi copil, zonă de internet pentru refugiaţi, cantina restaurant, zona de kituri de hrană pentru ucrainenii care se află în casele bucureştenilor şi care nu îşi permit să îşi cumpere, zona de haine, de sortare de haine, zonă de consiliere.

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani15 ore in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti15 ore in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica3 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti3 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare